Com s'ha arribat al tancament del club de cànnabis de Can Magí

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gent fumant al Cànem Mil·lenari. Foto: Patricia Cirera.

El 30 de setembre és el dia que la policia va actuar definitivament a Can Magí. Després de setmanes de control des que el 17 de setembre es publiqués un decret d'alcaldia que ordenava el tancament del Club Cànem Mil·lenari, la policia local va respondre a les ordres de l'equip de govern. Sabien que no hi havia ningú dins del local del carrer Adrià Gual número 10 gràcies a un dels membres de l'Associació de Veïns del barri.

La feina dels agents solament va consistir en trucar la porta i, en no rebre resposta, posar una cadena perquè ningú no hi accedís. Ho van fer així perquè no podien entrar sense una ordre judicial. Tot i que l'equip de govern va fer la instància al jutjat, el dimecres de l'operació encara no havia arribat cap resposta. Ángel Benito, secretari de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC), dubta de la pròpia existència de la petició. En cas que existeixi, veu complicat que un jutge l'accepti.

Aquest és el resum del desenllaç d'un estiu de tensions entre alguns veïns i els membres de l'associació cannàbica. Tot va començar amb les queixes d'un sector de residents de la zona que sentien olors de fum des de casa. Benito explica que el problema era de l'extractor del lavabo i es va solucionar amb cinta aïllant a l'espera de la visita dels tècnics de l'Ajuntament. Els tècnics mai no hi van acudir. El regidor de medi ambient, Joan Puigdomènech, assegura que “una cosa són les olors i una altra el concepte”. És la raó esgrimida per l'equip de govern per treure un decret d'alcaldia que cancel·lava la concessió de llicències a data del 6 de juliol.  L’endemà es va publicar un nou decret que explícitament prohibia l'obertura del Cànem Mil·lenari.

 

 

Des de llavors hi ha hagut un seguit de decrets que han culminat amb el tancament del local per part de la policia. Més enllà de l'evolució institucional del conflicte i del debat subjacent que acostumen a provocar els clubs de cànnabis, el cas concret de Can Magí té les seves pròpies dinàmiques. L'Associació de Veïns de Can Magí ha capitanejat la crítica al club i va servir de detonant perquè l'Ajuntament prengués totes les decisions que ha pres. Els seus arguments no són anti-cannàbics sinó “anti-cannàbics al seu barri”. Demanen que el club es traslladi a un altre lloc al·legant problemes de convivència i possibles irregularitats en el funcionament.

El Cànem Mil·lenari queda sota el paraigua de la FEDCAC i, per tant, es defensa al·legant que compleixen la legalitat amb el control que fa la federació. Si bé, per Benito l'Ajuntament ha donat suport a un dels col·lectius enfrontats mentre no s'ha molestat en enviar tècnics per solucionar la situació. Per Puigdomènech és cert que l'equip de govern ha fet cas a l'Associació de Veïns com a “representant de la realitat social del barri” tot i que “hem donat crèdit a tots dos”. Accepta que únicament ha acudit a les assembles dels veïns i a una conjunta però a cap de l'associació cannàbica.

Concentració d'alguns dels socis del Cànem Mil·lenari davant del club. Foto: Patricia Cirera.

Benito valora, a més, que als veïns crítics els convé que el posicionament que ha pres l'equip de govern. Considera que els veïns no volen solucionar el problema sinó fer-lo gros per així forçar que el club canviï d'ubicació i que els 400 socis hagin d'acudir a una altra banda. “Com a secretari de la FEDCAC mai no m'havia trobat un cas tan fort com aquest”. Explica que és habitual certa reticència del veïnat però que mai no havia arribat a l'extrem de Can Magí.

Pels veïns, però, no és reticència sinó la necessària recerca d'un espai adequat. “L'Associació de Veïns ens ha fet caure el conflicte del veïnat i hem atès les queixes per cercar una solució de futur”, explica Puigdomènech. La solució de futur passa per un grup de treball que ha de crear una regulació sobre clubs de cànnabis a Sant Cugat. Segons el regidor, s'ha volgut evitar “una actuació traumàtica”.

Posar unes normes locals

Arran del problema obert a Can Magí amb la suspensió de la concessió de llicències i el compromís municipal per regular els clubs de cànnabis, Ciutadans ràpidament va reaccionar per proposar un grup de treball amb aquesta finalitat. Hi participarien representants de les associacions de veïns, dels clubs de cànnabis, els representants de l'Ajuntament així com representants de l'àmbit sanitari i de la seguretat pública. També hi col·laborarien experts cada cop que el grup ho precisés.

La proposta de Ciutadans va esdevenir una moció institucional que es va aprovar en el Ple municipal del mes de setembre. Abans, en l'Audiència Pública, hi va haver una mostra de la conflictivitat que genera aquest tema. L'Associació de Veïns de Can Magí i alguns membres del Cànem Mil·lenari van explicar la seva visió de la situació. Especialment crític va ser Benito en demanar explicacions a l'equip de govern per l'ús de la policia. La mateixa pregunta va enviar Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, en el torn de precs i preguntes. El govern va respondre que no era un ús polític del cos.

A l'Audiència Pública anterior, al mes de juliol, també hi va haver debat. Els veïns van aprofitar aquell moment per fer públiques les seves preocupacions. Llavors va ser quan Benito va recordar que únicament dos veïns havien entrat al local per veure'l. Entre ells hi havia Álvaro Benejam, regidor del PP, tot i que no es va identificar com a tal. De moment no hi ha acudit ningú més.

Una veïna de Can Magí a l'Audiència Pública. Foto: Jordi Pascual

Les dues audiències evidenciaven la necessitat de cercar una solució i una regulació concreta dels clubs a Sant Cugat. Això es va aprovar en el Ple de setembre. El grup encara no s'ha constituït tot i que ja s'ha avisat els partits amb representació al consistori. Durant aquesta setmana, explica Puigdomènech, es contactarà amb la resta d'actors.

Si bé, el Cànem Mil·lenari no entra dins de la paralització momentània de la concessió de llicències per estudiar una regulació ja que va arrencar abans de la publicació dels decrets del 6 i 7 de juliol. Inicialment l'equip de govern va voler que l'activitat del Mil·lenari es paralitzés amb el decret del dia 7 però les al·legacions ho van evitar. El tancament es justifica, per tant, pel que l'equip de govern qualifica com un incompliment del decret d'alcaldia del 31 de juliol on es permetia l'obertura del local però s'especificava que no  s’hi podia fumar. “Vam fumar perquè estàvem en període d'al·legacions”, explica Benito.

 

 

L'Amina Omar, advocada del club, considera que d’aquí a un mes o mes i mig el Cànem Mil·lenari podrà tornar a obrir. Ara bé, l'ordre judicial continua pendent. En paral·lel al cas de Can Magí avançarà la constitució del grup de treball que afectarà tots els clubs de cànnabis de la ciutat ja que fixarà unes normes concretes per donar llicències en funció de la ubicació dels locals, per exemple.

Puigdomènech explica que se seguiran els criteris aprovats pel Departament de Salut al mes de gener després de ser presentats al novembre a la Comissió de Salut del Parlament i a les entitats municipalistes. Ara bé, recorda que els criteris de la Generalitat queden oberts i, en qualsevol cas, afecten la part sanitària del debat. Assegura que les recomanacions estan bé però l'Ajuntament ha d'anar un pas més enllà. “El Departament de Salut fixa criteris i l'Ajuntament determina l'ordenació de la ciutat” sentencia.

La resolució del Departament de Salut

El document aprovat pel Departament de Salut es defineix en el lloc web de la Generalitat com “una proposta de línia de treball amb els consumidors i els seus clubs, basada en el model d'intervenció de Reducció de Riscos i Danys similar al que es va desenvolupar amb èxit els anys 80 i 90 amb el consum d'heroïna”.

Entre les recomanacions s’hi poden veure interessos diferents, des de la prevenció a la creació d'un model de clubs. El Departament de Salut determina, per exemple, que per ser soci d'un club de cànnabis cal ser major de 18 anys, ser consumidor habitual, no ser soci de cap altre club de cànnabis i tenir l'aval d'un altre soci. Això implica que els clubs donin accés exclusiu als seus socis i, per tant, tinguin mesures de control.

A la resolució també hi ha punts que queden oberts com la limitació de la ubicació dels clubs de cànnabis amb una distància mínima entre ells i entre els clubs i els centres educatius i els serveis sanitaris ja que no s'indiquen les distàncies. Com a mesura de prevenció també es determina la limitació de publicitat de les associacions i dels establiments així com de la promoció de consum de cànnabis.

 

 

Puigmdomènech fa referència als criteris del Departament de Salut com a base del grup de treball. En la redacció d'aquests criteris hi van participar membres de les dues federacions d'associacions cannàbiques de Catalunya. Benito va representar la FEDCAC i José Afuera a la CatFAC. Tots dos van ser els primers a treballar els punts del Departament de Salut conjuntament amb Joan Colom, subdirector general de drogodependències.

Per Puigdomènech no és contradictori que un dels membres del Mil·lenari hagi participat en un principi de regulació a nivell català. Recorda, per tant, que el local està tancat per l'incompliment d'un decret d'alcaldia i que, tot i que el club compleixi les recomanacions del Departament de Salut, és l'Ajuntament qui desenvolupa la tasca de concedir les llicències. Amb el grup de treball es desenvoluparan els criteris per fer-ho.

Possible renaixement del Club Kali

El cas de Can Magí no és el primer a Sant Cugat. Al carrer Vallès hi ha el Club Kali, del qual Benito era soci i cap visible. Actualment el club està tancat per presumpte delicte contra la salut pública. De fet, el Mil·lenari neix com a iniciativa d'un seguit d'antics socis del Kali. Actualment el club del carrer Vallès té la llicència en ordre i depèn de la jutgessa que es pugui reobrir o no. Explica Benito que la justícia demana que l'amo del local -el llogava a l'associació- torni de la Xina, on resideix actualment, abans de prendre una decisió.

El Kali tenia una part lúdica i una terapèutica. Benito explicava a l'Interviú del 13 d'octubre del 2014 que el cas d'aquest club “és un tancament polític, perquè hem lluitat molt per la regularització i el canvi en la llei antidroga. L'autèntic problema no es com un club o un altre busca els seus socis, que també és un problema, sinó que la legislació està obsoleta i estancada. Ningú no fa res. A més, al cap de policia de Sant Cugat ja li havien dit què fèiem i teníem les plantacions peritades, la qual cosa ho fa tot més incomprensible”.

La idea inicial del Cànem Mil·lenari era mantenir el local de Can Magí per al consum terapèutic i llogar el del carrer Vallès per al lúdic. Ara tots dos espais estan tancats i dependrà de l'evolució saber quin s'obrirà abans. Potser serà l'antic Kali i, per tant, es mantindrà allà el consum terapèutic. Tenen clar que no volen renunciar a cap de les dues potes. De fet, el president de l'associació és soci terapèutic.

Altres clubs a la ciutat

Tot i que per les informacions aparegudes als mitjans sembla que Sant Cugat únicament té dos clubs, el Mil·lenari i el Kali, la realitat és que en té tres més. De fet, tal com explica Benito, el Kali i el Mil·lenari són els únics que queden a dins de la FEDCAC i la resta no formen part de cap federació. Això significa menys mesures de control. Les dues federacions, per exemple, limiten el consum de cànnabis a 90 grams al mes per soci. Això equival a uns 3 grams al dia, el consum responsable estipulat per l'Organització Mundial de la Salut.

Els clubs de cànnabis existents a Sant Cugat, a banda del Kali i del Mil·lenari, són l'Smoking & Company, el Shiva i el Manali -a Valldoreix. Amb la moratòria de les llicències es va quedar en l'aire l'obertura d'un altre club a la ciutat, segurament a la Rambla Ribatallada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article