Els cossos policials intenten aturar la campanya del referèndum

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Les ordres de la Fiscalia perquè no se celebri cap acte o mostra de suport al referèndum suspès pel Tribunal Constitucional han arribat a la ciutat amb les primeres accions dels cossos policials. El més flagrant ha estat la retirada d’alguns dels cartells que els partits independentistes van penjar la nit del 14 de setembre –i d’altres posteriorment– cridant a votar “sí” l’1 d’octubre. Així ho ha denunciat el regidor d’ERC-MES, Èric Gómez, a la sessió plenària corresponent al Ple de setembre. Però la retirada no només afecta als cartells sinó també a les pancartes que són tallades i retirades de manera que no puguin tenir un segon ús.

En aquest sentit, l’agrupació local de Demòcrates de Catalunya ha denunciat a través del seu lloc web que la Policia Local va denunciar els voluntaris que la nit de diumenge van penjar cartells del seu partit a favor del referèndum. Segons expliquen, els agents els van requisar alguns dels cartells, tant els que ja havien enganxat com d’altres que encara no havien col·locat enlloc. Van identificar una persona per aixecar acta tot seguint les ordres de la Fiscalia. Per als demòcrates, aquesta acció vulnera el dret a la llibertat d’expressió.

Més o menys el mateix els va passar dissabte als membres del Comitè de Defensa de la República que van ubicar una urna gegant a la plaça del Rei amb la voluntat que les persones que passessin per allà votessin simbòlicament quin país volen. Després de l’advertència d’un veí, agents de la Policia Local també es van personar a la plaça identificant una persona i aixecant acta. Tot i així, el Comitè seguirà fent accions de carrer a favor del sí al referèndum.

La darrera i més sonada acció ha estat la visita de la Guàrdia Civil a la seu del TOT Sant Cugat dilluns al migdia. Els agents han fet entrega d’una notificació en què s’informa que la publicació de publicitat sobre el referèndum pot comportar conseqüències penals. Si bé, la notificació no va dirigida al diari local –tot i que aquest també ha inclòs publicitat sobre el referèndum– sinó al mitjà d’abast nacional i part del grup TOT Mèdia, El Món.

L’operació policial ha estat anunciada pel propi mitjà a través de les xarxes socials, el que ha provocat una onada de solidaritat ciutadana, amb desenes de persones que s’han concentrat a la porta de la redacció del TOT i d’altres que s’han apropat posteriorment per mostrar el seu suport. També han rebut el suport de totes les forces polítiques amb representació al Ple a excepció del PP i Ciutadans. De fet, els populars han mostrat suport a la Guàrdia Civil a través de Twitter i han desitjat que el mitjà compleixi el requeriment rebut.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, s’ha desplaçat expressament a la redacció del TOT per mostrar el seu suport. Ha dit als periodistes que les ordres de la Fiscalia estan alternat la llibertat de premsa i d’expressió. Alhora, els ha anunciat, com posteriorment ha explicat al Ple, que ha fet una instància al Ministeri Fiscal demanant que es deixi de perseguir els mitjans de comunicació i que no faci ús de la Policia Local com a policia judicial. Els periodistes del TOT també han rebut i agraït la solidaritat dels mitjans locals com Cugat.cat i elCugatenc.

“Com no era l’editor, hem sigut Xavier Grau i jo qui hem rebut els dos agents de paisà”, explica Laura Grau, ambdós adjunts de la direcció general de l’empresa. Narren que hi ha hagut moments tensos quan els agents han vist que diversos ciutadans s’han concentrat a les portes de la redacció per donar suport al mitjà. Llavors els han demanat la relació de treballadors del TOT però els representants del mitjà s’hi han negat. “Finalment han marxat i no han identificat a ningú”, diuen. Pel que fa al contingut de la notificació, encara no han pres una decisió però tenen clar que “faran alguna acció” per multiplicar “de la manera més enginyosa possible” allò que els prohibeixen.

El portal Dolça Catalunya també explica que una ciutadana ha denunciat el TOT Sant Cugat per la incorporació d’un anunci del PDECAT sobre el referèndum i el de la Generalitat. Si bé, expliquen els adjunts de direcció que encara no han rebut cap notificació a la redacció. “Fa trenta anys que hi som i mai havíem viscut res així”, enraonen, “els hem explicat als agents que aquesta censura no l’havíem viscut des de l’època franquista”. En un principi la limitació és en publicitat i propaganda però, diuen, de vegades la línia és difusa i, decideixin el que decideixin, han de tenir-ho en compte.

Davant d’aquestes accions, Conesa ha instat a la Fiscalia a retirar la instrucció per la qual la Policia Local està desenvolupant funcions de policia judicial. “Nosaltres com a alcaldes i alcaldesses reivindiquem que la policia local el primer que han de fer és garantir l’ordre públic; el primer que ha de fer és garantir, per tant, la seguretat ciutadana de la seva població. Tenim moltes tasques a fer a les nostres viles i ciutats com per tenir destinada la policia local en aquest moment a retirar pancartes i a retirar la veu a la ciutadania”, diu l’alcaldessa.

Aquest comunicat s’ha ratificat posteriorment a la sessió plenària corresponent al mes de setembre i ha rebut el suport de tots els grups polítics a excepció de Ciutadans i el PP. Els regidors independentistes han criticat l’actitud de la policia mentre Ramon Gutiérrez, d’ICV-EUiA, i Pere Soler, del PSC, han cridat al diàleg i han defensat que l’alcaldessa faci aquest escrit, respectivament. En canvi, els taronja i els populars han apel·lat al compliment de la legislació vigent i de la suspensió de la llei del referèndum per part del Constitucional.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article