Massificació estiuenca
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Anem tot l’any revolucionats desitjant que arribi aquesta setmana. Per fi podrem agafar vacances! Ara toca reduir el ritme com si ens apropéssim a una zona de peatge: 120, 90, 80, 60, 30 … i pagar. Sempre acabem pagant.
Hi ha qui s’inventa comptes enrere particulars i s’imagina que, després de setmana santa, l’agost arribarà de seguida. Hi ha qui dedica gran part de les hores d’oci de l’hivern a planificar les vacances d’estiu i al mes de febrer ja sap on anirà. Hi ha qui ho deixa tot per l’últim moment i s’enganxa els dits amb ofertes d’última hora infumables. Hi ha tantes teories com entrenadors de futbol el dilluns després del partit.
No m’acaben de fer el pes aquells que guarden per l’estiu els llibres comprats el dia de Sant Jordi. És impossible llegir tots els llibres que no llegim durant l’any durant el mes d’agost. Jo faig a l’inrevés. Durant l’any llegeixo tant com puc i a l’agost faig vacances, també de llegir. Planificar, improvisar, gaudir, patir, tant se val. El més important és frenar el ritme i deixar que la nostra ment hiverni durant un mes de totes les cabòries de l’any.
El que fa mal d’ulls és l’acumulació de gent que fa vacances el mes d’agost. Congestió dels millors llocs, barris sencers sense veïns, amb el risc conseqüent de robatoris, major impacte mediambiental, dificultat del sector turístic per trencar l’estacionalitat, etc.
Una fórmula fàcil d’implantar, i sense cap cost econòmic, seria la rotació dels torns de vacances per províncies tal com fan als Bundesländer federats d’Alemanya, per exemple. Les vacances d’estiu de 2019 de les escoles i empreses a Baden-Wurtemberg comencen del 29 de juliol i acaben el 10 de setembre, en canvi a la Sajonia van del 8 de juliol al 16 d’agost i a Schleswig-Holstein de l’1 de juliol al 14 d’agost. Perquè no podríem fer el mateix de cara al 2020? Les empreses i escoles de la província de Girona els tocaria fer vacances, per exemple, entre el mes de juny i part del juliol, les de Tarragona el mes de juliol i mig agost, Barcelona a l’agost i mig setembre i Lleida mig agost i tot el setembre. Les empreses i les escoles d’Alemanya tenen el calendari amb prou anticipació per organitzar-se i els torns són rotatoris cada dos anys.
Aquest sistema redueix la massificació dels llocs més emblemàtics, allarga la temporada turística pels empresaris del sector i redueix l’impacte ecològic del turisme. La Unió Europea ha anunciat més d’un cop que eliminarà el canvi d’horari que s’aplica dos cops l’any. Existeixen organismes com la Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles, ARHOE, dedicada a fomentar l’augment i millora de la qualitat de vida dels ciutadans i la conciliació de la vida personal, entre altres iniciatives. ARHOE proposa mesures com la flexibilitat a l’hora d’entrar i sortir de la feina, potenciar el teletreball, crear un banc d’hores pactat entre empresa i treballador per facilitar les absències de la feina i racionalitzar les hores dedicades a les reunions.
Totes aquestes mesures són molt lloables i animem a l’ARHOE i a les altres associacions a persistir, però si seguim concentrant les vacances de gran part de la població al mes d’agost, seguirem massificats.
@rogervalsells, santcugatenc frustrat
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi