Mitjons a cop de moció

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Ciutadans va impulsar una de les mocions referents a Mas Gener. Fotos: Jordi Pascual

Començarem per l'anècdota. Quan es porten més de quatre hores entre Audiència pública i sessió plenària els lapsus creixen amb alguns força graciosos com el de la tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, confonent “mitjans” i “mitjons”. Però quadrant el cercle, es pot dir que els mitjans hem ajudat a fer mitjons per a Mas Gener. Això sí, “a cop de moció”, una fórmula encunyada i reiterada al Ple de setembre que ve a dir que, si els grups de l'oposició escolten les reivindicacions dels veïns aparegudes en molts casos als mitjans, es pressiona el govern. Hi ha qui ho veu despectiu, la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, per exemple, i a qui ja li va bé l'expressió. “A cop de moció, sí”, deia el portaveu popular, Álvaro Benejam.

Després d'una nova Audiència pública copada la major part dels temps pels veïns del carrer Guadalajara que, tal com va explicar elCugatenc, demanen actuacions per reduir en nombre de rates, eliminar una torre d'alta tensió i aïllar el so de l'AP7 i la B30 que passen al tocar de les seves cases, dues mocions plantejaven soluciones per a Mas Gener i Can Barata.

“A cop de moció” els veïns van aconseguir a través d'aquestes propostes, la primera inicialment proposada per Ciutadans i la segona pel PP, que el consistori es comprometi a soterrar la línia d'alta tensió si es demostra que hi ha risc per a la salut; intentar fer-ho igualment negociant amb Rubí, el Ministeri de Foment i Endesa; fer més actuacions de neteja al carrer i a la riera de Can Cabassa; engegar un procés participatiu per a la millora del barri, i instar a Foment a col·locar pantalles al costat de la carretera, donant-los un estudi fet per l'Ajuntament per a pressionar una mica més.

“No em faci política d'aquesta problemàtica, senyora Ingla”; “doncs si no fem política, ja em dirà que fem aquí tots plegats”

El govern no pot evitar mostrar la disconformitat amb el “to” però com “ja s'està treballant” no podia votar en contra. Segons l'alcaldessa, Mercè Conesa, divendres es mesurarà la radiació de la torre i entre el 4 i el 8 d'octubre els sorolls. Només el PP es va quedar sense aprovar un dels punts que ja s'havia parlat en el darrer Ple, augmentar el nombre de Mossos; una proposta que els populars havien colat al·legant problemes de seguretat al barri però que, en ares del consens, van acabar retirant-la votant a favor d'una esmena d'ERC-MES. No sense l'habitual enfrontament dialèctic entre tots dos grups: “No em faci política d'aquesta problemàtica, senyora Ingla” i “doncs si no fem política, ja em dirà que fem aquí tots plegats”.

En el debat dels punts de Mas Gener, Dimitri Defranc va encetar la primera polèmica com a regidor no adscrit: “Vaig anar a llogar una casa a la zona i vaig sortir corrent”. Clar, a Conesa no li va agradar gens ni mica mentre els veïns l'aplaudien com en totes les intervencions en què s'evidenciava que Mas Gener necessita moltes millores, tot i que “ja se n'han fet moltes” segons el govern.

“A cop de moció” també es va aprovar, proposta inicial del PSC, el compromís polític per connectar Can Barata a la xarxa d'aigua de la ciutat, o bé a través de la subvenció demanada a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o bé amb una inversió a partir de les quotes de Sorea. Un parell de mitjons per recobrir els peus de Sant Cugat abans de començar a tenir les plantes tan negres que calgui posar-les en lleixiu.

El Ple de setembre també va servir per aprovar mocions en què l'Ajuntament té una incidència menys clara com ara instar al Ministeri de Justícia a agilitzar els tràmits per obtenir certificats penals després del col·lapse de les oficines o donar suport a l'Ajuntament de Barcelona– seguint també la resolució del Parlament– per tancar el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Aquesta darrera proposta va portar diversos col·lectius en suport als immigrants al Ple que van criticar Benejam en ser l'únic que no va votar a favor de la moció, es va abstenir, dient que “no s'internen persones sense antecedents” i que “als CIEs no s'assassina gent”.

Unificant debat, també es va aprovar donar suport a les conclusions de la Comissió del Procés Constituent del Parlament i, alhora, no es va aprovar la moció del PP que demana just el contrari. Ciutadans, ICV-EUiA i PP es van alinear amb arguments diferents contra les conclusions. Si bé, C's –que per primer cop no va abandonar el Ple per una votació d'aquestes característiques– i PP simplement estaven disconformes amb el significat del procés constituent i ICV-EUiA creia que venia amb conclusions prefixades i, per tant, no era un verdader procés constituent. El PSC, però, va decidir no votar i, amb la petició de Conesa d'abandonar el lloc per demostrar que no participava de la moció, Pere Soler, portaveu dels socialistes, va acabar assegut entre els assessors dels grups municipals, com de públic; un altre motiu per uns riures més enllà dels mitjons.

Alhora, tal com estava previst, es va aprovar rebutjar l'IRPH i prendre mesures d'assessorament i en contra dels contractes entre l'Ajuntament i les entitats que empren aquest índex de referència per a hipoteques. A través d'una moció institucional, proposta inicial d'ERC-MES, el consistori ja s'ha sumat a la campanya No puc esperar! i dóna suport a les entitats que organitzen el Correllengua en la seva 20a edició. Menys sort va tenir la moció de la CUP-PC per redefinir territorialment els Consells de Barri que, tot i aprovar-se, ho va fer amb una esmena que relega el debat a la comissió de revisió del Reglament Orgànic Municipal (ROM) on es determina el funcionament del consistori.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article