Publicitat

Carles Riera: “El referèndum és un bé comú democràtic del país”

Fotos: Jordi Pascual

La CUP ja ha iniciat la campanya pel sí al referèndum sobre la independència de Catalunya organitzat pel govern de la Generalitat l’1 d’octubre. Ho han fet a Sant Cugat, dijous a la tarda, amb el segon acte d’àmbit nacional centrat en l’eix de l’educació amb la presència de la directora d’institut Laura Alegre, el diputat a la comissió d’Ensenyament Carles Riera i la portaveu local Núria Gibert. Al final de l’acte, Riera atén elCugatenc per fer una breu entrevista sobre la campanya per la independència i sobre la convocatòria del referèndum.

Per què la CUP s’ha decidit per centrar la campanya en base a uns eixos que s’escapen del sí o del no a la independència i que s’hauran de debatre al procés constituent?

– La CUP arriba al Parlament i a la política institucional sostenint que per a nosaltres el projecte de llibertat nacional i social estan al mateix nivell. Sempre treballem amb aquestes dues realitats. Pensem que avançar amb una, ens fa avançar amb l’altra recíprocament.

Sens dubte, el referèndum, l’autodeterminació, la independència i la república són una oportunitat per generar a aquest país un procés de canvi social profund. És a dir, que aspiracions socials històriques i no tant històriques que s’han vist encotillades pel règim del 78 es poden desfermar perquè el procés d’independència vehiculi un procés de canvi social. Si més no, és una oportunitat.

També pensem que en aquests moments, una clau per guanyar el referèndum és que vagi a votar –i que voti que sí– tota aquella gent que potser no té un sentiment nacionalista gaire arrelat perquè ha vingut d’altres llocs, perquè són fills i filles de famílies vingudes d’altres llocs o pel motiu que sigui però veu en l’autodeterminació la possibilitat de construir un país millor.

Ho fem per coherència, perquè la independència és una oportunitat pel canvi social i perquè el referèndum i el nou país és una oportunitat per a totes aquelles persones que no tenen una identificació central en la identitat però que volen un país millor.

Per se la independència no suposa un país millor.

– Però sí la possibilitat de construir-lo. Independència no comporta automàticament un país millor però no hi ha cap mena de dubte que hi ha una oportunitat. És un procés disruptiu que genera una crisi històrica que obre portes i finestres i tot és possible. Dit d’una altra manera, quina és la via més potent avui per crear les condicions per a un canvi social? Un procés d’autodeterminació que ens permet trencar amb el sistema de poder polític i econòmic del règim del 78 i també trencar amb el sistema de poder autonòmic.

S’ha generat un debat al voltant de les garanties del referèndum. No s’està generant un xoc de legitimitats entre un país que no té estat i un estat consolidat que té molts més mecanismes que Catalunya?

– És un xoc de legitimitats. Entre una legalitat espanyola i una legitimitat democràtica catalana. Se’ns dubte, l’Estat té molta força i no l’ha mostrada tota. Serà un combat molt dur i molt difícil. Creiem que el guanyarem, no només perquè creiem que el nostre projecte és millor per a la majoria sinó perquè el nostre projecte eixampla drets. Autodeterminació, obrir el meló del règim del 78 i la transició, plantejar-se un nou marc social i polític... La resposta de l’Estat i dels partits que li donen suport és restrictiva. Aquesta batalla no és només ideològica ni de diferents projectes sinó que ho és entre més democràcia i menys democràcia. Això ens dóna la carta guanyadora.

Hi ha partits, com l’entorn dels Comuns, que poden estar propers ideològicament a la CUP però no veuen clar el referèndum. Tirar pel dret no implica renunciar a eixamplar la base social de l’independentisme?

– Els Comuns fan trampa, i ells ho saben. Diuen que estan d’acord amb el dret a decidir però no amb la independència perquè aposten per un estat federal o confederal. Jo m’ho crec, per la seva concepció plurinacional. Volen fer un referèndum però pactat amb l’Estat, aquesta és la trampa. Saben perfectament que això és impossible, fins i tot si governen ells perquè ho hauran de fer amb el PSOE i el referèndum serà una línia vermella infranquejable. Saben que no poden governar en solitari a l’Estat. Tant de bo ho fessin.

Saben que l’escenari per pactar un referèndum amb l’Estat és històricament impossible. És una excusa de mal pagador per no afrontar la tesi major, si volem trencar o no amb l’Estat. Ells volen un estat federal o confederal, d’acord, legítim. Però, i el seu compromís amb la radicalitat democràtica que emana del 15M? De donar la veu a la gent per sobre a les institucions. Dels processos destituents que ells deien per generar un procés constituent nou. Aquí tenen l’oportunitat de fer-ho. Per què no s’hi col·loquen?

Em temo que hi ha un càlcul electoral. El seu projecte polític està pensat per créixer a Espanya amb un fort pilar als Països Catalans. Deuen pensar que un procés de ruptura aquí canvia totalment les regles del joc i els obliga a una recomposició que no volen fer. Acaben sent corporativistes. Els emplacem a la coherència amb la seva radicalitat democràtica, a que donin el vot a la gent, obrin col·legis als ajuntaments on governin i tornin a l’origen de destituir i constituir donant la veu a la gent allà on sigui possible. Ara és possible aquí, endavant.

Som profundament solidaris amb el republicanisme espanyol que representa Podem però la millor manera de poder-hi contribuir avui és marxar, és fer la nostra república catalana. Això pot generar la disrupció que els permeti avançar a l’Estat. Ja parlarem de les solidaritats que haurem de tenir.

Aquesta setmana hem viscut la destitució del conseller Jordi Baiget per dubtar del referèndum però hi ha hagut veus al PDECAT com Francesc Homs o Mercè Conesa que no veuen clara la decisió. L’independentisme va a una?

– Tenim clar que al PDECAT, al govern de la Generalitat i als seus entorns socioeconòmics hi ha tensions molt fortes per baixar-se del tren del procés independentista perquè volen un pacte amb l’estat, un millor finançament... O bé esperen que això es bloquegi o que cotitzi a l’alça per anar amb una negociació amb l’Estat. Nosaltres els diem que és el moment de fer un pas al costat perquè el referèndum ja és un bé comú democràtic del país. Ser-li fidel i lleial és una condició bàsica. Si volen, que promoguin el no. No poden intentar paralitzar un procés de referèndum ni pretendre que si guanya el sí no es faci valer el resultat i s’utilitzi en una negociació en clau autonòmica. Si aquest és el plantejament, que pleguin. En aquest sentit, els canvis que hi ha hagut al govern ens semblen positius.

Notícies relacionades