Valorem el que tenim

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Estic a Mostar, una ciutat de la Federació de Bòsnia Hercegovina d'uns 100.000 habitants, més o menys com Sant Cugat, que va patir un dels conflictes més sagnants del segle XX.

Entre els mesos d'abril i juny de l'any 1992 van començar les hostilitats entre l'aliança de les Unitats de defensa Croates, HVO, amb l'Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina, ARBIH, contra l'Exèrcit Popular de Iugoslàvia, JNA, dominat pels serbis. El setge va provocar la fugida de 90.000 residents de Mostar i la destrucció de nombrosos edificis residencials, religiosos i culturals.

Entre els mesos d'abril i juny de l'any 1992, concretament el 7 de juny, la immobiliària Comfort publicava un anunci a La Vanguardia amb el títol La nueva sensación de vivir en Sant Cugat per promocionar la seva nova promoció a només 9 minuts del centre de Barcelona pels túnels de Vallvidrera, sortida 4, a prop de l'arxiu general de Catalunya i del Club de Golf Sant Cugat. La Bonanova de Sant Cugat. Apartaments d'un dormitori, de dos, lofts i dúplex amb jardí i piscina.

L'any 1993 el conflicte a Bòsnia va fer un gir radical i els antics aliats van començar a lluitar en contra iniciant la guerra entre Croàcia i Bòsnia. Entre l'any 1993 i el 1994 el HVO va assetjar als bosnians a Mostar provocant la mort de nombrosos civils, tallant l'accés a l'ajuda humanitària i destrossant mesquites i l'històric pont Stari Most.

L'any 1993 La Vanguardia es feia ressò de l'autorització de l'Ajuntament de Sant Cugat a Fecsa per tallar boscos a Collserola. El patronat del Parc de Collserola va expressar la seva enèrgica protesta per la tala d'arbres a un corredor de 10 metres d'ample i dos quilòmetres de longitud per part de Fecsa amb l'autorització de l'Ajuntament de Sant Cugat.

L'any 2019 el pont Stari Most, reconstruït gràcies a la UNESCO l'any 2004, està envaït per un altre tipus d'exèrcit. Un eixam de turistes de tot el món que visiten el nucli antic de Mostar sense massa conscients que va patir la ciutat als anys 90.

L'estiu de 2019 la web vistiasantcugat promociona la visita al Monestir com una de les atraccions imprescindibles de la ciutat. "Un dels claustres romànics més excepcionals d'Europa per la seva qualitat artística, amb més de 144 capitells romànics únics."

Esperem que la UNESCO no hi hagi d'intervenir mai per reconstruir-lo.

@rogervalsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi