El clima, una emergència escoltada pels polítics. Ara cal prendre mesures

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. El primer Ple ordinari del mandat podria enfocar-se des de la perspectiva de les picabaralles entre l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la cap de l’oposició, Carmela Fortuny; uns comentaris i mirades mutus que deixen entreveure que en els moments de més debat el Ple serà difícil de gestionar. Però potser això seria deixar de banda el que hauria de ser una de les principals preocupacions d’elles dues –i dels seus companys de Ple– en aquest recent estrenat mandat.

El motiu pel qual una quinzena de joves s’ha assegut de públic a la sala de plens no és per veure la política espectacle sinó per constatar que arrencaven un petit compromís polític pel clima. El jovent de Fridays for Future s’ha donat cita al primer dels Plens ordinaris del mandat atrets per la moció de Junts per Sant Cugat, que demana la declaració de l’emergència climàtica –una moció que també s’ha aprovat a Valldoreix–, acompanyada de la constitució d’una taula i un pla amb recursos propis. De fet, els acords de la moció tenen empremta del govern, que ha aportat idees per encaixar la seva previsió amb la demanda de Junts.

Al final tots els grups han votat a favor i Sant Cugat veu com els seus polítics prenen un compromís, almenys de paraula, per fer alguna cosa per aturar la crisi climàtica. Però de moment la ciutat no pot respirar tranquil·la –mai millor dit–. Després d’aquest anunci calen dues coses. D’una banda, la constitució d’aquesta taula, del pla i la declaració formal de l’emergència climàtica, el que la comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó (ERC-MES), anuncia que es farà abans d’acabar l’any. D’altra, que això tingui accions realistes perquè Sant Cugat aporti el seu gra de sorra en aquesta lluita.

A Fridays for future saben de la importància de la seva mobilització setmanal per haver guanyat presència mediàtica i força política. Això els ha permès desvincular-se dels partits amb un comunicat en què celebren les accions polítiques però no venent-se a cap postor. A més, han arribat al Ple carregats de cartells i amb un rellotge de sorra que han regalat a l’alcaldessa –no cal explicar la metàfora.

Els polítics corren el risc de confondre l’eina amb el tot. És a dir, una moció no fa més ecologistes als proposants ni a cap dels que han votat a favor. Alhora, el gran compromís del govern que ha explicat Gordó amb la creació del comissionat d’Emergència Climàtica tampoc és gran cosa si no s’acompanya de concrecions. Ara per ara Sant Cugat no és més sostenible que abans de començar el mandat i, si ens posem tiquismiquis, fins i tot ho és una mica menys perquè el mateix Ple que ha aprovat la moció de Junts sobre l’emergència climàtica també ha votat a favor de la instal·lació d’una benzinera a l’Esclat –ai, els combustibles fòssils!–, una proposta que el govern no ha posat en dubte tot i ser herència de l’equip anterior.

Així que sí, els joves de Fridays for future tenen motius per somriure sempre i que siguin conscients que això del Ple de juliol és un compromís polític del qual la ciutadania interessada n’haurà de fer seguiment perquè per ell sol no és absolutament res. Gordó té molta feina per davant perquè ha de demostrar aquest compromís de moment eteri amb un Pla d’accions concretes i eficaces. I clar, no només el Pla, la clau és la seva aplicació i ajust per realment revertir la petjada ecològica del nostre municipi; tot un repte tenint en compte el consum d’aigua per piscines privades i zones verdes així com la mobilitat generada per un urbanisme majoritàriament horitzontal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article