Teatralització al voltant d'un hospital

Conesa parla amb el doctor Carrasco. Fotos: Jordi Pascual

El sociòleg canadenc Erving Goffman va passar a la història per fer un paral·lelisme entre la vida i el teatre. Cadascú de nosaltres desenvolupem rols en funció de la nostra audiència i, fins i tot, tenim espais de l'escenari per actuar d'una manera o d'una altra. No cal saber teatre per actuar. Els nostres polítics en aquesta darrera setmana s'han situat de ple en el prosceni. Ben a prop del públic, gesticulant molt i intentant dir alguna cosa que no dista gaire de la que deien la setmana anterior des de l'escena. Però les declaracions del conseller de salut, Antoni Comín, el passat divendres han revolucionat la càvea i tot el llenguatge s'ha vist alterat. Davant d'una càvea revolucionada, canvia el rol i, en conseqüència, l'actuació.

Tot estava llest abans del Ple d'octubre perquè l'Hospital General esdevingués el centre del debat i, encara que la trentena de punts de l'ordre del dia no han ajudat a acabar dins d'un horari prudent, així ha estat. L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha trigat tres dies a respondre a l'oferta del conseller d'adquirir el centre hospitalari i ho ha fet amb un bon decorat; faristol, acompanyada per part de l'equip de govern i amb una estrena gens casual de roda de premsa retransmesa en directe per les xarxes. En resum, sobra incertesa, falta consens i cal esclarir si hi ha oferta formal de compra. Un rol dur davant d'un partit que és company de govern a la Generalitat i de pressupostos a l'Ajuntament.

Tant és així que els convergents no han permès que ERC-MES presentés una moció d'urgència per donar suport a la proposta de Comín. I això ha vehiculat el debat cap a uns termes relativament caducs i barrejats amb una declaració del conseller que ho canviava tot. Així, en ple enfrontament, el grup municipal de Convergència ha aconseguit sumar els liberals del Ple (Ciutadans i PP) en un cop de força per demanar evitar la sortida de l'Hospital General de la xarxa pública, mentre els republicans s'han quedat sense aprovar una moció alternativa que havia estat preparada abans del boom de divendres.

Les dretes s'han erigit, llavors, com a defensores dels drets laborals de les persones que treballen a l'hospital davant dels acomiadaments de prop de 170 treballadors que diuen que podria provocar deixar-lo fora del Siscat. Alhora, demanen més concreció en la proposta de Comín i, sobretot, que sigui ferma, ja que el centre mèdic, en un comunicat, diu no haver rebut cap oferta. Les esquerres, sense perdre de vista els treballadors, han apostat per revisar el model de sanitat que hi ha a Catalunya. “Hospital General ha incomplit una de les regles bàsiques del capitalisme, ha socialitzat les pèrdues i ha privatitzat els beneficis”, ha dit Núria Gibert, de la CUP-PC, en la seva categoria de cap de l'oposició.

Només el socialista Pere Soler i el regidor no adscrit Dimitri Defranc s'han mantingut en una prudència mitja davant d'un procés d'intercanvi de declaracions confús. “He de lamentar l'espectacle que està donant Junts pel Sí”, ha dit Soler, que, alhora, ha ubicat el problema sobre dos pilars bàsics que polaritzen posicions, els drets laborals d'una banda i el model sanitari d'altra. Però tot i que ha intentat fer que es deixés la moció sobre la taula –ha provat sort en tres–, no ho ha aconseguit i ha quedat, com Defranc, en una abstenció perquè la resta de grups dirimissin.

D'actors polítics hi ha uns quants però hi ha uns protagonistes que no han volgut perdre's la funció, que volien passar de la càvea on havien quedat els darrers dies al prosceni. Allà han anat, a l'Audiència Pública, diversos representants del comitè d'empresa capitanejats pel doctor Miquel Àngel Carrasco, que ja havia visitat la sala de plens el mes anterior. Ha fet entrega a l'alcaldessa d'un munt de signatures que demanaven que l'Hospital General es quedés dins del Siscat alhora que exigia ofertes consistents, en una clara referència a Comín en la seva operació d'apostar per una sanitat totalment pública que Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, diu que no es pot revertir perquè és un compromís pres per Junts pel Sí i la CUP a nivell nacional.

Tot ha quedat així, però, amb un debat que evoluciona cap a uns termes que ja no són els de les mocions alhora que tampoc hi ha determinació exacta del que va dir Comín que de moment, almenys això diuen els afectats, són unes paraules a Catalunya Ràdio sense més valor que una declaració d'intencions.

Pel que fa a la resta d'obra teatral, tot ha estat una mica més tranquil. Evidentment, la celebració del centenari de l'arribada del ferrocarril a la ciutat, l'abastiment de l'Ajuntament amb energia renovable i la redacció d'un Pla Estratègic per l'Escola Municipal d'Art i Disseny –que explicarem més avant en una altra notícia– han passat pel Ple com a tràmit ja que han arribat com a mocions institucionals amb aprovació assegurada.

Només han caigut la proposta de Ciutadans de cedir espais municipals buits, també de Promusa, a entitats ja que la resta de partits han cridat a debatre-ho en el marc de la revisió del Pla d'Equipaments; la creació del Consell de la Família en què el regidor popular, Álvaro Benejam, s'ha quedat sòl, i la proposta de la CUP-PC d'introduir més clàusules socials en la contractació pública –gràcies al vot contrari de Convergència, que al·legava ja aplicar la majoria de mesures, i l'abstenció de Ciutadans.

Aprovades han quedat el suport a la Marató de TV3, als acords de pau de Colòmbia –amb la visita de la cònsul Diana Rocío Celis–, declarar el Parc Natural de Collserola lliure de pràctiques militars, demanar més facilitats als propietaris per saber si les hipoteques estan titularitzades davant d'una possible execució hipotecària i desnonament així com el suport, en forma de moció d'urgència, a Joan Coma, regidor de la CUP a Vic encausat per sedició.

Més debat han portat, això sí, les mocions del regidor no adscrit, que ha vist com PP, PSC i ICV-EUiA s'abstindran en totes les seves propostes només per ser no adscrit. Igualment, el seu exgrup, la CUP-PC, votarà en contra de totes les seves propostes a canvi de fer mocions alternatives en cas de coincidir programàticament. Això no ha impedit, però, que s'aprovi sumar-se a la Red Innpulso i, amb especial suport des del públic de la Plataforma Animalista, demanar la creació d'un Centre d'Acollida d'Animals Domèstics a la ciutat –que també desenvoluparem més detalladament durant la setmana.

Gràcies a l'abstenció del govern, fet recriminat per Ciutadans, s'han pogut aprovar les mocions de suport als encausats per l'ocupació del rectorat de la UAB l'any 2013 i demanar la titularitat de les vies construïdes al Vallès en una moció que en l'argumentació mostrava rebuig al Quart Cinturó –tot i que Convergència, malgrat l'abstenció, el defensa–. Tot plegat demostrant una vegada més que el Ple necessita algun canvi d'horaris o de mocions presentades ja que a l'octubre s'ha batut rècord del que va de mandat i la sessió ha acabat passada la una de la nit.

Notícies relacionades