El concurs públic fet a mida del TOT Sant Cugat provoca les crítiques i recursos de l’oposició
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Jordi Pascual
La licitació per a la inserció de publicitat i informacions institucionals a mitjans locals ha rebut una única oferta del grup TOT Mèdia, segons explica la regidora de la CUP-PC Lourdes Llorente. Aquest fet no és sorprenent tenint en compte que el concurs públic estava fet a mida perquè només el TOT Sant Cugat s'hi pogués presentar. S’hi recollien característiques que només complia aquesta publicació com ara la mida de la pàgina i la periodicitat de la publicació.
La limitació de la competència en la licitació, reconeguda per fonts institucionals com l’adaptació a la nova llei de contractació del conveni que anteriorment es negociava amb el TOT, ha posat en alerta l’oposició en bloc, que ja prepara una moció d’urgència per aturar la licitació i fer-ne una de nova a la qual puguin concórrer més mitjans de la ciutat. Més enllà de la reacció política al proper Ple, cada força política ha marcat perfil davant una adjudicació que suposaria 297.000 euros (amb IVA) anuals durant dos anys prorrogables en dues anualitats més.
La CUP-PC, grup que encapçala l’oposició, va ser un dels primers partits en alertar la possible irregularitat a través d’una pregunta de la seva regidora Lourdes Llorente al Ple. Posteriorment, a través d’un comunicat de premsa, va advertir que la licitació podria “conculcar els principis d’igualtat, no discriminació i de lliure concurrència”. Per això estudien la possibilitat de presentar un contenciós administratiu: “Hi ha altres mitjans de comunicació privats a Sant Cugat que podrien complir el que es pretén en la licitació, però els requisits tècnics fa que es limiti a un sol proveïdor”. Els cupaires també adverteixen que un mes després de la presentació de les bases, l’exdirector del TOT, Josep Maria Vallès, ha passat a formar part de la llista de Junts per Sant Cugat.
Ciutadans, per la seva banda, va anunciar que presentaria al·legacions però, en haver-ho fet fora de termini, aquestes han esdevingut un recurs al tribunal que revisa els concursos públics. Segons explica el seu portaveu, Aldo Ciprian, esperen resposta. Critiquen, a més, que el pressupost de comunicació és massa elevat –apunten directament a Cugat.cat, amb un pressupost d’un milió d’euros, i a les despeses del gabinet de comunicació al servei de l’alcaldia– i per això són partidaris de no fer un nou concurs tot i que, en cas de fer-se, consideren que haurien de poder-se presentar tots els mitjans de la ciutat.
ERC-MES, per la seva banda, ha demanat al govern un pas enrere en la licitació. La seva portaveu assegura que “aquest contracte conté diversos errors, com el fet que hi hagi documentació on ja consta el nom de l’empresa suposadament adjudicatària, fet que no afavoreix una pluralitat i diversitat mediàtica a la ciutat”. Proposen dividir el contracte per lots o subcontractes perquè no es prioritzi només la comunicació en paper i també diuen que el govern no ha informat l’oposició degudament. En un comunicat, els republicans asseguren que l’administració té l’obligació de donar suport a tots els mitjans de comunicació de la ciutat.
ICV-EUiA, explica el seu portaveu, Ramon Gutiérrez, s’ha sumat a l’acció conjunta de l’oposició per a la moció d’urgència del proper Ple i es mantenen en contacte amb els partits que han iniciat els recursos. Tot i així, no fan d’aquest cas un motiu d’atenció especial i única perquè consideren que s’emmarca dins de les pràctiques habituals del govern, “amb pràctiques legals però no ètiques”. “Els mitjans s’han de promocionar per la seva feina”, apunta Gutiérrez, “tenir en compte només l’element quantitatiu no és la millor fórmula”.
El PSC, a través d’un comunicat, també ha demanat al govern aturar la licitació. El portaveu del grup municipal, Pere Soler, va demanar explicacions al Ple i, arran de la implicació de la resta forces polítiques, ha participat en la iniciativa conjunta. Com ERC-MES, proposen una licitació amb lots. El portaveu de l’executiva local, José Gallardo, explica que “a hores d’ara l’equip de govern no ha justificat el perquè necessiten un format DinA5, ni perquè ha de ser d’una tirada superior als 16.000 exemplars setmanals, i més tenint present que a Sant Cugat hi ha més de 30.000 habitatges i més de 90.000 persones”.
El PP, per la seva banda, va anunciar la presentació d’un recurs no només per la restricció de la participació sinó perquè “a l’informe de justificació es fa referència al TOT”. Segons el seu portaveu, Álvaro Benejam, el recurs es presenta a l’òrgan de contractació de l’Ajuntament, que l’eleva al tribunal de contractació de la Generalitat, el qual ja els ha requerit la informació. Estan a l’espera de resposta però són conscients que el recurs no atura el procediment. És per això que, si s’avança més en el tràmit, impugnaran l’adjudicació, que sí suposaria la suspensió.
Xavier Cortés, regidor no adscrit i membre d’Units per Avançar, rebutja l’argument jurídic però considera que s’ha perdut una oportunitat política ja que creu que s’hauria d’haver informat l’oposició de l’existència de tots els informes corresponents al contracte i, alhora, considera que caldria aprofitar l’oportunitat per establir sinergies amb la resta de mitjans locals: “Creuem que és una conseqüència més del fet que la prioritat del govern local no és el municipi sinó altres projectes polítics”. A data de publicació d’aquest article l’altre regidor no adscrit, Dimitri Defranc, no ha explicat a elCugatenc el seu posicionament tot i que, segons Sant Cugat Magazine, la moció d’urgència conjunta comprèn tots els representants polítics de l’oposició.
Davant l’onada de reaccions i l’aparició d’aquest afer a Crónica Global, mitjà que va vincular el contracte amb el procés independentista perquè la parella de Carles Puigdemont va treballar al grup de comunicació, l’Ajuntament va ampliar informació amb un comunicat en què es repassen tots els passos fets fins iniciar la licitació amb els corresponents marcs legals: “Tots els processos de licitació i contractació que es duen a terme des de tots els serveis, departaments i organismes autònoms de l’Ajuntament de Sant Cugat segueixen el circuit preestablert i no s’aproven sense la supervisió, revisió i aprovació dels departaments d’intervenció i secretaria general, que forment part del procediment de contractació”. En aquest comunicat diuen que el concurs és legal i transparent i asseguren que demanaran un informe jurídic “per si s’han d’iniciar accions judicials per informacions tendencioses publicades”.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari