Les mocions del Ple d'abril: CAR, Promusa i drets dels immigrants

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple d'abril ha estat marcat per 14 mocions, dues de les quals esdevingudes institucionals, amb temes tant diversos amb la petició més finançament per al Centre d'Alt Rendiment, la petició d'una Casa de la Dona, el futur de Promusa, les xarxes socials depenents del consistori, els drets de les persones migrades... A continuació oferim un resum de cada moció, amb el debat i l'aprovació o rebuig. En un altre article desenvolupem els grups portats pel govern i la contracrònica de la sessió.

Contra la mutilació genital femenina.

En forma de moció institucional i a proposta inicial del PP, el Ple ha aprovat una moció que demana l'eradicació de l'ablació, la mutilació genital femenina. A la pràctica, el consistori mostra rebuig a aquesta pràctica i es comprimet a contribuir per eliminar-la. Així mateix, a través de la Comissió tècnica per combatre i eradicar la violència de gènere se seguirà treballant per prevenir, conscienciar, formar i atendre amb la voluntat de prevenir l'ablació. Segons la mateixa moció, prop de 44 milions de nenes menors de 14 anys han sofert aquesta pràctica arreu del món, sobretot a països de l'Àfrica.

Suport a l'Associació Catalana de la síndrome de Rett.

També en forma de moció institucional, proposada inicialment per ERC-MES, la sessió plenària d'abril ha servit per donar suport des de l'Ajuntament a totes les iniciatives que realitzi l'Associació Catalana de la Síndrome de Rett. Aquest trastorn afecta al desenvolupament dels infants, especialment nenes. Amb una pèrdua de creixement cranial, els afectats veuen afectat el seu desenvolupament motor, amb símptomes d'autisme i pèrdua del llenguatge. La moció també ha significat la incorporació del 28 de febrer, DIa mundial de les malalties minoritàries, a les diades commemoratives del municipi com a forma de visibilització.

Petició de més finançament per al Centre d'Alt Rendiment.

Proposada inicialment per ERC-MES, i en forma de moció conjunta amb Convergència, ICV-EUiA i PSC, s'ha aprovat una proposta per demanar més finançament per al Centre d'Alt Rendiment (CAR). Tots els grups excepte Ciutadans i PP, que s'han abstingut, hi han donat suport. Els populars diuen que els recusos són limitats i els taronja lamenten que ERC no acceptés al Congrés una esmena seva per fer extensible la petició a tots els CARs d'Espanya. Va ser a finals de març que el Congrés va aprovar una proposta d'ERC, amb els vots favorables del PNB, Podem, el grup mixt i el PSOE, per la qual es demanava subsanar l'infrafinançament del centre des del 2012. També es van aprovar les esmenes del PDECAT i el PSOE, per les quals es remuntava l'infrafinançament fins un any abans, el 2011, i la recuperació d'aquests diners es preveu de forma gradual.

No hi haurà Casa de la Dona a Can Quitèria.

Els vots contraris del govern i el PP han sigut suficients per tirar la moció de la CUP-PC, finalment presentada de manera conjunta amb ERC-MES i ICV-EUiA, en què es demanava que es desenvolupés un projecte de Casa de la Dona, preferiblement a Can Quitèria. Aquesta era una proposta que ja s'havia presentat als pressupostos participatius però que, davant de l'alteració abans de la votació, els proposants no van defensar. A més, no va sortir elegida. El govern defensa que l'Ajuntament ja treballa amb les dones en el marc de Dona Informació i la Xarxa de seguiment de protocols d'atenció a la dona. A més, no comparteixen el model de gestió ciutadana plantejat pels proposants ni la ubicació, on es construeix el Centre d'Art Tèxtil Grau-Garriga.

Es replantejarà el funcionament de Promusa.

ICV-EUiA, ERC-MES i la CUP-PC volen, a petició inicial dels ecosocialistes, la celebració d'una Junta General de Promusa, l'empresa pública d'habitatge de la ciutat, per "reflexionar i replantejar el seu futur". Tots tres partits s'han mostrat força crítics amb el model de gestió i han demanat accions diverses com la realització de més lloguer social. En el marc d'aquesta Junta s'hauria de marcar els objectius i prioritzar les actuacions tenint en compte el patrimoni de l'emrpesa pública. El govern inicialment havia previst defensar l'empresa pública i rebutjar el plantejament de tots tres partits ja que l'oposició ja participa al Consell d'Administració, on poden demanar informació. Si bé, en veure que la resta de grups s'ajuntaven per demanar la redefinició, han acabat donant suport a la proposta. Si bé, la moció s'ha aprovat amb les abstencions de la CUP-PC i el PP, ja que no volien donar suport a una esmena del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, perquè la informació arribés als regidors i no només al grups municipals i així poder ser partícip dels efectes d'aquest acord.

El debat sobre l'ús de les xarxes socials de l'Ajuntament.

A proposta inicial dels ecosocialistes i esdevinguda moció conjunta amb Ciutadans i ERC-MES, es planteja crear un terme d'ús de les xarxes socials depenents de l'Ajuntament. Ho entenen com una forma de garantir el "servei públic" que representen aquests comptes amb una cobertura informativa "plural i ponderada" a tots els òrgans que conformem el consistori, també els grups muncipals. Si bé, Convergència ha presentat una moció alternativa en què, entre d'altres, se cita que s'està elaborant un pla d'usos així com diferencia els interessos de partit de la tasca de l'Ajuntament. Això ha obert un debat en què en tot moment s'ha diferenciat entre mitjans de comunicació públics i vies de comunicació institucional però en un intercanvi d'idees sobre els límits i transversalitat de cadascun d'aquests actors comunicatiu. Finalment s'ha aprovat la proposta alternativa del govern amb el suport del regidor no adscrit, Dimitri Defranc.

Es traballarà amb les entitats sobre l'autisme.

Ciutadans ha demanat la implementació d'un sistema augmentatiu i alternatiu de comunicació (SAAC) a través de símbols a la ciutat així com la celebració del dia mundial per a la conscienciació de l'autisme. Si bé, la proposta tenia esmenes de Convergència tot indicant que aquest any ja s'ha celebrat el dia amb actes concrets arreu de la ciutat amb entitats del sector. A més, en existir entitats que treballen aquest tema, els convergents proposaven que dependugés d'elles, a través d'un grup de treball, la proposició d'accions a implementar. Finalment aquest ha estat el redactat aprovat gràcies al suport del PP.

S'informarà els ciutadans europeus empadronats sobre el seu dret a vot.

Els ciutadans comunitaris tenen dret a votar en les eleccions municipals i europees al seu país d'origen o al lloc on estan empadronats. Si bé, Ciutadans considera que aquesta informació no és prou coneguda pels residents estrangers a Sant Cugat i per això ha proposat una moció que preveu informar-ne a tots els ciutadans que demanin l'empadronament podent-los oferir immediatament el formulari que els autoritzaria a votar a les eleccions santcugatenques i europees en la circumscripció espanyola. Així mateix, plentegen que la seu electrònica del consistori inclogui aquesta informació. La moció ha estat aprovada per unanimitat.

Petició per reformar les lleis que discriminen les persones amb discapacitat sensorial.

Proposada per Convergència i el PSC, el Ple ha aprovat, finalment en forma de moció institucional, una proposta que busca reformar les lleis "que discriminen les persones amb discapacitat sensorial en diverses matèries com el matrimoni". Entre d'altres, es demana que se supremeixi l'obligatorietat de la presència de dos testimonis en la cessió de documents públics i testaments oberts. La presentació de la proposta ha comptat amb la presència de membres de l'Associació Catalana per a la Incorporació del Cec.

No es farà, de moment, una intervenció tècnica externa del servei d'abastament d'aigua.

La CUP-PC, en la seva defensa de la remunicipalització de l'aigua, ha plantejar demanar una intervenció tècnica externa que permeti conèixer les infraestructures que actualment utilitza Sorea per a l'abastament d'aigua així com el seu estat. Si bé, la moció ha acabat retirada ja que el govern ha explicat que la informació que se'n podria extreure d'aquest estudi ha estat demanada a l'Àrea Metropolitana i ja ha estat rebuda, a falta de presentar-la als grups municipals. El govern considera que la comissió que es va crear, a petició també dels cupaires, per estudiar la remunicipalització ja desenvolupa les tasques corresponents per acabar determinant si la gestió ha de ser pública o privada.

Es demana agilitzar el tràmit per aconseguir la nacionalitat espanyola.

El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha demanat que s'agilitzin els tràmits perquè les persones migrades puguin aconseguir la nacionalitat espanyola. Ho planteja amb l'aplicació de mesures per reduir les llistes d'espera, la inclusió de llengües oficials amb el castellà en les proves de comprensió lectora i coneixement mitjà i les lleis, excloure de les proves qui acrediti tenir el nivell, eliminar les taxes o tenir en compte la condició econòmica i revisar les presuntes de la prova de coneixements constitucionals i sociocultura a Espanya. A nivell municipal el consistori només pot cercar nous centres per fer els examens A2 fins que s'acabin les llistes d'espera. S'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups a excepció de les abstencions de la CUP-PC i PP (per ser una proposta del regidor no adscrit) i de Ciutadans en els cinc primers acords per no fer referència a accions locals. La presentació de la moció l'ha fet Hugo Colecho, de la Federació d'Associacions d'Immigrants del Vallès, promotora de la propsota.

Es demana la recuperació de la partida pressupostària destinada a la primera infància.

Tot i que a petició inicial del PSC, l'altre grup del govern així com la resta de grups han donat suport a una moció que preveu restituir la partida pressupostària destinada a la primera infància. Si bé, hi ha hagut debat sobre de qui és reponsabilitat ja que, tot i que l'aplicació depén de la Generalitat, els fons provenen de l'Estat. Això ha provocat una votació separada dels acords en què Ciutadans i PP s'han abstingut i votat en contra en alguns dels acords. En qualsevol cas, es demana a l'Estat la recuperació de la partida i a la Generalitat la definició de les aportacions als centres.

S'insta a la Generalitat a millorar la seguretat de l'Arrabassada.

A petició de Convergència, tots els grups han votat a favor de demanar a la Generalitat la implementació de mesures de seguretat a la carretera de l'Arrabassada, considerada pel RACC el quart tram de la xarxa viària catalana amb més risc d'accident. Tot i que és una acció que hagués pogut fer el govern directament, la tinta d'alcalde Cristina Paraira explica que s'ha buscat l'acord del Ple per tenir més força en la negociació. Només el PP ha votat en contra d'un dels punts, evitant l'aprovació per unanimitat, ja que es preveia explíciament la prohibició de l'adelantament, un fet que els populars creuen que no ha de decidir directament el consistori. Tot i que Paraira ha oferit canviar el redactat per plantejar-ho com un estudi depenent dels tècnics de la Generalitat, finalment s'ha mantingut el redactat original.

Demanen l'alliberament de Leopoldo López a Veneçuela.

A proposta del PP, PDECAT, Ciutadans i PSC han aprovat la moció per la qual es demana l'alliberament del líder opositor veneçolà Leopoldo López. La resta de grups de l'oposició han explicat que aquest home és pres per haver fet mobilitzacions violentes en què es van arribar a cremar un Ministeri i matar desenes de persones. A més, López és un dels instigadors del cop d'estat contra Chávez de l'any 2002. El debat s'ha complicat amb la consideració del país com una dictadura o no i amb l'estranyesa, expressa per part d'alguns dels grups, d'haver de decidir d'un assumpte d'un altre país a un Ple municipal. Dimitri Defranc, per la seva banda, diu que hagués preferit una proposta que plantegés el retorn a la normalitat del país. El debat s'ha fet amb la preseència d'Eduardo Martínez, santcugatenc d'origen veneçolà, que en l'Audiència pública ha criticat la situació política del seu país.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article