Plastic solutions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Vivim envoltats de plàstic i no sabem què fer-ne. Com diu David Wallace, autor d’El planeta inhóspito, “el problema no és la negació del canvi climàtic, és la indiferència”. L’autor assegura que és massa tard: els efectes de la crisi seran devastadors, fem el que fem.
Hi ha llocs al món on no es resignen i han trobat maneres creatives de desfer-se de la plaga, institucions tan importants com el Banc Europeu d’Inversions estan prenent decisions històriques i la innovació tecnològica permetrà guanyar alguna batalla.
Anem per parts.
A Sud-Àfrica, un país que només recicla l’onze per cent dels quaranta-dos milions de tones de deixalles que produeix anualment, fabriquen ecobricks. Es tracta d’uns totxos fets amb ampolles de plàstic no reciclable. La solució constructiva comença a tenir un impacte significatiu, encara que sigui una solució temporal, i permet posar el focus en el problema principal. Aquest és el missatge que remarca sempre que pot Candice Moster, fundadora de la consultora sud-africana Waste-ed, dedicada a promoure bones pràctiques per a produir menys residus.
El Banc Europeu d’Inversions, BEI, va anunciar el 14 de novembre de 2019 que deixava de finançar nous projectes vinculats a combustibles fòssils, inclòs el gas, a partir del 2022. "Deixarem de finançar combustibles fòssils i llançarem l'estratègia d'inversió climàtica més ambiciosa de qualsevol institució financera pública del món", va dir el president del BEI, Werner Hoyer, en un comunicat. El banc invertirà fins a mil milions d’euros en acció climàtica i desenvolupament sostenible durant la pròxima dècada.
La innovació tecnològica és responsable de la creació dels “robots vius”. Es tracta d’un projecte d’un grup de científics nord-americans que ha construït robots mil·limètrics a partir de cèl·lules de granotes i que podrien servir per a netejar residus tòxics o recollir microplàstics dels oceans. Tal com s’explica a l’article publicat a La Vanguardia el 14 de gener; “és la primera vegada que es dissenyen màquines completament biològiques des de zero, es tracta d’un artefacte viu i programable”. Sembla que els robots són totalment biodegradables i, quan acaben la seva feina, es converteixen en cèl·lules de pell morta.
Són només tres exemples de com l’enginy humà, la política i la innovació lluiten per treure'ns de l'atzucac actual i desmentir a autors catastrofistes com Wallace.
@rogervalsells, santcugatenc frustrat
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi