Dos centenars de persones pel diàleg mentre es preparen noves mobilitzacions

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’accés a l’Ajuntament sembla un llenç per estrenar, només trencat per alguna de les poques persones que no ha seguit la consigna de portar roba blanca. Uns 200 santcugatencs s’han trobat dissabte al migdia a la plaça de la Vila responent a la convocatòria que els col·lectius Parlem, Hablemos i #Hablamos? han fet córrer per les xarxes socials durant els darrers dies demanant una sortida dialogada al debat polític encetat a Catalunya i Espanya per la voluntat del govern de la Generalitat d’exercir l’autodeterminació en base als resultats del referèndum de l’1 d’octubre i la manca de resposta dialogada del govern estatal.

La convocatòria parteix d’un únic manifest en què s’acusa els governants d’haver generat odi i divisió, per al que demanen una resposta social. “Espanya és millor que els seus governants i ho ha demostrat en nombroses ocasions”, reivindica l’escrit, difós per xarxes socials, per acabar demanant el diàleg entre les parts implicades. La consigna de portar roba blanca ha esdevingut l’únic punt d’unió ja que els participants a les concentracions que s’han fet a municipis de tot l’Estat tenen sensibilitats diverses i entenen el diàleg de maneres distintes.

No hi ha més argumentari comú que la reivindicació senzilla de parlar, per això el periodista i exdiputat Josep Maria Balcells ha acabat improvisant un parlament en què demana respecte a totes les mobilitzacions que hi ha hagut aquests dies i les que vindran per totes les bandes. S’han fet tres minuts de silenci i, quan s’ha començat a cantar Els Segadors, una de les manifestants ha demanat que no es fes per la connotació política que, al seu parer, ha pres l’himne català. Tothom ha acceptat deixar de cantar entre aplaudiments.

Posteriorment Balcells ha atès els mitjans i ha reivindicat la mobilització com una petició per trobar “una sortida pacificadora del moment”. “El diàleg no ha de ser una paraula buida ni un tòpic”, valora, “és sinònim de negociació”. Tot i que la concentració ha sigut clarament més petita que la que es va fer dimarts en el marc de la vaga general, considera que allò important no és el nombre d’assistents sinó que la petició arribi als governants. Deixa en mans dels polítics el format del diàleg que ara demanen des de la ciutadania.

Només ICV-EUiA i PSC s’han sumat com a partits a la mobilització. Roser Casamitjana, regidora ecosocialista, explica, tenint com a base el lema “ni 155 ni DUI”, que l’aposta del seu partit i de Catalunya Sí que es Pot és pel diàleg. “Hauria de ser un diàleg sense condicions de cap mena i amb uns mediadors respectats”, diu, “per part del govern central ho veig difícil perquè asseure’s a negociar amb la Generalitat ho considerarien un fracàs, en canvi, Puigdemont busca la mediació perquè pensa que ens pot portar a un desastre”. Per això, dóna suport a la proposta del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de buscar un mediador extern a la Unió Europea que garanteixi una neutralitat efectiva.

Pere Soler, regidor socialista, per la seva banda, ha acudit a la concentració de Barcelona per evitar polititzar la santcugatenca. A la mediació només li posa la condició que sigui reconeguda per les dues bandes, més enllà de si és nacional o internacional. També considera que al diàleg “s’ha de poder parlar de tot”. “Aquesta és una manifestació sense banderes que indica que la situació només es resol des del diàleg”, reivindica. Valora que 200 persones és una xifra positiva tenint en compte que ha estat una convocatòria espontània via xarxes socials.

Mentre s’ha incorporat aquest nou actor al debat, l’assemblea nascuda de l’ocupació dels col·legis electorals per al referèndum segueix en marxa. La tarda de diumenge ha celebrat un seguit d’activitats amb famílies i de cura perquè els activistes plantegessin els seus neguits des del punt de vista psicològic, assumptes com la por de les càrregues policials i els sentiments de victòria o derrota, entre d’altres. No aturen la seva activitat el diumenge que, a les 12 del migdia, es trobaran a plaça d’Octavià per fer una casserolada.

Just a aquesta hora l’agrupació local de Societat Civil Catalana així com d’altres santcugatencs a títol individual seran a Barcelona a la manifestació convocada per aquesta entitat i amb el suport de partits com Ciutadans i PP sota el lema Prou! Recuperem el seny. Per a participar de la manifestació arribaran autobusos provinents de tot l’Estat que se sumaran al que consideren una majoria silenciosa de catalans que defensen la unitat d’Espanya.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article