La XAL

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Xarxa de comunicació local, la XAL, creada el 2012 per la Diputació de Barcelona ofereix continguts a les televisions de proximitat i les ràdios locals per ajudar a completar les seves programacions. Actualment estan adherides a la XAL 48 televisions de proximitat i 135 ràdios locals de tot el país ja que, a partir del 2015, es van incorporar les diputacions de Tarragona, Girona i Lleida.

Avui ens dediquem a tafanejar les televisions locals de Catalunya seguint el Mapa de la Comunicació.

Aran TV és una de les televisions locals adherides a la XAL ubicada al Passeig dera Llibertat, 16 de Vielha. Els dissabtes toca debat tal com s’anuncia a la seva web. Eth dusau dissabte de cada mes, Aran TV mos convide a debàter sus bèth un des ahèrs dera actualitat deth país. Clara Villar e Laura Rodríguez condusissen aguesta taula redona mensuau e monografica damb era voluntat de dar votz e escotar es desparières opinions dera Val d'Aran. Ua ora entara reflexion e era opinion. L’aranès s’entén prou bé tot i que, quan he provat de traduir el text amb Google Translate, no he trobat l’opció entre l’àrab i l’armeni.

Nord TV és la televisió local de Morella, localitat que pertany a la província de Castelló, comarca dels Ports. Deu ser que la Xal està en procés d’expansió territorial… La seu social de Morella TV és al carrer del Tint, 9 entre la Pujada dels Llavadors i el carrer dels Teixidors. Haurem d’investigar el passat tèxtil de Morella. La web del canal és molt completa i dona cobertura a gran part del territori. El canal cobreix disset pobles d’Els Ports com Castell de Cabres, quatre pobles d’El Maestrat com Catí, cinc pobles de El Maestrazgo com La Cuba i divuit pobles del Matarranya com Calaceit.

Mirem cap al Vallès perquè no sigui dit. Cerdanyola TV té canals de cultura, d’economia, d’esports, de plens, de política, de societat i un d’especials amb continguts com ‘Cavalcada de Reis 2019’, ‘La Festa Major del Roser de Maig’ o ‘Els Tres Tombs’. També hi ha una entrevista amb l’Albert Roma, socorrista que forma part de l'ONG Proactiva Openarms: rescatant vides i valors enmig d'una tragèdia humanitària.

Amb quatre clics hem après que l’Aranès no ha cridat l’atenció de Google Translator com si ho ha fet l’àzeri, el gujarati o el xhosa. També hem descobert que el poble de Morella té un passat tèxtil digne d’investigar i que a Cerdanyola se celebra la Festa Major del Roser de Maig.

Qui no s’informa és perquè no vol.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi