Xarxa, red, net, réseau, netzwerk, rete, siéc, verkko, 網絡, شبكة

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L’anàlisi de l’activitat a les xarxes és una ciència relativament jove. La proliferació de nous perfils professionals ha obligat a les universitats de tot el món a adaptar-se per formar customer analytics, data scientists o predictive analytics. La gran majoria d'estudiants d'aquests graus comencen a treballar abans d'acabar la carrera.

Però si posem la lupa a l’ús que se’n fa de les xarxes veurem diferències notables. Comencem per la Xina: la combinació de dictadura comunista i capitalisme ferotge sumat a una població de més de 1.000 milions d’habitants, fan de la Xina un actor cada vegada més rellevant. Per una banda el govern xinès tracta de limitar l’accés a Internet ―no oblidem que un monstre omnipresent com Google va haver de marxar del país―, però per altra banda encoratja a emprenedors com Jack Ma, creador del portal alibabba.com a dominar el mercat del comerç online. El país presidit per Xi-Jinping ha iniciat una campanya de relacions públiques  global amb el propòsit de desmuntar, un a un, els tòpics que circulen sobre el país i estan utilitzant les xarxes amb una potència digna de la dimensió del país.

En el cas del Regne Unit hem de tenir en compte la tradicional incidència de la premsa sensacionalista a l’illa. Capçaleres com el desaparegut News of the World o The Sun, elaboren continguts sensacionalistes vorejant perillosament la falsedat. Aquest tipus de premsa conviu amb els tradicionals The Times o The Guardian. Aquesta dualitat informativa es trasllada a les xarxes i no és d’estranyar que el missatge antieuropeu tingués tant predicament entre les classes populars amb el resultat de la victòria del Brexit.

A Rússia se l’ha acusat d’influenciar en les eleccions americanes, al procés català i en tot tipus moviments socials arreu del món. Ningú ho ha pogut demostrar però està clar que a Putin i companyia els interessa desestabilitzar Occident i recuperar protagonisme com a gran potència després de la derrota a la Guerra Freda. El cas dels dos adolescents de Bòsnia que es van fer rics filtrant notícies falses com el suposat recolzament del Papa Francesc a Donald Trump el 2016, ens mostra la dificultat de saber si realment Rússia està al darrere de les suposades ingerències.

La majoria de països en vies de desenvolupament d’Àfrica estan immersos en una revolució tecnològica espectacular. Han passat de no tenir pràcticament cap mitjà de comunicació massiu a l’adopció entusiasta de les noves eines de comunicació. La primera operadora del continent va començar a operar a Kenya l’any 1994. Des d’aleshores milions de persones estan sortint de la pobresa gràcies a les aplicacions de la telefonia mòbil.

Els diferents usos que es fa de les "noves tecnologies" a tot el món demostren la ductilitat i potència d’aquestes. En un món tan interconnectat, la transferència d’innovació (i de malalties) a escala global és gairebé immediata.

 

Roger Valsells, santcugatenc frustrat

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi