Civisme

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cada any passa el mateix. Els ajuntaments del nostre país llencen campanyes per a millorar el civisme dels ciutadans. Amb eslògans tan originals (sic) com: “A la nit, desperta el teu Civisme”, de Sant Cugat, “Siguem cívics” de Rubí, “Valldoreix ben cívic”, “ssssplau gràcies per deixar-me descansar”, del bari de Gràcia de Barcelona, etc. pretenen que a la població els entri unes ganes irrefrenables de convertir-se en ciutadans exemplars.

Quant costen aquestes campanyes? Es fa un seguiment del seu impacte real? Qui i com les planifica? Es fan consultes als ciutadans? L’any 2013, per exemple, col·lectius socials i polítics de Cerdanyola van posar en marxa una campanya contra l’ordenança de civisme presentada pel govern de la ciutat la qual consideraven “restrictiva i paternalista del fet social”. En l’escrit, els organitzadors afirmaven que “no hi ha hagut participació ciutadana en l’aprovació de l’ordenança” i “qui ha de decidir com hem de funcionar no és l’Ajuntament de torn sinó tota la ciutadania”

La veritat és que cada dia veig més incivisme a les nostres ciutats.

Grups de joves prenent la fresca, per dir-ho d’alguna manera, als bancs dels parcs públics jugant a futbol amb llaunes de cervesa mentre llencen clofes de fruits secs a terra a un pam de les papereres. Molts d’ells visiten els parcs abans d’anar a l’institut per agafar forces amb substàncies de cuyo nombre no me quiero acordar.

Patinets elèctrics, motos elèctriques, bicicletes elèctriques i altres andròmines endollables circulant per les voreres en totes direccions driblant als soferts vianants. Pobre de tu que els diguis res! No només et poden atropellar sinó que a sobre t’insulten.

Les caques de gos mereixen un capítol a part. N’hi ha algunes que de tan grans, semblen fetes pels seus amos. Quina barra! L’altre dia se’m va ocórrer cridar l’atenció a una senyora que dissimulava mentre el seu snauzer gegant deixava anar la seva càrrega davant d’un parc infantil. “És que no tinc bossa”, va respondre.

Potser els ajuntaments creuen que fer campanyes periòdiques per fomentar el civisme és una bona inversió per a resoldre la mala educació de la gent, jo em temo que són diners llençats al contenidor equivocat.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi