Calvet esdevé conseller i el govern municipal trontolla

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual i Localpres

Si fa dues setmanes li preguntaves al tinent d’alcalde d’Economia i Urbanisme, Damià Calvet, si esdevindria conseller, la resposta era que tot eren especulacions de la premsa. Que el president Torra decidís reconèixer la tasca de Josep Rull, empresonat a Estremera, per atorgar-li la conselleria de Territori i Sostenibilitat podia dissipar dubtes però el més que esperable bloqueig de la situació ho ha canviat tot. Calvet finalment encapçalarà aquesta conselleria forçant una reestructuració del Ple que fa trontollar el govern municipal i l’actual correlació de forces a l’Ajuntament. Per a postres, la notícia de Metrópoli Abiertadel possible nomenament de l’actual alcaldessa, Mercè Conesa, com a presidenta del port de Barcelona encara ressona amb una altre article en aquest sentit –amb més impacte– a Nació Digital.

El nou govern de la Generalitat tindrà dos santcugatencs: Jordi Puigneró al capdavant de la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública –que ja apareixia recollida en el primer decret de nomenaments–, i Calvet. I és aquest segon el que suposa un daltabaix important per al govern de la ciutat. Les seves dues àrees són centrals per a un ajuntament. Economia, que havia heretat de Carles Brugarolas (Demòcrates) ara sense cap cartera assignada, perquè d’ella depenen pressupostàriament l’aplicació de totes les polítiques. Urbanisme perquè és dels pocs àmbits en què l’administració local té quasi competència plena, en el nostre cas en el marc de l’àmbit metropolità i amb el necessari vist i plau de la comissió d’urbanisme de Barcelona en les modificacions de planejament.

Ni els polítics ni el gabinet de premsa del consistori donen pistes encara de com quedarà tot plegat. Es farà una roda de premsa encara sense dia ni hora en què s’explicaran els canvis i la convocatòria del Ple extraordinari en què el tinent d’alcalde renunciarà a la seva acta de regidor. Preguntats pels mitjans, els membres del govern ni afirmen ni desmenteixen la direcció de cap canvi a l’espera d’un anunci oficial que s’està allargant més de l’esperat sense cap indici més que notícies aparegudes en mitjans nacionals sobre si el de Calvet no és l’únic canvi i l’alcaldessa també deixa el seu càrrec.

Segons la llista de CiU a les eleccions municipals del 2015, el regidor que substituirà Calvet és Xavier Cortés, llavors membre d’Unió i actualment d’Units per Avançar. Evidenciant la ruptura de la federació, sempre ha advertit que està disposat a entrar amb diferències amb l’equip de Conesa i ja sap, tal com ha anunciat Joan Puigdomènech, comissionat de Participació, a la tertúlia política de Cugat.cat, que no té un lloc al govern. De fet, les diferències polítiques haurien dificultat l’encaix i, fins i tot, el manteniment de l’acord entre PDECAT i Demòcrates. Cortés no s’acaba de mullar, de moment, i espera el vist i plau del seu nou partit, que és molt petit en comparació amb l’estructura que havia arribat a tenir Unió a Sant Cugat fins i tot poc abans de la desfeta de CiU.

Si Calvet va arribar a les llistes de CiU en part, tal com va reconèixer Conesa en una entrevista a aquest diari, pels mèrits fets a nivell urbanístic a Catalunya com a director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) –càrrec al qual no ha renunciat mentre ha fet de regidor–, acaba deixant la tinença d’alcaldia també per aquests mèrits, que l’han catapultat, conjuntament amb la seva agilitat i pes dins de les apostes processistes de l’entorn postconvergent en les darreres etapes del procés, fins a ser un dels màxims representants polítics del país. No amaga l’emoció però, sobretot, fa èmfasi en la situació d’anormalitat política que l’ha portat on és, amb un recordatori especial pels presos i el seu amic Rull.

Conesa al port de Barcelona?

Sense voler anunciar-ho oficiosament i amb una declaració dient que en un principi els alcaldes han d’acabar el mandat deixada anar en el darrer Ple, la continuïtat de l’alcaldessa al capdavant de l’Ajuntament també està en dubte. La possibilitat d’anar a recalar al port de Barcelona obriria una nova etapa a la ciutat, com quan Lluís Recoder va deixar l’alcaldia donant pas a Conesa l’any 2010. Aquest cop, especulen alguns mitjans nacionals a partir de fonts anònimes, l’actual regidora de Cultura, Carmela Fortuny, podria ser la successora i estaria per veure si hi hauria més reestructuració de les àrees de govern.

Al darrere de Cortés en les llistes, davant una possible renúncia de Conesa, hi és Sílvia Solanellas (independent), actualment a la presidència de la Fundació Sant Cugat Actiu; Llorenç Maria Santasusagna (independent), conegut també per ser president del Sant Cugat F.C., i Pol Moragas, exmembre de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC) i actualment amb una feina a la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies que l’obliga a estar a cavall entre Barcelona, Madrid i Brussel·les, segons ell mateix recull a les xarxes socials.

Fortuny és un perfil polític alt dins del govern de Conesa, amb experiència també a la Generalitat com a directora del Departament de Benestar Social i Família, tot i que amb una gestió de l’àrea de Cultura que no li ha estat exempta de polèmiques. Per les seves mans han passat assumptes com el que ella va anomenar la “municipalització” de la festa de cap d’any, és a dir, la finalment aturada retirada de la confiança a Cal Temerari com a organitzadors i com la crisi de participació que ha viscut el Consell de Barri de Mira-sol, que avui en dia encara presideix, arran dels diners de lliure disposició de l’any passat.

La possible renúncia de Munia Fernández-Jordán (Ciutadans)

Sense alterar la correlació de forces, segons els estatuts de Ciutadans, la regidora Munia Fernández-Jordán ha de renunciar també a la seva regidoria per dedicar-se exclusivament a la feina de diputada al Parlament de Catalunya després de sortir escollida en els passats comicis del desembre del 2017. Fins el moment ha combinat els dos càrrecs a l’espera de veure si la legislatura avançava o Catalunya es veia abocada a unes noves eleccions. Ara, amb l’escenari de futur una mica més clar, ha explicat Sergio Blázquez, regidor taronja, a Cugat.cat, només el partit té la capacitat d’aturar aquesta renúncia i permetre’n una excepció.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article