El Ple es posiciona contra les inhabilitacions de Torra i Junqueras

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb l’anunciada absència de Ciutadans, que s’ha desmarcat del Ple extraordinari d’urgència celebrat aquest dilluns en motiu de les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) per la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat i per la retirada de l’acta d’eurodiputat a Oriol Junqueras, l’Ajuntament ha aprovat donar suport als dos polítics catalans i, per extensió, la resta de representants polítics empresonats i exiliats.

El posicionament ha estat possible gràcies a dues mocions. La primera, proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), ha tingut els vots favorables dels tres partits independentistes que l’han portat a Ple, Junts per Sant Cugat, ERC-MES i CUP-PC –el PSC s’ha abstingut–. En aquesta es rebutgen les resolucions de la JEC en quant al president de la Generalitat i a l’eurodiputat, recordant en aquest segon cas que el 5 de gener Junqueras, Puigdemont i Comín van esdevenir eurodiputats. En aquest sentit, la proposta de l’AMI i l’ACM també defensa la resolució del Parlament del passat 4 de gener “per defensar tant els drets del President com dels eurodiputats que són a la presó o a l’exiliˮ, amb què, entre d’altres, es ratificava Torra com a president.

L’escrit aprofita l’avinentesa per reiterar algunes de les peticions que s’han vist en reiterades mocions des de fa mesos com: “Instar l’Estat espanyol a trobar una solució política al procés que viu el nostre país. S’ha de posar fi a la repressió, la judicialització i la persecució d’electes, representants de la societat civil i institucions que, a més de no aportar solucions, allunyen l’acord polític.ˮ Així mateix es demana “la posada en llibertat dels presos i preses polítics, el lliure retorn dels exiliats i exiliadesˮ i es reitera el compromís dels càrrecs electes locals per defensar el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

La segona moció, presentada pel PSC, se centra en les vies legals sobre la inhabilitació de Torra. Els socialistes apunten que només es pot cessar el president a través d’una sentència ferma i per això al primer dels acords de la proposta enumeren tots els articles de l’Estatut i del reglament del Parlament en què es contempla la possibilitat. Davant això “constata que no és una sentència ferma, la dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de la que porta causa l’acord de la Junta Electoral Central de 3 de gener del 2020, i pot ser objecte de recurs davant la Sala Segona del Tribunal Supremˮ.

Així mateix, com ja va demanar el primer secretari dels socialistes a nivell nacional, Miquel Iceta, en la sessió plenària del Parlament del 4 de gener, la moció del PSC convida la mesa del Parlament a interposar un recurs a propòsit del cessament de Torra tenint en compte allò recollit a l’Estatut i al reglament de la cambra. A més, també es reivindica la mesa de diàleg entre el govern espanyol i el català pactada entre PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. Només els socialistes han votat a favor i ERC-MES s’hi ha abstingut no aconseguint els suports necessaris per aprovar la proposta.

El debat ha estat breu i sense rèpliques. Carmela Fortuny, portaveu de Junts, ha diu que hi ha “una causa general contra l’independentismeˮ i ha cridat al reconeixement del dret a l’autodeterminació. De la proposta dels socialistes ha criticat que es tracta d’una exposició administrativa i plena de tecnicismes que obvia “la vulneració de drets humans i la situació del vicepresident Junquerasˮ.

Mireia Ingla, en representació d’ERC-MES, ha qualificat les resolucions de la JEC d’atac a la democràcia i ha dit que el PSOE ha esdevingut víctima del monstre que ha alimentat, veient-se pressionat per posicions reaccionàries. Tot i així, celebra la mesa de diàleg i espera que serveixi per trobar una solució política tot advertint: “ERC es plantarà quan calgui, menrtestant serà a tot arreu remant a favor de la República Catalanaˮ.

Pere Soler, portaveu del PSC, ha començat la intervenció dient que el debat hauria pogut esperar al Ple ordinari. El socialista considera que cal retornar l’assumpte a la política i que s’ha de respectar la divisió de poders, el que també passa per defensar la presidència de la Generalitat. A l’igual que ha fet ERC, s’ha felicitat per una mesa de diàleg “on es reconeixen les partsˮ.

Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, ha dit que la resolució de la JEC va en la línia de mantenir la indissoluble unitat d’Espanya, demostrant que òrgans administratius també prenen partit. Sobre la proposta del PSC, ha lamentat que no afronta la profunditat del conflicte, és a dir, “la crisi de legitimitat de la legislació vigentˮ. Tot i així també defensa que la solució al conflicte ha de ser política.

Tot i que Ciutadans no ha acudit al Ple, sí ha explicat la seva absència en una roda de premsa celebrada el mateix matí. El seu portaveu, Aldo Ciprian, ha explicat que no s’hauria de fer un Ple extraordinari pel qual els regidors sense dedicació cobren dietes per debatre una moció de l’AMI i l’ACM. Per això ha dit que sí haguessin acceptat el debat al Ple ordinari, quan l’afer encara estaria vigent des del seu punt de vista. També han acusat el PSC de presentar la seva moció fora de termini.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article