Cuba libre

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El dilluns 25 de març es compleixen 3 anys de l'històric concert gratuït dels Rolling Stones a la Ciudad Deportiva de L'Havana com a punt final de la seva gira triomfal per Sud-amèrica. La gira, amb el nom comercial de "Latin America Olé Tour 2016" (sic), va consistir en catorze concerts en vuit països diferents incloent ciutats com Santiago de Chile, Rio de Janeiro, Mèxic DF o la ja citada ciutat de L'Havana.

Els Rolling Stones segueixen en actiu 57 anys després de la seva fundació. Jagger i Richards compliran 76 anys a finals de 2019, el bateria Charlie Watts en farà 78 —membres fundadors— i el jovenet Ron Wood en farà només 72. L'edat no els priva de seguir girant omplint estadis per tot el món i gravant nova música tot i que, des de l'any 2012, només facin 14 concerts per any. És la fórmula magistral depurada després de mig segle a la carretera. Catorze és el nombre exacte de concerts que necessiten per a recuperar la inversió, guanyar diners i seguir en actiu sense el desgast de les gires mastodòntiques dels primers 40 anys de la banda.

El concert de Cuba va ser el resultat d'una obsessió personal de Mick Jagger. Les negociacions amb les autoritats de l'illa van començar l'any 2015 i no van ser fàcils. El govern de Raúl Castro, tutelat a l'ombra per l'agonitzant Fidel, tractava de superar l'enèsima crisi. Les ajudes provinents de Veneçuela estaven caient en picat i només el turisme, la incipient economia de mercat i les remeses de l'exili feien suportable la vida al sofert poble cubà.

Finalment es va arribar a un acord pel qual les autoritats permetrien celebrar el concert amb la condició que l'estança dels membres dels Rolling Stones a L'Havana no superés les 24 hores... El dia 1 de març es va anunciar oficialment la celebració del primer concert gratuït i massiu d'un grup de rock britànic a Cuba. La data triada era el 20 de març.

La sorpresa va saltar quan l'aleshores president dels Estats Units Barack Obama va anunciar la decisió visitar el país en les mateixes dates. Es tractava de la primera vegada que un president estatunidenc visitava Cuba. La data del concert es va haver de moure i, finalment, els Rolling Stones van actuar a L'Havana el dia 25 de març de 2016 davant d'un milió de persones.

Sis mesos més tard va morir Fidel Castro.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi