Aturada en sec
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Xina deixa de fixar objectius de creixement del seu PIB per primera vegada en dècades a causa de la gran incertesa provocada per la pandèmia del coronavirus.
La notícia, que va tenir una repercussió mundial, va sortir el divendres 22 de maig durant el discurs inaugural de Li Keqiang, Primer Ministre de la República Popular Xina, al Congrés Nacional del Partit Comunista a Pequín.
El país ha experimentat una transformació radical d'ençà que, l'any 1976, la mort de Mao Tse-Tung va posar punt final a la revolució cultural i Deng Xiaoping va endegar les reformes que l'han portat a disputar l'hegemonia als Estats Units com a primera potència mundial.
Però la crisi del coronavirus està torpedinant el creixement sostingut de la Xina. Per primera vegada en dècades, l’executiu comandat pel president Xi Jinping ha anunciat que la seva economia no només no ha crescut sinó que ha caigut un 6,8% durant els quatre primers mesos de l’any 2020 coincidint amb la propagació de la pandèmia.
Davant el tradicional escepticisme d’analistes de tot el món sobre la fiabilitat de les dades econòmiques oficials, les xifres de la davallada històrica han sorprès per la seva contundència.
Les implicacions d’aquest retrocés en una economia globalitzada i en un entorn de guerra comercial amb els Estats Units, estan per veure. La Xina va ser el primer país afectat per la pandèmia de la Covid-19 i han sigut, també, els primers a reactivar la seva economia productiva.
En aquests moments hi ha encara molta incertesa sobre quin efecte poden tenir sobre les corbes de contagi les mesures de desconfinament progressiu dictades per les autoritats del gegant asiàtic.
Mentrestant, segueixen apareixent rumors i especulacions sobre l’origen del virus. És molt complicat verificar les informacions oficials del govern xinès. Sabem que el coronavirus es va detectar a Wuhan per primera vegada però, la tradicional falta de transparència xinesa, alimenta teories conspiratives, algunes d’elles, promogudes per la pròpia administració Trump.
El secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, es va referir a l’Institut de Virologia de Wuhan dedicat a l’estudi de virus perillosos, en una entrevista concedida a la cadena Fox News el 14 d’abril. Pompeo va remarcar que l'institut no està lluny de l’anomenat wet market de la ciutat, un mercat local on se suposa que es va originar la pandèmia.
Els serveis d'intel·ligència dels Estats Units són més prudents que Pompeo però la paraula clau aquests dies és ‘natural’. Sabem si l’origen del virus és natural i va sorgir de manera espontània al wet market o algun treballador del citat institut va resultar infectat mentre estava investigant el virus?
El que està en joc és alguna cosa més que la veritat. Els esforços de la Xina per consolidar la imatge d’un país que ha aconseguit vèncer al virus, ha reactivat l’economia i que és capaç d’ajudar a altres països a superar els efectes de la pandèmia, es poden veure truncats si alguna de les teories conspiratòries que circulen aquests dies per mitjans de tot el món calen a l’opinió pública mundial.
Il·lustració: Rebbel Pepper, caricaturista xinès exiliat al Japó
Les relacions entre els Estats Units i la Xina ja eren tenses abans de la pandèmia i poden empitjorar encara més amb la crisi actual.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi