Un assessor per a en Pere

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Aquesta és una història de Plens paral·lels; el físic i el digital, el formal i el que ha centrat els esforços dels regidors. Si la sessió sorprenentment curta del maig ha tingut un punt per al debat, aquest ha estat la proposta de creació d’un assessor per a la tinença d’alcaldia d’Ocupació i Polítiques Comarcals, capitanejada pel socialista Pere Soler des de fa només quatre mesos arran del pacte de govern entre PDECAT, Demòcrates i el seu partit. Des de l’inici de l’era postpacte d’estabilitat pressupostària amb ERC-MES, el govern no havia fet cap esment a un possible nou càrrec de confiança. De fet, fins i tot davant la premsa plantejaven la plaça com una possibilitat no necessària. Ara la necessitat s’ha fet evident, o això sembla, i el tripartit ha decidit que era el moment de tenir un assessor per a en Pere.

Aprofitant la marxa a l’empresa privada del fins llavors sotsdirector de districtes, Francesc Serra, i el pas de les seves responsabilitat a la fins el moment tècnica de participació, Marina Casals; l’equip de Conesa ha pogut fer la maniobra per dir que en lloc de crear una nova plaça l’han adaptat. Què significa això? No hi ha més despesa, no hi ha cap nova incorporació. Un que se’n va, un que n’entra, i tots en pau. Que al Ple de febrer, el segon amb Soler al govern, s’aprovés el cessament de Serra i també un punt “en el sentit únic de suprimir el lloc de treball de personal eventual de ‘Sots Director/a de Districtes’” –copiat literalment de l’acta d’aquella sessió–, tal com ha recordat el regidor d’ERC-MES Ferran Villaseñor, no ha estat excusa per a evitar el canvi.

S’ha aprovat així una altra modificació de cartipàs –i ja comencen a ser incomptables– a la banda de l’estructura gerencial i de càrrecs de confiança del consistori malgrat no saber qui ocuparà la plaça. No ho sap –diu– ni el propi Soler, qui en el punt del Ple s’ha mantingut callat al marge, deixant que Cristina Paraira expliqués i es defensés de les crítiques força generalitzades de l’oposició. Bé, de gairebé tota l’oposició perquè el regidor popular, Álvaro Benejam, no ha dit res i el no adscrit, Dimitri Defranc, només que considera que la retribució és massa elevada. Dues abstencions que han permès tirar endavant amb l’assessor –com a dedicatòria a algun dels grups que volen etiquetar a un dels dos com a crossa del govern.

Les intervencions de l'oposició han evidenciat que no s’entén la cartera d’Ocupació i Polítiques Comarcals i que les retribucions estan pels núvols

Però tot i l’aprovació, les intervencions de la resta de grups han evidenciat dues coses ja evidents des de mesos enrere: No s’entén o no es vol entendre la cartera d’Ocupació i Polítiques Comarcals i les retribucions estan pels núvols. El sempre bel·ligerant portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha dit directament que es tracta d’un malbaratament de diners que l’oposició, com a “guardians de l’erari públic”, ha de criticar. “61.000 euros a l’any és pornogràficament alt”, ha etzibat la cap de l’oposició i cupaire, Núria Gibert; tant contundent com l’ecosocialista Ramon Gutiérrez: “Encara no entenem el sentit de la tinença d’alcaldia”. Tot això sumat al sense sentit per a l’oposició de perdre una sotsdirecció que ha donat els seus fruits, almenys segons ells.

Però estava clar que l’assessor d’en Pere seria polèmic, i el socialista ho sabia. La majoria de l’oposició no ha entès l’entrada al govern. Especialment ERC-MES s’ha sentit traïda per no haver estat tinguda en compte en les negociacions com a mantenidors previs de l’estabilitat del govern tot i que des de l’oposició. Això ens ha portat a uns mesos ja finalitzats de reconfiguració de la correlació de forces, amb el regidor no adscrit i el popular al punt de mira i a l’espera de veure què feia i com es configurava una cartera híbrida fins el moment desconeguda.

Però Pere ho sabia i ja portava dies debatent dins i fora de les xarxes sobre la incorporació, intentant fer front al que considera una certa hipocresia d’alguns partits que el critiquen mentre mantenen assessors a ajuntaments i parlaments.

El debat del Ple tampoc ha servit per a tancar l’assumpte i, davant d’una sessió que no tenia gaire més debat –sí temes substancials que pots repassar a aquest recull dels punts del govern i aquest de mocions debatudes–, la discussió ha seguit al Twitter, com a àgora paral·lela i sense acta.

I el debat en l’àgora paral·lela ha acabat en l’acord del desacord que es repeteix Ple rere Ple des que el PSC va entrar al govern. “Una cartera nova es mereix tenir suport i més si la tinença d'alcaldia no està en règim laboral”, diu Soler. Però mentre Ciutadans li recorda que fa uns pocs mesos criticava la grandària d’un cartipàs farcit de tinences d’alcaldia, ell demana coherència en l’assumpte dels assessors. Entre coherències i incoherències ja hi ha una plaça d’assessor per a en Pere.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article