Convivència difícil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La xifra de visitants estrangers a casa nostra mostren que Catalunya va ser el principal destí turístic els primers sis mesos de l'any amb un 23% del total de l'Estat espanyol. La tendència mostra una contracció en el nombre de visitants però també un increment del 2% de la despesa mitjana. A més, la durada mitjana dels viatges va ser més baixa que en el mateix període de l'any anterior, 0,4 dies menys per persona.

L'augment de visitants a l'àrea metropolitana de Barcelona, i el fet que els mitjans estiguin constantment informant sobre la inseguretat a la ciutat, genera una gran diversitat d'opinions entre comerciants, propietaris de pisos i, fins i tot, els mateixos turistes. Barnacentre, la principal associació de comerciants del barri Gòtic, calcula que cada dia passen unes 210.000 persones pels carrers del barri però pocs són capaços de treure'n profit. Els últims deu anys el barri s'ha poblat de nous habitants i és un dels que rep més turistes. Segons un estudi de l'associació, a diferència dels carrers més cotitzats com el Portal de l'Àngel i Portaferrissa, amb molt poca rotació dels locals més grans, a la zona del Gòtic sud s'hi detecta una incipient concentració d'artesans, dissenyadors i altres propostes artístiques que tracten d'obrir-se camí aprofitant els preus moderats dels lloguers.

D'altra banda, el mercat de la Boqueria, que ho té tot per ser una referència a la ciutat, està patint la massificació turística. Els paradistes s'esforcen per adaptar-se a l'allau de visitants oferint tasts de les seves mercaderies però prohibint fer fotografies del menjar. Però la realitat és que el mercat de Sant Josep, el seu nom real, necessita un pla d'acció urgent. Les obres de reforma de la plaça de la Gardunya, situada a la part posterior del mercat, i finalitzades després de deu anys, no han tingut l'efecte esperat. Baralles, pudors, terrasses en disputa i turistes incívics enrareixen l'ambient de la plaça quatre anys després de la seva inauguració. Les obres han reduït l'espai públic a causa de la construcció d'edificis nous i de quatre accessos al pàrquing públic que generen racons coberts sota els quals acampen una quinzena de sense sostre. A l'espera de l'inici de les obres de reforma del mercat anunciades per l'Ajuntament, i previstes per aquesta tardor, la Boqueria es va degradant a poc a poc, engolida per bona part dels milions de turistes que visiten Barcelona.

Els apartaments turístics també són un dels principals problemes actuals al districte de Ciutat Vella, ja que suposen més d'un 50% del parc immobiliari del barri, i provoquen problemes de convivència entre turistes i veïns. La falta d'higiene i de civisme dels visitants, l'ús irresponsable dels serveis comunitaris i el deteriorament de les zones comunes, són les causes d'aquesta problemàtica. Tot i que l'Ajuntament de Barcelona està treballant a fons per solucionar aquests conflictes mitjançant el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), els petits propietaris, en molts casos, decideixen abandonar la missió i venen els seus pisos a grans operadors turístics per evitar les contínues discussions amb els veïns.

@rogervalsell, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi