El govern es reestructura: Economia torna a Brugarolas i Urbanisme per a Puigdomènech

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Carles Brugarolas, regidor per Demòcrates que fins al juliol del 2016 era tinent d’alcalde d’Economia, torna a agafar part de la que havia estat la seva àrea en quedar òrfena després del nomenament de Damià Calvet com a conseller de Territori i Sostenibilitat del govern de Quim Torra. Joan Puigdomènech, fins ara regidor de Medi Ambient i comissionat de Participació Ciutadana, pren l’altra de les dues àrees de Calvet, Urbanisme, quedant la resta del govern amb la distribució que tenia fins el moment.

Xavier Cortés, que es va presentar al 2015 a les llistes de CiU com a representant d’Unió i actualment forma part d’Units per Avançar, entra com a regidor al Ple municipal però quedant fora del govern, ja que tant els membres de l’equip de Conesa com ell han rebutjat la possibilitat de donar-li una cartera per les diferències polítiques creixents des de la desfeta de la federació nacionalista. D’aquesta manera, amb el pacte de govern amb el PSC trencat i l’advertència de Demòcrates de sortir-ne si tornen els socialistes, Conesa veu debilitada la seva força, passant d’un govern amb 11 regidors a 10, fent que el ja calgui més que un vot favorable i una abstenció per decantar la balança al seu favor.

Aquest canvi de forces al Ple obligarà al govern a buscar suports, que, diu Conesa, poden arribar amb pactes puntuals però sense la recerca de cap reedició d’un pacte a més gran escala, ja sigui el pressupostari amb ERC-MES o el de govern amb el PSC. Valora que Cortés pot compartir molts dels assumptes locals i, tot i no formar part del govern, podrà facilitar l’aprovació de moltes iniciatives que no tinguin a veure amb l’eix nacional. De fet, com a excompanya política del nou regidor, es mostra satisfeta de la seva tornada al Ple.

A més, la pròpia alcaldessa és el següent interrogant. Fonts properes a la Diputació expliquen que durant les properes dues setmanes podria deixar la presidència de la Diputació i l’alcaldia per anar a presidir el port de Barcelona, tal com va apuntar per primer cop el mitjà Metrópoli abierta ara fa mig mes i amb la reincidència en un article a Nació Digital aquesta mateixa setmana. Conesa, però, encara no ha confirmat ni desmentit aquesta informació que és un secret a veus pels passadissos del consistori. Diu que està oberta a estudiar l’oferta quan li la facin i recorda que no té cap intenció d’estar un nou mandat al capdavant de la ciutat.

El retorn de Brugarolas

Quan ara fa quasi dos anys el tinent d’alcalde d’Economia va decidir abandonar les tasques efectives de govern en renunciar a la seva cartera, va apuntar a un projecte empresarial propi que li generava una incompatibilitat amb la continuació de la seva àrea política. Es tracta de l’empresa de suport i finançament a l’emprenedoria Up!Catalonia, que generava un conflicte d’interessos amb l’àrea de Promoció econòmica.

Ara, però, això no és un impediment ja que només pren l’àrea d’Economia i Hisenda, és a dir, tot allò relacionat amb el pressupost municipal i les ordenances fiscals. El canvi li suposarà deixar de ser retribuït per assistència (un màxim de 24.000 euros) i passar a tenir una dedicació parcial, que se situa en 28.714,77 euros anuals. És una menys del que percebrà Puigdomènech (més de 50.000 euros, segons ha criticat el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian) perquè absorbeix una nova àrea però seguirà compaginant el servei públic amb la feina de professor universitari.

Defensa del govern tot i l’interrogant de Conesa

En cas que Conesa finalment marxi al port de Barcelona, la següent persona a entrar, segons la llista de CiU al 2015, és Sílvia Solanellas, actualment al capdavant de la Fundació Sant Cugat Actiu. Això suposaria el canvi de la presidència de la fundació i una nova redistribució de carteres ja que els mitjans nacionals i fonts properes al consistori expliquen que l’actual tinenta d’alcalde de Cultura i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, passaria a ostentar l’alcaldia.

El govern ha hagut de recuperar un regidor que havia abandonat la seva cartera, d’atorgar l’àrea d’Urbanisme a qui portava Medi Ambient després de la no entrada al govern de Cortés i alhora segueix amb interrogants. Malgrat tot, Conesa defensa la tasca que pot fer el nou equip: “Hem de posar a disposició de la ciutadania totes les inversions que hem estat preparant durant els darrers anys”. Defensa el compromís de l’equip en “el procés que viu el país”, amb una crida especial a la restitució del govern cessat i l’alliberament i retorn dels polítics afectats pel procés judicial contra el referèndum de l’1 d’octubre.

Calvet, en la seva marxa, també ha agraït la feina conjunta de tot l’equip i, especialment, dels tècnics de la seva àrea. Es mostra satisfet amb la tasca realitzada tot i que, diu, li sap greu anar-se’n amb alguns temes urbanístics encara oberts, com Torre Negra. Considera que el govern té “persones de primer nivell” de les quals ha pogut aprendre durant els darrers tres anys. Els canvis es fan oficials, excepte l’entrada de Cortés que haurà d’esperar, amb un Ple extraordinari el primer de juny a la tarda.

*Actualització: En la primera versió d'aquest article no es feia esment a la retribució de Puigdomènech ja que no s'ha debatut fins el Ple extraordinari celebrat poques hores després de la redacció de la notícia.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article