Efectivament, el PAM no és de l’oposició

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONRTACRÒNICA. El govern municipal ha cregut convenient portar la seua proposta de mandat al Ple de juliol i, efectivament, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) no és de l’oposició. El tripartit s’ha quedat sol defensat els seus postulats, el que ben vist no és cap sorpresa tenint en compte que el document recull les voluntats del govern per als propers tres anys. Clar que si el PAM és una aposta del govern, potser no caldria haver-la portat a Ple, el que ha estat criticat pel principal partit de l’oposició, Junts per Sant Cugat.

L’alcaldessa, Mireia Ingla, ha pres la vara de comandament per a defensar les virtuts del document: que si incorpora les conclusions de les comissions informatives especials de la COVID-19, que si s’han tingut en compte les aportacions dels Consells de Barri, que si té en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) –aquells que inclouen l’oxímoron de parlar de creixent econòmic en termes capitalistes mentre defensen una suposada sostenibilitat– de les Nacions Unides i que si ha estat un treball transversal i col·laboratiu de totes les àrees polítiques.

Per al govern, i així ho han especificat també el portaveu socialista, Pere Soler, i la cupaire, Núria Gibert, el PAM és la demostració d’un canvi de rumb, la fixació sobre el paper. En definitiva, els vuit objectius estratègics que van explicar el divendres passat en una roda de premsa haurien de ser el camí a seguir per deixar un Sant Cugat diferent –millor a ulls d’uns i pitjor al d’altres– abans dels propers comicis. I això es fa tenint en compte els valors amb què “el govern treballa dia a dia”: transparència, honestedat, compromís, escolta, cooperació, proximitat, rigor en la gestió i apoderament de la ciutadania.

La portaveu de Junts, Carmela Fortuny, ha sacsejat –ella mateixa ho ha dit– el govern amb la seva intervenció: “Aquest PAM no aporta gaires canvis, no capgira res” –això és una picadeta d’ullet al lema de la CUP-PC en campanya–. Encara que potser algunes coses sí que canvia ja que, tot i dir que el tripartit no ha estat capaç de fer la volta al model de ciutat construït per les alcaldies (post)convergents, Junts ha acabat optant pel vot contrari. Fortuny, com ha fet ja en diverses sessions plenàries, ha defensat un model de ciutat que diu que grans virtuts com el verd urbà i la qualitat de l’aire.

“Aquest PAM no és l’eina per fer millores”, ha etzibat en les darreres aportacions d’un discurs en què ha acusat el govern de no treballar de manera conjunta. A ulls de la cap de l’oposició, no hi ha diàleg ni consens amb l’oposició però el tripartit demostra amb el PAM que tampoc entre les tres forces polítiques. Ha parlat directament de “regnes de taifa”, com si ERC-MES, PSC i CUP-PC haguessin fet el PAM repartint-se el pastís en funció del seu pes polític a l’equip de govern. I, per a postres, ha criticat Junts, no s’especifica la via de finançament.

La crítica de Junts se suma a la que el mateix partit porta temps fent arran de les propostes del govern davant la crisi de la COVID-19 –i que ha repetit de nou al punt següent en què s’han aprovat les conclusions de les comissions informatives especials–. A Can Junts pensen que el govern no és gens dialogant, que els ignora i que cal una ambició de mirada llarga per prendre mesures.

En canvi, l’altre grup de l’oposició, Ciutadans, ha mantingut un perfil més distant. El seu portaveu, Aldo Ciprian, no ha intervingut en primera instància i només ho ha fet per explicar el vot. El primer que ha dit és que el PAM no era un punt urgent i que, per tant, no s’hauria d’haver acceptat la seva tramitació in extremis a principis de la sessió plenària. En qualsevol cas, en la mateixa línia que Fortuny, ha criticat que el tripartit no ha tingut en compte l’oposició per dissenyar-lo.

Les afirmacions provocatives de Fortuny han encès l’espurna de l’herència rebuda mentre les de Ciprian han generat indiferència. És el que ha fet l’alcaldessa, Mireia Ingla, quan ha criticat l’anterior govern per temes que s’han trobat sobre la taula i, sobretot, per l’incompliment de terminis en la construcció de l’escola la Mirada. També Soler, que ha tirat de l’ombra del dubte sobre la gestió: “Tan bé no estaria si rebíem visites dels Mossos, teníem contractes sense seguiment i mancaven recursos econòmics i humans per prestar serveis”. El socialista també ha recriminat Junts la petició constant d’un full de ruta i que quan aquest arriba el critiquin dient que no és un treball conjunt del tripartit: “Si ho veu així, especifiqui una part és d’ERC-MES, quina del PSC i quina de la CUP-PC”.

Menys s’ha remuntat en el temps la portaveu cupaire. Gibert ha estat clara: “És lògic que no li agradi el PAM. Hem vingut a trastocar alguns dels elements de les polítiques públiques que es feien, que eren classistes i no responien als interessos de la majoria”. Davant la petició de Fortuny de portar accions concretes al Ple, la CUP-PC defensa que el PAM permet tenir objectius polítics amb fitxes clares tot i estar impulsat per forces polítiques diferents. També ha rebutjat totalment les acusacions de falta de diàleg, posant d’exemple les comissions informatives de la COVID-19.

Més enllà dels debats, no hi ha hagut cap sorpresa substancial en el debat del PAM. Passat més d’un any des de la conformació del govern, Sant Cugat aconsegueix el seu propi projecte de mandat que completa les declaracions d’intencions del pacte de govern. Ara, com en tot els plans, falta esperar la implementació i comprovar si esdevé paper mullat o, com ha reivindicat Soler, una proposta viva capaç d’adaptar-se a les circumstàncies de cada moment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article