El PSC enceta el procés de primàries de cara a les municipals

Foto: Jordi Pascual

L’agrupació santcugatenca dels socialistes és la primera dels municipis de més de 50.000 habitants de la federació del Vallès Oest en iniciar el procés de primàries per escollir qui encapçalarà la llista de les eleccions municipals del maig. Seguint el reglament que distingeix els procediments segons el nombre de població de la ciutat, durant tota aquesta setmana i fins divendres la militància pot presentar precandidatures, obrint el pas a partir d’aquell moment a recollir els avals necessaris, un 20% de la militància per cada precandidat o precandidata, per concórrer a les primàries.

En cas que hi hagi més d’un precandidat amb els avals necessaris, a partir del 12 d’octubre començarà la campanya interna, que acabarà sis dies més tard amb les eleccions del proper dia 19, l’escrutini de les quals es donarà a conèixer a partir de les sis de la tarda. Una hora més tard es proclamarà formalment el candidat o candidata a l’alcaldia. En cas que només s’hi presenti un precandidat o que només una persona aconsegueixi el 20% de suports de la militància, s’eliminarà el procés de campanya i la votació.

Les primàries estan supervisat per l’autoritat electoral de la federació i coordinades per la comissió organitzadora de les eleccions, amb representants de la federació i de l’agrupació local així com de cadascuna de les candidatures que s’hi presentin. La votació serà presencial a la seu local del partit. Ahir mateix l’agrupació va comunicar a tots els seus militants l’aprovació del calendari i l’inici del procés de primàries. De moment, no avancen quantes ni quines persones s’han mostrat favorables a presentar candidatura.

Passades les primàries començarà el procediment per a l’elaboració del programa electoral, del qual no avancen detalls, i també el treball conjunt de la persona escollida per encapçalar la llista dels socialistes amb l’executiva local del partit per configurar la llista amb què concórrer a les municipals. Tot el procés està limitat a la militància de la formació a nivell local.

De moment s'ha anunciat una única precandidatura, la de l'actual portaveu i candidat a l'alcaldia a les darreres eleccions municipals, Pere Soler. Recorda que en els comicis del 2011 el partit s'havia d'enfrontar a "un desencís generalitzat i a un panorama polític extern totalment advers". Diu que els socialistes han de treballar per tornar a ser claus en la governabilitat de la ciutat.

Soler, únic regidor socialista en el mandat present, va ser l’escollit per encapçalar la candidatura del PSC a les passades eleccions municipals després que només s’hi presentés la seva candidatura. Al gener del 2015, quatre mesos abans de les municipals, el que havia estat l’alcaldable dels socialistes i portaveu del grup municipal fins el moment, Ferran Villaseñor, va decidir deixar l’acta de regidor tot al·legant que no va veure la possibilitat de fer un projecte més ampli que apropés el partit a altres forces d’esquerra. Un mes més tard, l’exsocialista fitxava com a número 2 de la llista d’ERC-MES com a representant local de Moviment d’Esquerres (MES).

El portaveu actual va prendre les regnes del grup municipal des del moment que Villaseñor va marxar. Es va presentar com a candidat dels socialistes en un moment complex per a la formació passant d’un 9,18% dels vots (2.773 en total), que els van suposar dos regidors al 2011, a un 6,47% (2.366) que els va deixar amb un únic regidor, a les portes del segon. Va ser el pitjor resultat de la història del partit a Sant Cugat.

*Ampliació: En la primera versió d'aquesta notícia Pere Soler encara no havia anunciat la seva precandidatura.

Notícies relacionades