Interpretant dades

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El terme anglès és data mining. Ho podríem traduir literalment per mineria de dades però no ens entendria ningú. Es tracta, en definitiva, de treure partit al maremàgnum de dades que ens envolta. Comencem a poc a poc i amb bona lletra ‘minejant’ a l'Institut d'Estadística de Catalunya, l’Idescat.

Les dades es poden presentar de manera freda i avorrida. Costarà molt que l’amable lector aguanti fins al final del primer paràgraf tot i que la informació que es presenta és d’interès:

Dels 90.664 habitants de Sant Cugat registrats per l’Idescat l’any 2018, un 11,9% són estrangers. A Barcelona ciutat hi viuen 1.620.343 persones de les quals un 18,13% són nascuts a un altre país. La immigració rebuda a Sant Cugat a data del 2017 va ser de 558 persones procedents de la UE i 1.435 de la resta del món. A Barcelona van arribar 13.373 persones de la UE i 45.482 de la resta del món per contra van marxar 39.136 persones. Hi ha 2.705 santcugatencs vivint a l’estranger per 147.742 barcelonins. A Barcelona hi ha 88.259 habitatges buits i 2.264 a Sant Cugat. (Dades del 2011) PIB per habitant a Sant Cugat; 50.700 €, Barcelona; 45.100 €.

Gràcies per arribar fins aquí. Provem de donar-li una mica de color a les dades.

El Raval, conegut també com a Ravalistan, concentra el nombre més gran de població pakistanesa registrada a la ciutat juntament amb Sant Adrià, al límit nord de la ciutat, i a Nou Barris. El lloc de treball del molt honorable cònsol Muhammad Imran Ali Chaudhary està ubicat però a l’Avinguda Sarrià amb Diagonal. El luxós consolat de la Xina està ubicat a una mansió de color groc pàl·lid a l’Avinguda Tibidabo com a símbol eloqüent de la superpotència del segle XXI. La gran majoria de la seva població, però, es concentra a la zona de la Meridiana, ja que era l’entrada tradicional de la ciutat abans de la construcció de les Rondes. Al barri marítim de les Drassanes també hi ha un alt percentatge de residents xinesos.

Donem-li una volta més.

L’esplèndid edifici seu del consolat dels Estats Units a Pedralbes havia sigut la seu de la Creu Roja als anys 80. El barri concentra la major part de la colònia nord-americana. Una dotació permanent de la policia nacional vigila l’edifici on pràcticament no s’hi pot fer cap visat. Tot ha de passar per Madrid.

Els italians són, de llarg, la comunitat estrangera més nombrosa a Barcelona. Els barcelonins originaris del país de la bota tenen una gran afinitat amb la ciutat d’ençà que, el 1982, la selecció italiana va guanyar el Mundial d’Espanya protagonitzant partits memorables al vell estadi de Sarrià. El seu consolat s’ubica al carrer Mallorca amb Pau Claris molt a prop de la Delegación del Gobierno.

Donem-li més voltes.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi