Aldo Ciprian: “No es pot pensar que la bicicleta serà el transport del futur”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Va ser el candidat a l’alcaldia de Ciutadans i ara és el portaveu del grup municipal de la formació taronja, que manté els tres regidors que havia aconseguit el mandat anterior. Amb una oposició de només dos grups polítics, el canvi de govern ha estat un element determinant del mandat, almenys fins l’arribada de la COVID-19. Per això, la tasca d’Aldo Ciprian al Ple ha estat fins ara un equilibri entre la política municipal clàssica i la sobrevinguda per l’emergència sanitària.

Quina valoració fas de la feina feta per Ciutadans durant el mandat?

– Hem fet una bona tasca i hem sabut treballar durant la pandèmia. No es tractava de fer una oposició de crítica contínua sinó aportar i fer costat a l’equip de govern: hem fet propostes, idees, hem ajudat a aprovar els pressupostos per fer front a la pandèmia... Ara hem de seguir fent la nostra tasca: fer una oposició positiva i creativa, també denunciant les coses que creiem que no són correctes. Però tot dependrà de com avanci la pandèmia perquè ens podem trobar de nou en una situació molt complicada. En aquest cas, el govern tindrà la nostra col·laboració. Per a nosaltres és important fer política constructiva.

Defensàveu que havia d’haver un canvi de govern. Tot i que el tripartit no és el vostre equip ideal, com valoreu el canvi?

– Tots els canvis són bons. El tripartit ha afrontat el govern d’una altra manera però és evident que no tenen cap experiència a nivell privat ni públic. Cometen moltes errades, és humà. Segurament ara és d’hora per fer una valoració completa, més encara havent tingut la pandèmia. D’aquí un any ja podrem fer una valoració més completa i no només en base a notícies i notes de premsa, que aquest govern en fa moltes. De moment, la nota seria un 5, per ser generós i honest.

De la gestió de la pandèmia heu criticat manca d’ambició en les mesures econòmiques. Per exemple, vau proposar un paquet de microcrèdits. Què creieu que ha fallat en la mirada econòmica?

– Quan es va aprovar el pressupost del 2020 al juliol, el meu company Sergio Blázquez ja va dir que els números que ens proposaven s’havien començat a pensar al gener. Des de llavors tot s’ha capgirat. Per això ens va semblar que no era correcte i vam fer algunes propostes com més mesures de suport per als comerços, i finalment va ser així perquè amb els 300.000 euros previstos inicialment no es podia fer gran cosa.

També creiem que no es podrà assolir el nivell d’ingrés que s’ha previst. L’atur ha crescut i, malgrat això, s’ha previst ingressar més i pujar alguns impostos. No és una manera correcta d’afrontar els propers mesos.

Estem a sobre d’altres temes i esperem informació; per exemple de l’inici de curs, tenint en compte que les escoles bressol són competència municipal. També escolem les peticions de suport de les escoles de música autoritzades, dels equips esportius... No tenim notícies de moltes coses i de vegades ens assabentem abans pels mitjans que pel govern.

El govern va explicar que es portava el pressupost així per agilitzar-ne l’aprovació però amb el compromís de modificar les partides que ja no tenien sentit, un moviment que es va aprovar al Ple de juliol.

– Vam fer esmenes en aquest sentit. Volíem anul·lar partides inútils que ja sabíem que no s’aplicarien, com la Festa Major, que havia estat cancel·lada. El govern les va rebutjar però al Ple següent va fer una modificació que incorporava bona part de les nostres esmenes. Per no reconèixer que no s’havia fet el treball, va agafar la feina que havíem fet nosaltres i la va transformar en una modificació. Fer una modificació suposa reconèixer que no s’havia calibrat bé la necessitat de la ciutat. Per això diem que haurien d’haver agafat la nostra proposta des d’un inici.

És a dir, no és el què sinó el quan. S’hauria d’haver contemplat això abans de l’aprovació inicial.

– És clar! Hi ha molta gent pendent de l’Ajuntament. Mentre prenem les decisions i ens reunim un cop al mes al Ple hi ha persones que paguen lloguers, subministraments, taxes... Hem de ser àgils i donar facilitats a la ciutadania.

La resta de mesures COVID-19, tant econòmiques com socials, creieu que han estat encertades?

– Qualsevol mesura és encertada tot i que sempre es pot millorar. Però no val a dir que totes són mesures per fer front a la COVID-19. L’anella verda no ho és. Pintar i repintar amb la brigada, que podria dedicar-se a intensificar la neteja, actuar als parcs..., no és prioritari. És un malbaratament dels recursos.

Al darrer Ple vau presentar una moció en què demanàveu deixar sense efecte tots els canvis de l’anella verda per estudiar-la de nou. No es va aprovar. Hi ha alguna forma de repensar-la, tenint en compte els comerciants –que és la vostra principal preocupació–, sense eliminar-la temporalment?

– La nostra proposta era clara. No estàvem en contra de l’anella verda sinó en contra de la mala planificació que se n’havia fet. Vaig acabar la meva intervenció al Ple dient que haurien de fer canvis. I efectivament, els han fet! Perquè era clar que no podies deixar un únic carril al davant de l’escola Santa Isabel. Com això, hi ha altres errades molt grosses que pateixen tots els veïns.

Abans de fer-se la foto, s’ha de fer una planificació correcta: càrregues i descàrregues, facilitar aparcament gratuït durant una hora per poder anar als comerços... Hem d’agafar les coses bones que han aplicat altres ciutats i fer-les aquí. Amb una bona planificació –connexió amb les universitats, implementació de bicicletes elèctriques, ancoratges al costat dels comerços...– s’estalvien molts diners.

El govern parlava de prova pilot i, per tant, ja tenia la intenció de fer canvis en funció dels resultats de l’aplicació inicial.

– Una cosa és el que diuen de cara als mitjans i una altra és el que es veu al carrer. S’han recollit més de 600 signatures de veïns que demanen repensar l’anella. No es va fer cas i ara apliquen modificacions sobre altres modificacions. No és cert que no costa diners perquè l’estructura de l’Ajuntament es paga. No em sembla bé malbaratar recursos en coses que no estan ben fetes.

Llavors, com s’aconsegueix una mobilitat més sostenible?

– No es poden aplicar mesures antigues a problemes nous. Si el problema és la contaminació, no es pot pensar que la bicicleta serà el mitjà del futur. No és un vehicle per al dia a dia, sí per a divertir-se i per això el cap de setmana potser trobes més gent a l’anella verda. En canvi, podem parlar del cotxe elèctric, del cotxe d’hidrogen, de transport públic... Estem a favor de la millora del transport públic, amb autobusos elèctrics i serveis llançadora però ara no s’ha fer res d’això, només s’ha posat un carril bici.

Les dades recollides per l’Assemblea de la Bici ho demostren. Menys d’un 5% de la població utilitza la bicicleta per anar a treballar. Això és així perquè molta gent treballa fora i no pot agafar la bicicleta per anar a Barcelona o a Rubí.

A molts països del centre i del nord d’Europa l’ús de la bici és major. Hi ha aparcaments de bicis a prop de les estacions per fomentar la intermodalitat i més carrils bici. Això no és possible a Sant Cugat?

– Majoritàriament són desplaçaments a dins de la ciutat, per exemple per part de molts estudiants. Llavors, si fas l’anella verda, també has de fer una bona comunicació de les universitats de la ciutat amb l’estació, posar-hi més zones d’aparcament de bicicletes... Hem estat un dels primers partits en apostar per la bicicleta. El mandat passat vam presentar una moció per aplicar el bici-registre a Sant Cugat però no s’ha fet res. Per això dic que, abans de fer-se la foto, cal fer una planificació seriosa.

Un altre dels temes que més heu treballat ha estat el tribut metropolità, que preteneu deixar sense efecte. Al Ple de juny vau presentar una moció en nom de la Plataforma No al Tribut Metropolità que va ser rebutjada. En aquella sessió, el tinent d’alcaldia Pere Soler va dir que la plataforma era vostra.

– Bé, la seva portaveu havia estat membre del PSC. Si ens ha votat a nosaltres no ho sé, afiliada ni ho és ni ho vol ser. A la plataforma també hi ha gent que simpatitza amb altres partits, com és obvi, perquè el tribut el paga tothom. A falta de respostes davant un impost injust, caríssim i que no repercuteix en benefici de la ciutat ni de cap transport, hi ha acusacions ridícules. I si algú de la plataforma fos de Ciutadans, què passa?! No ho pot ser?!

Tot i que heu intentat que l’Ajuntament prengui accions com que pagui amb el pressupost municipal la part corresponent del tribut a Sant Cugat, el vostre objectiu principal és a l’Àrea Metropolitana (AMB) per deixar el tribut sense efecte. Quina feina heu fet per aconseguir-ho?

– Hem demanat una auditoria interna sobre la gestió d’aquests diners. Els nostres companys ens van dir que ja es feia una auditoria però no es feia pública a la web de l’AMB. Amb la COVID-19 encara hi ha més motiu per parlar del tribut metropolità. Ens trobem en una crisi d’ingressos, d’atur, d’autònoms que han deixat de treballar... Hi ha gent amb molts problemes. No és lògic carregar-los amb un nou impost que, segons m’han dit, ja no estarà bonificat. Hem de donar oxigen als ciutadans, no els pots carregar de nou.

Ens deien que l’Ajuntament no podia pagar el tribut amb fons propis però qui el recapta el que vol és cobrar els diners. Estic segur que l’AMB hauria acceptat qualsevol tipus de pagament, més encara de Sant Cugat, que té una capacitat econòmica important.

Si en lloc d’eliminar l’impost, es manté però amb un altre càlcul, hi estaríeu a favor?

– Aquesta és la gran diferència entre Junts per Sant Cugat i nosaltres. Ells el volen mantenir perquè governen a l’AMB. Joan Puigdomènech i Cristina Paraira són vocals al Consell Metropolità. A ells els interessa perquè aquestes estructures necessiten diners per pagar sous. Nosaltres el que diem és que no es pot fer un impost i que no hi hagi cap retorn a la ciutat. No s’ha millorat el transport en tren, ni en autobús, ni les freqüències... Aquest serà el segon any que es paga el tribut i no s’han vist millores. Si l’objectiu és pagar l’estructura de l’AMB i els seus partits de govern, no té sentit fer un impost. No hem de mantenir els cementiris d’elefants com l’AMB i la Diputació.

Al darrer Ple també vau presentar una moció per fer un mercat o fira medieval a l’entorn del Monestir però la vau retirar. Penseu que es podrà arribar a celebrar?

– Era una moció molt bonica, que podia beneficiar el comerç i que quan la vam presentar a Junts per Sant Cugat també la van veure amb bons ulls. Potser no ens vam saber explicar bé de cara al govern. Posteriorment hem parlat amb l’alcaldessa i crec que ja ha quedat clar que és una iniciativa en benefici de la ciutat. Per això ens hem emplaçat a parlar-ne més, segurament més endavant, quan no estiguem en un marc d’emergència com l’actual. Així podrem començar a concretar-ho també amb les entitats culturals i de comerciants. Hem de posar la pilota en joc.

Al mateix Ple es va aprovar el Pla d’Actuació Municipal (PAM). Com el valoreu? És aplicable?

– Els documents poden estar bé i esdevenir paper mullat. De moment és una declaració d’intencions i una roda de premsa que serveixen per posar negre sobre blanc quines iniciatives pretenen fer. Ara falta veure quantes n’apliquen.

Un dels grans temes de ciutat és l’habitatge. Et sembla que s’han previst mesures prou ambicioses?

– No. És un error pretendre que Promusa lideri les polítiques d’habitatge. És una empresa molt opaca. Els partits del govern criticaven el seu mal funcionament quan eren a l’oposició però no han aplicat canvis. Ja que els agrada tant la gestió directa, apostaria per dissoldre Promusa com empresa pública i fer la gestió directament des de l’Ajuntament. S’ha demostrat que és inoperativa amb casos com l’inici de tràmits per fer habitatge de protecció oficial a l’avinguda Pla del Vinyet al mandat passat sense que encara no s’hagin fet ni els fonaments.

He recollit algunes de les respostes que em vas fer a l’entrevista de campanya per veure com ho veus un cop iniciat el mandat. Em vas dir que aspiraves a obtenir l’alcaldia. Heu mantingut els tres regidors del mandat anterior. Quina valoració en fas?

– Els elements externs tenen molt més pes que la feina durant el mandat. Durant els quatre anys vam fer molt bona feina però si la gent no se n’assabenta no serveix de res de cara a captar vots. Potser ens vam centrar molt en la feina de l’Ajuntament, que la segueix molt poca gent.

Bona part dels vots venen per la marca del partit. ERC-MES, que també va treballar molt bé el mandat passat, ha crescut molt per la marca. Hi ha gent que no va treballar i ha crescut, com el PSC, i d’altres que s’han quedat fora, com el PP. La política nacional no és tan llunyana per decidir el vot a les municipals. Potser no és un sistema perfecte però és el que tenim.

També vas dir que éreu el partit que més havia fet en contra de la corrupció. Amb el nou govern teniu un aliat en aquesta tasca?

– Està per veure. Per exemple, al mandat passat es va aprovar fer una auditoria de diversos contractes però al pressupost no hi ha cap partida per fer-la. Entenc que el nou govern té accés a factures amagades i som conscients que les entreguen a la justícia. Potser per això ja no és tan necessari fer l’auditoria. En qualsevol cas, no han mostrat la voluntat de fer-la.

El cas Teyco va començar quan una regidora d’ERC de Torredembarra, Montserrat Gassull, va descobrir el 3% però inicialment la direcció del partit, el senyor Oriol Junqueras, va demanar que no es denunciés perquè governaven junts a la Generalitat. Per això la van fer fora. És a dir, ERC va tapar aquesta situació de corruptela. La CUP n’ha fet bandera però ha facilitat l’aprovació de molts pressupostos de Convergència. El PSC va entrar al govern amb Mercè Conesa. Em sembla perfecte que ara siguin abanderats de l’anticorrupció però hem de tenir memòria.

En qualsevol cas, estem contents, hi ha col·laboració i hem d’esperar a veure com acabada. Esperem que sigui malament per als que han fet aquestes accions.

A l’entrevista de campanya vam parlar una mica dels diversos debats sobre independentisme i l’encaix de Catalunya a Espanya que hi va haver al Ple durant el mandat passat. Ara sou l’únic partit a l’oposició que defensa la unitat d’Espanya. Us sentiu sols?

– Bé, és un Ple municipal. És una pèrdua de temps parlar d’aquests temes. És un debat gastat i no m’agrada vendre fum. Em sembla que és el recurs dels partits que no tenen res més a dir. Es veu clarament al govern de la Generalitat.

Si tinguéssim millors professionals al Ple i a l’Ajuntament no tindríem debats inútils com el del valencià al darrer Ple. Deixeu els valencians tranquils! I si volen parlar-ne, que vagin a València i facin un debat o un fòrum. La gent que espera solucions es cabreja i amb raó. En qualsevol cas, no estem sols. Som un grup de tres persones, tinc dos companys fabulosos i molta gent que ens fa suport.

Vas dir que calia incrementar el nombre d’agents de policia. El nou regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, ha anunciat que s’incorporaran nous agents i que ha baixat el nombre de robatoris.

– És trampós. Si han baixat els robatoris és perquè la gent era a casa pel confinament. Són dades que no es poden valorar. Tampoc és cert que s’han incrementat les places de policies. Per ara només s’han substituït les baixes i jubilacions. Ara la mitjana d’edat és més baixa però el número és constant. Nosaltres demanàvem arribar a 120 agents, el que ens hauria de permetre fer una comissaria a Valldoreix, i encara hi som molt lluny.

La policia és fonamental per controlar fenòmens com el botellón. De fet, si no s’ha aplicat una moció que vam presentar sobre el tema i que es va aprovar per unanimitat és o per manca de policia o perquè no hi ha voluntat política. En el marc del coronavirus és greu perquè els joves són els principals portadors del virus a les cases, segons les dades que han sorgit darrerament.

Deies que calia aplicar un canvi de funcionament als Consells de Barri. S’han fet coses com una nova distribució territorial o incorporar els diners de lliure disposició al pressupost participatiu municipal, que queda dividit per districtes. Creus que són suficients?

– No puc dir gran cosa perquè només he acudit a un parell de sessions del Centre-Est perquè a la resta de barris hi acudeixen companys. En un principi, els canvis que explicaves són encertats, sobretot fer un nou consell al Nucli. En qualsevol cas, el principal problema dels consells és que la participació és baixa i sempre va la mateixa gent. Potser no s’ha convençut prou la ciutadania per participar en aquests òrgans.

Quina línia de treball seguireu durant el que queda de mandat?

– En el marc de la pandèmia hem d’ajudar els nostres veïns i companys. El govern necessita el nostre suport i idees i ho tindrà, sempre en benefici de la ciutat. Quan això passi, tornarem a un altre tipus de política en què hi haurà més espai per a la crítica i per defensar el nostre projecte i propostes. Sempre des de la crítica constructiva. Pensar que la crítica, per se, és negativa no és una bona manera d’afrontar les propostes de Ciutadans. Hi ha una frase que diu que un bon govern té una bona oposició. Si es veu així, farem gran al govern perquè farem una bona oposició.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article