El Cercle de Podem força canvis en el procés participatiu Imagina en Comú Sant Cugat
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Jordi Pascual
La primera de les assemblees obertes d’Imagina en Comú Sant Cugat, el procés participatiu impulsat per l’entorn dels comuns per fixar les bases de l’aposta electoral de cara a les municipals del 2019, ha estat marcada per l’oposició del Cercle de Podem de la ciutat sobre com s’havia gestionat l’afer. Els membres de la formació morada reunits en una assemblea celebrada dimarts van acordar traslladar a les trobades per a la constitució del nou espai polític la seva preocupació per, diuen, no haver estat tinguts en compte en el disseny de la proposta, el que els resulta especialment greu tenint en compte que en la presentació del procés participatiu davant la premsa un dels membres del grup impulsor, Americo Ologaray, es va identificar com a membre de Podem tot i que participant en el grup motor a títol individual.
El desacord ha evidenciat un debat intern al partit entre aquells que han pres via directa en el procés de confluència i els que consideren que abans de fer-se públic el procés i el manifest caldria haver consultat a les bases de les formacions. Gabriel Jover, membre de Podem, ha fet de portaveu del Cercle dient que es van assabentar del procés participatiu a través de la premsa i criticant que aparegués la marca de Podem sense tenir en compte l’òrgan municipal. Per això inicialment ha demanat aturar el procés i redissenyar-lo de nou tenint en compte la veu de les persones que participen de les formacions de l’entorn dels comuns a la ciutat, és a dir, a banda d’ells, ICV i EUiA, partits que tampoc han tingut cap validació interna de l’Imagina en Comú Sant Cugat abans de fer-se pública la proposta.
Ologaray, per la seva banda, ha dubtat de la representativitat del Cercle, tant per l’assistència com pel paper que el propi Jover ha jugat en la coordinació. Considera que el col·lectiu local no ha respectat el programa que Podem va aprovar a Vistalegre i, per això, es mostra “molest de pertànyer a un Cercle contrari a la voluntat dels inscrits”. Apartat el debat intern, Jover ha demanat reflexió ja que “si la gent de Podem se sent exclosa, malament anem”, tot reforçat per la posició d’un Cercle reconegut per la formació política i que, més enllà de l’assistència, que en la darrera trobada es va apropar a la desena segons els seus participants, ha mantingut continuïtat en el temps.
Davant el desacord però amb el handicap d’una feina ja realitzada i publicada, s’ha acordat que, per refredar el debat entre les formacions, es faci una invitació oberta a que més persones participin del grup impulsor que ha fet els primers passos del procés, mantenir la tasca feta però amb possibilitat d’introduir canvis i fer crides als membres dels partits i ciutadania en general perquè el procés participatiu sigui més obert. Olegaray, per la seva banda, ha fet èmfasi en la importància de superar la lògica de partits, un posicionament que també ha defensat el portaveu d’ICV-EUiA i membre del grup impulsor del procés participatiu, Ramon Gutiérrez: “La intenció no és unir espais polítics preexistents”.
La confluència, explica Josep Maria Balcells, membre del grup impulsor, s’ha d’emmarcar en un context nacional on les formacions de molts municipis han iniciat un camí semblant al santcugatenc. I això també ha portat un debat menys intens ja que alguns dels assistents a l’assemblea consideren que el manifest que s’ha fet per donar tret de sortida a l’Imagina en Comú Sant Cugat és massa genèric i podria servir per a qualsevol altre municipi. Acceptant esmenes, el grup impulsor ha anunciat un calendari aproximat de tallers que els permetran apropar-se als barris i temàtiques de la ciutat per dissenyar les bases del programa electoral, que també haurà de tenir en compte el recorregut de les esquerres al municipi. També s’hi preveu un acte el 5 de maig amb el diputat Xavier Domènech.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari