El govern i ERC-MES arriben a un nou acord per tirar endavant el pressupost del 2019

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Divendres al migdia es debatrà l’aprovació definitiva del pressupost municipal del 2019. Després que es retirés al Ple de desembre per manca de suports, el govern ha aprofundit en les negociacions amb el grup d’ERC-MES, que tenia previst abstenir-se, per acabar decantant el vot dels seus tres regidors. Els republicans, però, conscients que els pactes d’estabilitat pressupostària del 2016 i 2017 no van tenir el grau de compliment desitjat, limiten l’acord a la vessant pressupostària –deixant de banda l’estabilitat– i exigeixen la concreció d’algunes mesures en un termini breu per seguir garantint la confiança.

Les primeres accions que es materialitzaran, segons han explicat en roda de premsa, són l’ampliació de l’àrea verda d’aparcament als barris de Sant Francesc i Can Magí, la instal·lació de les primeres àrees vermelles –d’ús gratuït amb límit horari– als CAPs, la presentació dels informes sonors i d’usos de la nova sala polivalent –que diuen que han aconseguit que sigui sala de concerts polivalent, és a dir, amb l’ús per a fer concerts garantit– i els primers detalls del tràmit per fer una nova promoció d’habitatge de lloguer per a joves que al Pla de Promusa es preveia per al 2021.

El pressupost del 2019 està marcat pel final del mandat. La nova correlació de forces un cop passades les eleccions del maig pot ser determinant per alterar-lo substancialment. Mireia Ingla, portaveu d’ERC-MES i candidata d’ERC, diu que si la nova configuració del Ple permet millorar la proposta, s’asseuran a buscar nous acords a introduir a través de les modificacions pressupostàries. El grup municipal reconeix que no és el millor dels pressupostos possibles però que no renunciaran als punts acordats amb una perspectiva de ciutat.

De fet, gran part de la reivindicació d’ERC-MES és que l’acord no està sotmès a interessos electoralistes sinó que pretén millorar la ciutat. Ferran Villaseñor, regidor del grup municipal, defensa que deixar bloquejat el pressupost hagués implicat una pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors municipals, posar en dificultats la inversió per fer l’edifici de la Mirada, no poder augmentar els diners de lliure disposició dels Consells de Barri i aturar alguns dels compromisos del Pla Estratègic del Monestir-Sant Francesc, entre d’altres.

Aquest és un argument semblant al que va utilitzar l’alcaldessa, Carmela Fortuny, quan es va veure forçada a retirar el punt de l’ordre del dia al gener. L’enumeració d’inversions que es deixarien de fer amb la pròrroga del pressupost del 2018 va molestar la resta de partits, que van demanar una ronda d’intervencions per poder respondre l’elocució de l’alcaldessa. En aquell moment, en què sí es van aprovar les ordenances fiscals –la vessant d’ingressos–, el govern es va comprometre a emprendre una nova ronda de negociacions amb l’oposició.

Els compromisos presos per PDECAT-Demòcrates amb l’acord amb ERC-MES no es poden incorporar immediatament al pressupost ja que, en haver passat l’aprovació inicial, només es permet retocar els aspectes referents a partides alterades en la primera proposta del govern. És per això que les mesures pactades s’incorporaran en forma de modificacions pressupostàries durant els Plens posteriors.

L’acord s’estructura en base a set grans eixos: la tarifació, l’habitatge, la mobilitat, el Pla del Monestir, la sala polivalent, els equipaments i el combat de la Sida. Entre les mesures destaca la proposta de tarifar tots els preus públics, l’augment de 50.000 euros de la partida de suport al lloguer, crear la comissió de seguiment del projecte d’habitatge públic a Lestonnac i la recerca d’un solar al Centre-Est (previsiblement a Can Magí) per fer una altra promoció de lloguer jove, enllestir la compra i arranjament del xalet de l’avinguda Cerdanyola per fer un centre cívic, augmentar el pressupost de la sala polivalent en 780.000 euros, instal·lar màquines de preservatius als instituts i complir diversos acords ja pactats als anys 2016 i 2017. A continuació pots consultar el document íntegre:

Els dos acords fallits

El mandat va començar amb una CiU sense majoria absoluta i la necessitat de buscar aliances per tirar endavant els pressupostos i l’estabilitat política dins de la institució. Ja en el primer exercici pressupostari, ERC-MES va resultar l’aliada clau amb la reivindicació de mesures com la tarifació social –tot i que implementada d’una forma que no va acontentar tots els grups–, ajuts a l’IBI i inversions al Monestir-Sant Francesc. Tot i que no es van complir tots els acords, els republicans van decidir permetre l’aprovació del pressupost del 2017 amb un nou acord i tenint en compte les inversions pluriennals.

Aquell any, però, el govern també va negociar amb el PSC, que posteriorment va entrar al govern per a marxar abans d’acabar l’exercici. Aquella decisió i la inconcreció de diversos acords –com ara la retallada a la meitat de la partida destinada a la sala polivalent– va acabar suposant la ruptura de l’acord, tot i que els compromisos seguien sent sobre la taula. Les dues forces del pacte es van tirar les culpes mútuament i va arribar el moment d’aprovar el pressupost del 2018 amb ERC-MES enfrontada amb el govern i denunciant els incompliments i el desacord amb els números proposats.

Tot i la marxa del PSC, el pressupost del 2018 es va acabar aprovant amb el vot favorable dels socialistes i l’abstenció del regidor no adscrit Dimitri Defranc, tot fent una reflexió sobre la necessitat d’estabilitat econòmica. No ha estat així en el pressupost del 2019, en què cap dels dos companys pressupostaris del govern es mostrava disposat de partida a repetir l’aliança. L’acord amb ERC-MES suposava l’única esperança d’entomar el darrer tram de mandat abans de les eleccions del maig.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article