ERC-MES, PSC i CUP-PC arriben a un acord de govern que posa fi a 32 anys d’hegemonia convergent

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després de setmanes de negociacions creuades entre les cinc forces polítiques amb representació a l’Ajuntament, Sant Cugat tindrà tripartit d’esquerres. ERC-MES, PSC i CUP-PC han arribat a un acord in extremis, a menys d’un dia del Ple de constitució del nou consistori, pel qual Mireia Ingla serà l’alcaldessa de la ciutat i totes tres forces polítiques formaran part del govern municipal. La decisió arriba amb el vist i plau de la militància dels tres partits; també d’ERC-MES després que la candidata de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny, hagi oferit una alcaldia compartida amb Ingla.

Segons els representants de les tres formacions, les negociacions s’han centrat en el programa, començant pels punts en comú. És per això que l’acord, encara pendent de tenir un document definitiu, prioritza 10 eixos: emergència habitacional, emergència climàtica, transparència, igualtat, participació, municipalitzacions, polítiques socials, seguretat, mobilitat, pacte local per l’ocupació de qualitat, educació i cultura i esports.

L’habitatge ha estat el punt més destacat per part d’Ingla, Pere Soler (PSC) i Núria Gibert (CUP-PC). Hi proposen la creació d’una Taula d’Emergències Habitacionals, doblar el pressupost per aconseguir habitatge assequible i implementar alternatives com cooperatives d’habitatge, garantir els drets energètics dels ciutadans, reformular l’empresa pública Promusa i dotar de més recursos l’Oficina Local d’Habitatge. Són mesures, com les de la resta d’eixos, que s’hauran de concretar d’ara endavant en el marc d’un govern que, diuen, no pretén tenir àrees estanques per cada partit sinó treballar de manera conjunta.

Ara per ara no anuncien quina serà la repartició d’àrees i asseguren que encara no n’han parlat. De moment s’han centrat a acabar les negociacions i arribar a uns acords bàsics que permetin arribar al Ple de constitució de l’Ajuntament, que se celebra dissabte a les 12 hores, amb la majoria absoluta per treure el govern a Junts per Sant Cugat, el que el portaveu socialista ha valorat com la forma de trencar l’“hegemonia convergentˮ.

El pacte té en l’eix nacional el seu punt dèbil. Les desavinences, diuen els signants, no han de ser un problema i, davant accions ja presses com la quota a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i la col·locació de la pancarta demanant l’alliberament dels presos a la façana de l’Ajuntament, es respectaran els acords de Ple. La gestió dels desacords, però, reconeixen que encara estan per veure.

La futura alcaldessa diu que ha estat una decisió molt treballada i consensuada en el marc de les diferents assemblees que han fet els partits durant les darreres setmanes. Considera que el pacte mostra la pluralitat de la ciutat i que ha sabut aprofitar l’“oportunitat històricaˮ que es va obrir a les darreres municipals. La portaveu cupaire diu que cal consolidar el govern en base als petits acords sobre els quals es pot aprofundir i, assegura, a la CUP-PC no hi ha hagut gaire dubtes sobre l’acord.

La voluntat d’un pacte d’esquerres també havia vingut marcada per Sant Cugat en Comú, que en campanya havia prioritzat aquesta possibilitat i, un cop sense representació, havia demanat l’acord. Els partits del pacte han negociat entre ells ja que es tractava de pactar un govern però diuen que de cara al Pla d’Acció Municipal (PAM) volen escolar col·lectius i espais polítics, entre els quals hi ha Sant Cugat en Comú i Podem.

Els intents de Junts per Sant Cugat de pactar amb ERC-MES i PSC

A les 12 del migdia, vuit hores abans del pacte, Fortuny ha estès la mà a Ingla per fer un govern conjunt, el que ha forçat una darrera assemblea in extremis d’ERC-MES. Però aquesta no era l’única via oberta per l’actual alcaldessa. Feia dies que havia oferit un pacte al PSC, malgrat que de portes enfora havia dit que es prioritzaria l’eix nacional. Soler ha mostrat el document a la roda de premsa de presentació de l’acord de govern i ha dit que el document havia passat per l’assemblea del partit, la militància del qual va prioritzar els eixos de programa proposats en les negociacions amb ERC-MES i CUP-PC a la proposta de Junts per Sant Cugat, que assegura que no tenia elements programàtics.

En la contracrònica de la jornada del pacte desenvolupem els detalls dels moviments i pressions de les darreres hores.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article