Barbany esdevé directora general i condiciona la reorganització d’un govern que romandrà en minoria

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’encara tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert i regidora de Comunicació i Ocupació, Joana Barbany, finalment ha estat cridada pel conseller santcugatenc de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, tal com va avançar elCugatenc la setmana passada, per formar part del seu equip. Barbany esdevé directora general de Societat Digital, condicionant així el canvi de cartipàs al govern municipal que està pendent des que Carmela Fortuny va esdevenir alcaldessa ara fa menys d’una setmana i que té previst anunciar aquest divendres per fer-se efectiu a final de mes, quan l’exalcadessa, Mercè Conesa, renunciï a l’acta de regidora per dedicar-se plenament a la presidència del port de Barcelona.

Així ho han anunciat en una roda de premsa en què Barbany s’acomiada parcialment de l’Ajuntament ja que mantindrà les seves àrees fins la implementació del nou cartipàs, que contempla el manteniment de part de les seves funcions de tal manera que compaginarà la tasca de regidora (renunciant a la tinença d’alcaldia) amb la direcció general. Alhora, deixarà de percebre la retribució municipal per cobrar únicament de la Generalitat. “El proper equip de govern tindrà una tinença d’alcaldia menys i amb la renúncia de Barbany al seu sou tindrem una despesa similar a l’actual”, explica l’alcaldessa.

Fortuny confirma que Sílvia Solanellas, següent a les llistes de CiU al 2015 i fins ara presidenta de la Fundació Sant Cugat Actiu (depenent de l’Ajuntament), serà la regidora que prendrà l’acta que Conesa deixarà lliure a final de mes. Això significa que a mitjans de julioll se signarà el decret de reestructuració del govern, que es farà efectiu de manera imminent tot i que passarà en forma de dació de compte al Ple de juliol. No detalla cap dels canvis i només confirma que en la propera sessió plenària ordinària, prevista per al 18 de juny, Xavier Cortés, que es va presentar a les llistes de CiU, actualment és membre d’Units per Avançar i prendrà l’acta de regidor que va deixar lliure Damià Calvet en marxar a la conselleria de Territori i Sostenibilitat, podrà esdevenir nou regidor, mantenint-se, com ja s’havia anunciat, a l’oposició.

D’aquesta manera, el govern continua anunciant en comptagotes els fitxatges de santcugatencs per la Generalitat i esperant a fer un únic canvi de cartipàs que es mantingui fins a final de mandat, segons explica Fortuny. Durant els darrers dies també s’ha fet efectiu el fitxatge de la fins ara cap de premsa i comunicació, Vanesa Hernández, per part de l’oficina de Comunicació del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. De moment l’àrea municipal segueix treballant amb la resta de treballadors a l’espera de formalitzar el canvi.

Barbany ha agraït a Conesa i Fortuny la confiança i, especialment, a Puigneró haver confiat en ella per assumir la direcció general. En aquest nou càrrec, explica, podrà potenciar la part més humana de les tecnologies, apropant les TIC a les escoles i posant-hi visió de gènere. “Hem de tenir ciutadans acostumats a innovar de manera oberta”, reivindica. Espera que des de la seva nova responsabilitat es pugui desenvolupar una llei catalana de drets i deures digitals. Avança que farà tot el possible perquè allò que passi a la Generalitat es pugui aprofitar a nivell local.

Un govern que es manté en minoria

L’entrada de Cortés com a regidor allunya una mica més PDECAT-Demòcrates de la majoria absoluta, amb una relació 10 a 15 regidors entre govern i oposició. Fortuny espera que el nou regidor es mantingui fidel al programa de CiU pel que fa al model de ciutat i, per tant, no obstaculitzi la tasca de govern. Pel que fa als afers nacionals, confia que els partits independentistes o sobiranistes podran fer pinya com fins ara.

Fortuny, en una de les primeres accions com a alcaldessa, va oferir al grup d’ERC-MES recuperar l’esperit del pacte d’estabilitat pressupostària per animar els republicans a crear un govern conjunt que hauria significat una reorganització molt més ambiciosa de carteres. La direcció del partit, però, va decidir mantenir el grup municipal a l’oposició ja que consideren que no hi ha canvis substancials al govern. Reivindiquen el seu paper a l'oposició, diuen que de manera responsable i constructiva, i esdevenint una alternativa de govern. “M’hagués agradat el pacte però entenc que, tenint Mireia Ingla com a candidata i quedant un any per a les eleccions, hagin decidit mantenir-se fora del govern”, enraona Fortuny. També descarta tornar a pactar amb el PSC.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article