El govern preveu destinar 2 milions d’euros a habitatge entre ajuts urgents i bonificacions d’impostos al 2021

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El govern municipal ha explicat en roda de premsa totes les mesures en matèria d’habitatge que s’han pres fins el moment com a resposta a la crisi de la COVID-19. Més enllà del repàs a les accions anunciades durant les setmanes anteriors, els regidors Francesc Duch (ERC-MES), Pere Soler (PSC) i Núria Gibert (CUP-PC) han explicat que en total es tracta d’un paquet valorat en 2 milions d’euros, una part dels quals són ajuts directes i una altra la previsió de bonificacions a l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que s’aplicarà al 2021.

Segons Soler, que capitaneja políticament la tinença d’alcaldia d’Hisenda, part de les mesures queden incloses al paquet de 60 mesures valorades en 7 milions d’euros anunciat a finals d’abril però d’altres no. Per tant, a falta de fer el càlcul exacte, la mobilització de diners provinents del romanent de tresoreria del 2019 supera ja els 7 milions però, segons el tinent d’alcaldia, no ha d’afectar a les previsions del pressupost del 2020, del qual encara no s’ha l’aprovació inicial ni presentat les línies mestres.

El tripartit explica les mesures d’habitatge com una mostra de treball conjunt de diferents regidories sota el paraigua del comissionat d’habitatge. Segons Duch, tinent d’alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, és l’única forma de fer front a situacions de crisi i vulnerabilitat. Per a Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, la vulnerabilitat s’ha ampliat i per això cal un treball conjunt davant una crisi “que durarà més enllà de la COVID-19 i, per tant, precisa d’estratègies a llarg terminiˮ. Per això, el tripartit defensa mesures d’habitatge en tres línies: ajuts, mediació i bonificació de l’IBI. A més, anuncia una reunió monogràfica de la taula d’habitatge per a mitjans de juny.

Ajuts directes

Duch ha explicat que l’Ajuntament està destinant prop de 45.000 euros mensuals a ajuts directes per a situacions d’emergència habitacional, on no entren els suports al pagament del lloguer. Segons Gibert és una xifra que no para de créixer. Específicament per la COVID-19, l’Oficina Local d’Habitatge (OHL) tramita el paquet específic creat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), que se suma al prop d’un milió d’euros que cada any destina a Sant Cuga ten ajuts al lloguer en general.

Tal com ja va anunciar la tinenta d’alcaldia de Serveis Socials fa dues setmanes, l’Ajuntament complementarà els ajuts generals de l’AHC. Els serveis tècnics han calculat quantes persones van quedar fora d’aquests ajuts tot i complir els requisits per manca de fons i han estipulat que el consistori hauria de complementar la partida en 200.000 euros, que finalment en seran 400.000 preveient un increment de peticions.

Paral·lelament, Promusa manté la moratòria dels lloguers d’abril i ja ha aplicat la condonació del 50% dels lloguers mentre duri l’emergència sanitària a 115 famílies que han pogut acreditar estar afectades econòmicament per la COVID-19. A més, han incorporat un criteri per rebre aquests ajuts: el nivell de renda tenint en compte la baremació de la tarifació social municipal. Hores d’ara no s’ha condonat el 100% del lloguer a cap família ja que els dos únics casos que complien els requisits ja tenien el suport dels serveis socials.

Mediació com a prova pilot

Seguint amb l’anunci que va fer fa dues setmanes, Gibert ha anunciat que ja s’ha fet el contracte menor per activar la mediació de lloguers entre propietaris i llogaters. El govern fa així una crida per negociar les condicions tot dient que la mediació servirà per: assessorar i acompanyar en la problemàtica del pagament del lloguer, fer de mitjancer entre propietat i llogaters per arribar a acords, fer derivacions a serveis especialitzats, fer suport en processos judicials i assessorar en la signatura de nous contractes, entre d’altres. Els propietaris que s’avinguin a un acord tindran una bonificació del 75% de l’IBI durant l’any vinent.

Paral·lelament, Gibert anuncia la futura posada en marxa d’una campanya de comunicació que donarà veu a propietaris i llogaters que han arribat a acords abans de la posada en marxa del servei. També ha posat en valor l’activació de la comissió informativa especial de Drets Socials i Ciutadania, on, amb la mà de l’oposició, es proposaran i es debatran més mesures a aplicar en habitatge i serveis socials.

Bonificació de l’IBI

A l’igual que el servei de medicació té lligada una bonificació del 75% l’IBI, Soler ha anunciat que es preveuen dues modificacions més, que també entraran en funcionament al 2021 tenint en compte que suposa la modificació de les ordenances fiscals i, per tant, s’han d’aprovar pel Ple. D’una banda, es preveu que la bonificació de l’IBI als propietaris que posin els seus habitatges a disposició de la borsa de l’OLH per tenir lloguers socials passi del 50% al 75%. Alhora, també es preveu incrementar la bonificació de l’IBI a famílies monoparentals i nombroses fins al 75%, però en aquest cas posant per davant els criteris de progressivitat.

Com les famílies monoparentals i nombroses tenen bonificacions més enllà de l’IBI, Soler diu que el tripartit també revisarà totes les ordenances fiscals amb la voluntat d’aplicar canvis. Hores d’ara, però, centren esforços en l’habitatge i en mesures de resposta a la COVID-19, que seguiran sortint exclusivament del romanent de tresoreria del 2019 almenys fins que s’aprovi un pressupost del 2020 sobre el qual no preveuen grans canvis. En tot cas, recorden que la majoria de mesures municipals complementen línies d’ajut d’altres administracions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article