El Ple aprova la creació de tres comissions informatives especials per tractar la COVID-19

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del directe de Cugat.cat

El primer Ple ordinari en dos mesos, celebrat aquest dilluns per la tarda i amb l’accés restringit al públic, ha permès aprovar les tres comissions informatives especials anunciades pel govern i que han de servir per abordar amb l’oposició l’emergència sanitària i la crisi econòmica i social que se’n deriva. Amb el vist i plau de totes les forces polítiques del Ple, l’Ajuntament es dota així de tres nous espais de debat dedicats específicament a la pandèmia.

Les comissions són: Cultura i Teixit Associatiu, Drets Socials i Ciutadania i Economia i Comerç. Estaran presidides per Esther Madrona, tinenta d’alcaldia de Cultura, Educació, Esports i Joventut; Núria Gibert, tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, i Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat. No coincideixen amb les carteres del cartipàs municipal i naixen, a proposta del govern, després de les peticions dels grups de l’oposició de tenir més incidència en el debat i la presa de decisions.

Segons ha explicat l’alcaldessa, Mireia Ingla, el punt de partida de els comissions seran el paquet de mesures aprovades pel govern i que ja es van debatre al darrer Ple extraordinari per aprovar les modificacions pressupostàries necessàries per fer-les possible. El govern assegura, però, que a la pràctica ha s’han posat sobre la taula moltes més que les 60 mesures inicials i que també se superarà amb escreix l’esforç econòmic de 7 milions d’euros que calculaven de sumar els 5,4 de despesa amb el entre un milió i milió i mig de rebaixa fiscal –pèrdua d’ingressos per a l’Ajuntament.

“Són propostes vives que han anat creixent amb les aportacions d’entitats i partits i que amb les comissions seguiran creixent amb les aportacions de l’oposicióˮ, he defensat Ingla assegurant que els dos primers mesos de pandèmia han suposat accions ràpides del govern per respondre a emergències que necessitaven resposta immediata i deixaven poc marge al debat polític. En aquest sentit, el govern ha reivindicat la lleialtat institucional per fer front a la situació i ha instat l’oposició a trobar-se en la primera de les reunions de les comissions el proper dijous.

Però no tots els partits ho veuen igual. Carmela Fortuny, portaveu de Junts per Sant Cugat, especialment crítica en les rodes de premsa digitals que ha oferit la seva formació durant el confinament, considera que les mesures aplicades fins el moment no s’han explicat en profunditat ni han tingut la mínima oportunitat de ser debatudes. Agraeix que apareguin les comissions com a espais de debat i reflexió però considera que arriben tard: “No s’explica que no es compti amb tots els regidors i regidoresˮ.

Seguint amb les expressions de “quarantena a la democràciaˮ i “60 mesures unilateralsˮ, la portaveu de Junts ha demanat que les comissions esdevinguin realment un espai de debat conjunt i per això ha dit que cal que s’allarguin més enllà del final de l’estat d’alarma. “Fins ara havien dit que no a qualsevol proposta de taula de ciutat i ara ho fan a un Ple, que mediàticament és impecableˮ, ha recriminat al tripartit, a qui també ha criticat perquè l’activació del Consell de Ciutat per tractar la COVID-19 amb les entitats no es podrà fer efectiva fins al juliol.

La intervenció de Fortuny ha derivat en una picabaralla dialèctica amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, la cupaire Núria Gibert, que li ha dit que en un moment de crisi cal tancar files i tirar endavant per emprendre el debat i les crítiques quan ja és possible assumir-los, en aquest cas en el marc de les comissions: “El vostre discurs és de baix to i deslleialˮ. La portaveu de Junts s’ha fet la sorpresa dient que li sobtava escoltar que no era el moment de debat per part d’una regidora de la CUP-PC.

Menys bel·ligerant s’ha mostrat Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, que tot dient que algunes mesures arriben tard, especialment les que venen del govern espanyol, ha dit que les comissions són òrgans útils davant les dificultats que planteja el desconfinament per fases. Però el regidor taronja ha cridat a la transparència i l’execució de mesures per garantir així una lleialtat institucional mútua: “Les comissions han de ser un espai de recerca i proposta de solucions però no un xec en blanc per fer el que vulguinˮ.

Tot i que els dos partits de l’oposició han agraït al tripartit la facilitació d’informació durant la pandèmia, el tinent d’alcaldia de Presidència, el socialista Pere Soler, ha remarcat les diferències entre els dos grups a l’hora de fer oposició. Considera que Ciutadans ha mostrat lleialtat institucional tot i les crítiques. En canvi, ha recriminat l’actitud de Junts, que va votar en contra de la modificació pressupostària que permetia l’aplicació de les mesures econòmiques que consideraven insuficients i en alguns casos contraproduents. Junts, per la seva banda, resta a l’espera de debatre les més de 160 propostes que han presentat en diversos documents.

COVID-19 al Ple, més enllà de les comissions

La sessió plenària de maig no ha tingut el coronavirus com un element central ja que tots cinc partits han acordat debatre’n en el marc de les comissions informatives especials però això no ha estalviat alguns punts relacionats amb la COVID-19. Pel Ple han passat, per exemple, les cancel·lacions de les Festes Majors, amb Josep Maria Vallès, regidor de Junts, demanant la celebració del pregó i altres activitats ja que a proposta del teixit associatiu hi haurà un concurs d’arrossos i el ball del Paga-li Joan digitals.

Tots els grups polítics han aprovat les suspensions de contractes que s’han hagut d’aplicar a petició de les empreses en alguns serveis municipals tot i que el punt més rellevant ha estat l’aprovació d’una moció institucional en què el consistori expressa el condol a totes les víctimes del coronavirus i pren el compromís de fer un acte institucional en el seu record quan les condicions sanitàries ho permetin. Alhora, l’Ajuntament mostra suport a les persones contagiades i agraeix la feina del personal sanitari i a totes les persones que treballen en les cures, serveis essencials i protecció civil. La declaració agraeix a la ciutadania la col·laboració en les mesures de confinament i pren el compromís que Sant Cugat sigui un dels motors principals de recuperació econòmica del país.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article