Estalviar o consumir, per un pla local de recuperació econòmica

En defensa de les pensions públiques.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Dediquem els nostres ingressos bàsicament a tres conceptes: Consum, inversió i estalvi. El consum normalment s'emporta gran part, ja que inclou: menjar, neteja, roba, llum, aigua, gas, carburants, coses de la llar i altres (per als grans números de l'economia, el consum suposa aproximadament el 60% del PIB del país), la inversió és el que dediquem a pagar la hipoteca, comprar accions o fons d'inversió, etc., i per últim l'estalvi el fem habitualment per assegurar-nos un racó per a imprevistos o futures compres importants.

L'any 2020, segons l'INE, l'estalvi a Espanya va arribar a una xifra rècord: 14,8% de la renda disponible, nivell mai vist en els últims 20 anys, principalment a causa de les restriccions de moviments, la por a la pandèmia i el consum privat retingut; en xifres, l'estalvi va augmentar un 126,6% sobre 2019, fins als 108.844 milions d'euros, mentre el consum es va enfonsar un 12% i la renda disponible dels espanyols baixava un 3,3%, fins als 739.585 milions. Les conseqüències han estat molt negatives per a l'hostaleria, viatges, comerç, etc. En aquest últim sector les grans cadenes preparen milers d'acomiadaments i tancaments de botigues que semblaven intocables, a Barcelona ciutat els locals buits en planta baixa són més de 5.000, per la qual cosa el seu Ajuntament ha preparat un pla, que compta amb una partida de 17 milions d'euros, per tal de posar solució al tema, ja que si baixa l'activitat econòmica, es reduiran els ingressos de les administracions, les oportunitats de feina i negoci per a molta gent i l'atractiu de les ciutats i pobles afectats, entre altres efectes gens positius.

Però, i a Sant Cugat, què ha fet l'Ajuntament? Fins avui no tinc notícies de plans o iniciatives per donar una empenta al comerç i negocis locals, i fóra bo que estudiés amb els implicats i posés en marxa ràpidament un pla d'ajuts per a la renovació de petits negocis, millora de la seva gestió comercial, cursets de formació, assessorament per poder fer un seguiment del negoci de forma fàcil i eficient a més d'altres temes. Tot això s'hauria de fer amb un contrast i acord previ, ampli i àgil amb els afectats, per tal de conèixer de primera mà les seves necessitats més urgents; si no es fa res i ràpid se seguiran tancant negocis del nostre poble, abaixaran les persianes establiments que hi donen vida i l'Ajuntament perdrà ingressos. Ja sabem que les administracions públiques no acostumen a ser un model d'eficiència, transparència ni empatia amb la ciutadania normal, però la situació d'emergència sanitària, econòmica i social demana bones idees, sensibilitat cap al petit negoci (especialment el comerç), sentit comú i agilitat per tal de desenvolupar un pla de recuperació; la iniciativa primera correspon al nostre ajuntament, i espero que arribi bé i molt aviat, abans que tanquin més establiments i els clients deixem de tenir botigues i negocis necessaris i estimats per la gent.

En el meu criteri, el ciutadà reaccionaria positivament a uns establiments renovats en la seva decoració, aparadors, il·luminació, assortit, preus, promocions, etc., ja que el consum privat està retingut en bona part per manca d'opcions atractives, que un pla ben dissenyat, amb la participació efectiva dels afectats podria fer despertar, si dediquem unes xifres d'inversió i ajuts importants, cosa que sense dubte beneficiaria tothom.

Josep López,
assessor d'empreses, diplomat per ESADE i membre de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi