Crema sobre cremat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’incendi a les comarques de Tarragona ha cremat unes 6.500 hectàrees de bosc (divendres 28 al vespre). Els bombers donaven per estabilitzat el 80% del foc i han aconseguit controlar el perímetre de l’incendi tot i que les autoritats han manifestat que unes altres 20.000 hectàrees estan en risc de cremar. El que els experts anomenen ‘la regla del 30’ —temperatures de més de 30 graus, menys d’un 30% d’humitat i ràfegues de vent de més de 30 quilòmetres— s’ha complert en aquest cas i dificulta les tasques d’extinció.

Per fer-nos una idea de la magnitud de la devastació fixem-nos en les dimensions de la serra de Collserola: amb una llargada de 17 quilòmetres i 6 d’amplada ocupa 11.100 hectàrees de superfície Els seus límits són els rius Besòs i Llobregat, i les rieres de Sant Cugat i Rubí al nord i Barcelona pel sud. Nou poblacions tenen part del seu terme municipal a la serra: Barcelona, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, El Papiol, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat.

L’incendi de la Ribera d’Ebre arriba quan es compleixen 10 anys justos del greu incendi d’Horta de Sant Joan iniciat el 20 de juny de 2009. El sinistre va costar la vida de 5 bombers del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF). El Telenotícies Comarques de TV3 del 5 de maig es feia ressò de les Lliçons apreses de l’incendi d’Horta 10 anys després. A la peça de 2 minuts i 31 segons Josep Pallàs, únic supervivent dels sis bombers de la unitat del GRAF que van quedar atrapats pel foc, i el pare d’un dels bombers morts, Jaume Costa, fan xerrades a les escoles per a fomentar la cultura de la prevenció d’incendis. El bomber assegurava que s’havien après algunes lliçons.

Per exemple: si l’incendi es descontrola i no hi ha persones en perill, és preferible retirar-se i tornar quan es pugui apagar. Pallàs afirma que la consciència social ha millorat en els últims deu anys i que hi ha hagut algunes millores en la dotació dels bombers. Jaume Costa per la seva banda advertia que a moltes zones de la Costa Brava es podrien produir incendis mortífers com el de Grècia de l’any 2018 que va provocar 200 morts.

Prevenció, conscienciar la societat, cuidar els boscos, dotar de recursos adients als bombers són mesures efectives però ‘la regla del 30’ —més de 30 graus de temperatura, menys 30% d’humitat i més de 30 km/h velocitat del vent—, és implacable.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi