Borràs crida a no repetir el tripartit de Sant Cugat a la Generalitat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La candidata a la presidència de la Generalitat per Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha estat la protagonista d’un acte nacional de campanya que s’ha celebrat aquest dissabte al matí al Celler Cooperatiu i que ha servit per demanar el vot massiu a Junts per avançar cap a la independència i evitar un nou tripartit. La candidata ha estat acompanya de la cap de l’oposició a l’Ajuntament, Carmela Fortuny; dels consellers santcugatencs Jordi Puigneró (número 7 a la llista), Damià Calvet (11) i Àngels Ponsa (82), i de l’exalcalde de Cerdanyola Toni Morral (83). De forma telemàtica també ha intervingut l’eurodiputat i cap de llista, Carles Puigdemont.

“Només hi ha incertesa si no guanya Junts perquè tothom té molt clar que si guanya Junts hi haurà un govern de la Generalitat presidit per una dona i que serà un govern independentista amb partits determinats per avançar cap a la independència”, ha reivindicat la candidata, “ha aparegut un nou partit, Tots contra Junts, que és el que va passar a Sant Cugat, sense cap escrúpol i fent-ho com a mètode”. En aquest sentit, ha cridat a votar massivament la seva formació política per evitar tripartits com el de Sant Cugat i pactes com el de govern a Barcelona i el d’investidura al Congrés.

La mirada local ha estat ben present a l’acte tant per part de Borràs, que també ha recordat que el Festival de Poesia de Sant Cugat va esdevenir nacional quan ella encapçalava la Institució de les Lletres Catalanes, com pels discursos de la resta. Puigdemont, per exemple, també s’ha referit al govern tripartit de Sant Cugat tot demanant un vot massiu a Junts. Fortuny, per la seva banda, ha cridat a recuperar el govern de la ciutat en les properes eleccions municipals.

“Podríem posar moltíssims exemples de la decadència en què entra aquesta ciutat”, ha dit Puigneró en la intervenció més dura contra el tripartit local, “la millor forma que no torni ha haver un tripartit a Sant Cugat és que ara no n’hi hagi un a Catalunya”. La mirada santcugatenca no s’ha limitat només a la crítica al govern municipal sinó també ha estat present quan els consellers santcugatencs han repassar el seu pas per la política municipal.

Camí a la independència

Tot cridant a implementar el mandat de l’1 d’octubre, Borràs ha animat a no diferenciar l’eix social del nacional ja que, diu, moltes de les mancances socials de Catalunya venen marcades per no ser un estat independent. El president Puigdemont ha aprofundit en aquesta idea referint-se al temps transcorregut des de la investidura de Pedro Sánchez: “Quins progressos s’han fet en matèria antirepressiva, social i en la solució política del conflicte?” A més, ha criticat el president espanyol per centralitzar la distribució dels fons europeus: “La ultradreta ajuda el govern més progressista de la història a centralitzar-ne la gestió”.

“Necessitem el lideratge d’algú que no es deixi impressionar pels colpets a l’esquena ni per les lluentors de la política cortesana de Madrid”, ha reivindicat Puigdemont, cridant a superar el 50% del vot independentista i centralitzar-lo en Junts, per tenir així la primera presidenta dona de la Generalitat, una idea que s’ha reivindicat en diverses intervencions i que fins i tot la mateixa Borràs ha posat en valor: “La millor política d’igualtat és tenir una presidenta de la Generalitat”. La candidata també ha lamentat que la decisió de celebrar les eleccions el proper 14 de febrer vingui donada per una resolució judicial.

Sant Cugat, terra de consellers

Puigdemont ha reivindicat la ciutat com una terra de consellers. L’acte n’ha estat una mostra amb les intervencions de Puigneró, Calvet i Ponsa. El primer ha dit que cal una majoria molt àmplia de Junts per garantir un govern independentista i no un tripartit que considera que s’allunyaria de la República Catalana i portaria la decadència econòmica del país. “La pandèmia ha fet molt mal però la gent que vol la independència no es pot permetre tenir por d’anar a votar”, ha dit.

Calvet, per la seva banda, ha cridat a construir un país “que aguanti millor futures emergències amb l’agenda verda al centre i amb més i millor protecció social”. Ha parlat de revolucions ecològica, generacional i de gènere que, al seu parer, només són possibles amb la independència: “Aquest millor país el volem per posar-lo al servei del conjunt de la societat”, una expressió on ha inclòs famílies, entitats i empreses, tant grans com petites. Ha fet èmfasi en les polítiques d’infraestructures i de sostenibilitat.

Amb la proposta d’un Pla Nacional de la Llengua i un pla d’ajuts per a la cultura davant la pandèmia, Ponsa ha animat els assistents a l’acte, que també s’ha pogut seguir per internet, a mirar-se la part de cultura del programa de Junts. Ha pres el compromís de fer créixer el pressupost de cultura fins un 2% del pressupost de la Generalitat durant la propera legislatura i també ha dit que cal impulsar l’estatut de l’artista. “Cultura i llengua són els pilars sobre els quals hem de construir aquest país millor”, ha reivindicat. Tant Calvet com Ponsa han parlat de revolució; el primer parafrasejant Maria Mercè Marçal i la segona citant Montserrat Roig.

Aprofitant el centenari del Celler, Fortuny ha fet un símil dient que, a l’igual que al 1921 els santcugatencs es van unir per construir aquesta infraestructura agrícola, ara és el moment d’unir-se per construir un país millor: “Avançarem de manera imparable cap a la República”. Morral també ha cridat a cercar la drecera més ràpida per assolir la independència i ha criticat els partits d’esquerres, que considera que apuntalen el règim del 78 en lloc de plantejar una ruptura com la que diu que defensa Junts, un símil que ha fet citant l’Estaca de Lluís Llach.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article