Plácido

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Plácido Domingo ha sigut protagonista de molts sopars estiuencs. Més de vint dones acusen el mite de l’òpera d’assetjament sexual. Només una d’elles, una cantant de nom Angela Turner Wilson, ha donat el seu nom. La resta prefereixen seguir a l’anonimat perquè segueixen vinculades al món de la música clàssica i tenen por de represàlies.

Al marge de les reaccions de l’afectat negant els fets i de l’impresentable Albert Boadella que va declarar “las manos de un macho no están para estar quietas (sic)”, la notícia ha tornat a posar a la taula la indefensió i vulnerabilitat de moltíssimes dones.

“Això ha passat tota la vida”, vaig sentir en un sopar. El comentari, el pare d’una noia de 24 anys. Els homes del grup es van abraonar per replicar i contrareplicar afegint més llenya al foc. “Per què no ho denunciaven abans?”. “Segur que volen diners a canvi”. “No ho denunciaven abans perquè sabien que no les escoltarien”, etc.

Una de les dones presents al sopar va fer la pregunta clau. “Vosaltres o els vostres fills, teniu por quan torneu a la nit a casa?”. Cares d’incomprensió entre la concurrència masculina. “Doncs no”. La resposta va ser el tret de sortida que estaven esperant. Totes les dones presents, sis, van explicar males experiències viscudes en pròpia persona o escoltades de les seves filles. Des de portar les claus a la mà per si havien de defensar-se, caminar simulant una conversa amb el mòbil amb algú per enganyar els assetjadors, passant per escoltar tota mena de comentaris ofensius diaris a tota hora, fins a quedar-se a casa moltes nits amb por de patir agressions.

No parlaven de casos de dones de països com Nigèria (segrest de nenes pel grup terrorista Boko Haram) o de països americans (la meitat dels 25 països amb una major taxa de violència de gènere, són llatinoamericans: quatre al Carib, quatre a Centreamèrica i sis a Sud Amèrica) o de la Índia (els últims deu anys les denúncies de violacions en grup i segrestos de menors han augmentat un 500%). Estaven parlant de casos patits en pròpia pell a pobles i ciutats del nostre entorn.

El to del sopar havia canviat de manera radical. Ningú es va atrevir a seguir defensant els presumptes assetjadors com Plácido Domingo i tants altres amb els arguments de sempre.

És hora d’escoltar les dones. Tenen molt a dir.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi