Apple News

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Apple ho ha tornat a fer. La presentació del mal anomenat 'Netflix de la premsa' aquesta setmana al Steve Jobs Theater a Cupertino, Califòrnia promet sacsejar el món editorial. Els subscriptors del nou servei tindran accés a més de 300 publicacions de manera il·limitada, per 9,99 dòlars al mes. Capçaleres financeres com el Wall Street Journal, del món de la moda com Vogue, l'esportiva Sports Illustrated, la tecnològica Wired o la il·lustre National Geographic s'han afegit a la iniciativa.

Sembla que, ara si, han après la lliçó. Quan Apple va llançar el servei iTunes l'any 2001 cobrava un dòlar per comprar una cançó. El servei va anar evolucionant fins que l'octubre del 2008 Spotify, una empresa sueca, els va passar la mà per la cara oferint accés il·limitat a un gran nombre de cançons per una quota mensual. La paraula correcta és accés perquè les cançons no les tenim, les escoltem via streaming. La qualitat tampoc és del tot bona però ens compensa pensar que per 9,99 —quota individual— o 14,99 —quota familiar— podem tenir gairebé tota la fonoteca universal a la butxaca. Apple va rectificar i avui en dia iTunes Music és un calc d'Spotify.

Revistes digitals del nostre entorn haurien de prendre nota de la novetat. Estic pensant en la mateixa elCugatenc, Revista 5W o La Mira per posar només tres exemples. Pagar les subscripcions anuals de les tres revistes suposaria 180 € l'any, a raó de seixanta euros per cada una o quinze euros al mes. L'oferta d’Apple News inclou més de 300 publicacions pels famosos 9,99 $ mensuals tot i que m'agradarà llegir la lletra petita de l'oferta. Tindrem accés al 100% del contingut de les revistes i diaris? Podrem imprimir articles? Els podrem compartir? Podrem generar PDFs? Hi haurà servei d'hemeroteca digital?, etc.

La proposta està pensada, de moment, només per llegir des de dispositius Apple, fet que ens acabarà de malmetre la vista, i per usuaris dels Estats Units, fet que ens dona temps a processar-ho i a reaccionar. A falta de conèixer el detall de la proposta com per exemple com retribuirà Apple a les publicacions i què cobrarà pel servei, el dubte és si estem al davant d'un nou canvi de paradigma liderat per Apple o és el principi del final de moltes publicacions que no voldran o no podran adaptar-se a aquest canal de distribució. Sorgiran plataformes rivals tipus HBO, Rakuten, Netflix? Com reaccionarà Amazon creada per comercialitzar llibres en línia i creadora de l'univers Kindle?

Apple ho ha tornat a fer.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi