ERC posa fi al feu convergent

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Les eleccions van transcórrer sense incidències. Foto i gràfics: Jordi Pascual

Breu apunt de la jornada electoral

El 26J no va tenir cap incident llevat d'un pany ple de silicona a Valldoreix que la brigada municipal va poder retirar la nit anterior. Els dos avanços demostraven una davallada de la participació mentre als col·legis se seguia l'activitat amb total normalitat. Només cap al fina de les votacions es va estendre un rumor sobre unes suposades paperetes del 20D que s'havien confós amb les actuals a Valldoreix. Una informació que s'atribuïa a En Comú Podem i que ells mateixos es van encarregar de desmentir. Ja en el recompte, la Policia Local va visitar la seu d'ERC que celebrava el resultat al carrer pels sorolls sense haver demanat permís prèviament.

Ha anat de poc. Només 143 vots han fet que Convergència no guanyi les eleccions generals a Sant Cugat. Són els primers comicis que no guanyen els convergents des de les generals del 2008, quan el PSC es va imposar a la ciutat amb un 33,7% dels vots. ERC aquesta vegada les ha guanyat amb un 21%, mostra clara de la fragmentació política, seguida de Convergència (20,7%) i En Comú Podem (19,2%).

El resultat està cogut al foc d'una baixa participació que ja apuntava maneres en el segon avançament de la tarda i que finalment ha quedat 4 punts per sobre que en les eleccions del 20 de desembre. El 72,45% de participació té raons múltiples. Segons l'alcaldessa en la valoració feta davant dels mitjans només tancar els col·legis electorals, pel pont de Sant Joan i el desencís de la ciutadania per la repetició de les generals davant la impossibilitat de crear govern.

Com afectaria una possible davallada de participació i on anirien a parar els més de 1.000 votants d'Unió en els passats comicis eren clau de volta del resultat santcugatenc. La victòria dels republicans ha sigut mèrit propi perquè han guanyat 751 votants però desmèrit de Convergència i En Comú Podem, partits que en el 20D es disputaven la primera posició, amb una pèrdua de 1.155 i 816 vots respectivament.

Totes tres forces s'han disputat els primers llocs durant l'escrutini. Esquerra i Convergència s'han debatut la primera posició en diversos moments de la nit electoral. També Convergència ha tingut moments de disputa de la segona posició amb En Comú Podem que ha passat de ser segona a tercera força. La paraula de moda durant la campanya, sorpasso, s'ha aplicat a base de bé a Sant Cugat amb un doble avançament d'ERC, de la tercera a la primera posició.

Més desapercebut per no tenir els llocs principals en la disputa ha estat elsorpasso del PP a Ciutadans. Els populars ha tingut creixement generalitzat arreu de l'Estat i a Sant Cugat ha esdevingut el partit que més ha crescut amb 6.273 vots, 1.316 més que al 20D. Això li ha permès prendre la quarta posició a un Ciutadans que, a més, ha perdut 1.044 votants. Només el PSC, dels partits que han aconseguit representació per la província de Barcelona, ha mantingut posició a Sant Cugat amb un lleuger augment de 220 vots que els ha portat als 3.782.

Victòria de l'esquerra

Mentre que el 20D es podia entendre com una victòria de l'esquerra a Sant Cugat per l'evolució creixent però en termes absoluts la drets continuava tenint més força, el 26J ha deixat una victòria de l'esquerra sense ets ni uts. Això sí, molt ajustada. Els partits d'esquerres que han aconseguit enviar diputats al Congrés (ERC, ECP i PSC) han tret un 49% dels vots a la ciutat mentre que els de dretes o liberals (CDC, PP i C's) han aconseguit un 48,31%.

De fet, així Sant Cugat ha deixat de ser el cas estrany de l'àrea metropolitana. La victòria d'ERC, a més, ho ha fet gràfic ja que en els mapes dels resultats territorials queda com un municipi on ha guanyat l'esquerra. Si bé, a gairebé tots els municipis de la rodalia de Barcelona el partit guanyador ha estat En Comú Podem.

Guanya l'independentisme i arrasa el sobiranisme

Els partits independentistes han tornat a ser protagonistes de les eleccions espanyoles a Sant Cugat recollint el 41,76% dels vots. Si a aquests se'ls suma el 19,18% d'En Comú Podem, el sobiranisme arriba al 60%. A l'altra banda, PP, Ciutadans i PSC sumen un 36,37% dels vots, molt lluny dels independentistes i del conjunt dels sobiranistes.

A la pràctica, el bloc sobiranista i unionista mantenen percentatge arrodonit 60%-35% que ja s'havia donat el 20D. La davallada de Convergència no ha estat compensada per la pujada d'ERC i això fa que el bloc independentista sigui una mica més feble que en els passats comicis però a la pràctica tot queda igual i Sant Cugat es referma com municipi clarament independentista.

Quants diputats aniran a Madrid?

La ciutat forma part de la circumscripció de Barcelona i, per tant, els seus vots se sumen als de la resta de municipis de la província. El resultat al conjunt de la circumscripció ha sigut força diferent al de Sant Cugat amb victòria d'En Comú Podem, seguits del PSC i Esquerra. Convergència, segona força a nivell local, ha estat cinquena, només per davant de Ciutadans. Dels 31 diputats corresponents a Barcelona, 9 són d'En Comú Podem, 5 del PSC, 5 d'Esquerra, 4 del PP, 4 de Convergència i 4 de Ciutadans.

Mireia Ingla no serà senadora

L'escrutini del Senat és força més lent i a data de redacció d'aquest article, passats 10 minuts de les 2 de la matinada, l'escrutini encara se situa en 98,92%, això pot significar que la cinquena posició hagi canviat. En aquest TOP-5, Santiago Vidal, d'ERC, ha estat el més votat pels santcugatencs amb un 30,44% dels suports. Al darrere hi ha Miquel Calçada (CDC) amb un 28,13%, la santcugatenca Mireia Ingla (ERC) amb un 23,31% i Joaquim Clavaguera (CDC) amb un 17,46%, seguit d'Óscar Guardingo (En Comú) amb un 17,38%.

Tot i la cinquena posició ajustada a Sant Cugat, Guardingo ha estat el candidat al senat més votat a la província amb un 23,16% dels vots i, per tant, serà un dels senadors d'En Comú Podem. L'acompanyaran Maria Freixanet (21,21%) i Joan Comorera (19,22%). Santiago Vidal ha estat l'únic senador escollit d'ERC a la circumscripció amb un 21,83% dels vots.

Ara bé, aquests són només els senadors escollits per la ciutadania però també n'hi ha d'elegits pels parlaments autonòmics. Seguint aquesta fórmula hi és com a senador el santcugatenc Bernat Picornell (ERC). Mireia Ingla, per la seva banda, s'ha quedat a les portes de ser senadora, a uns 30.000 vots de Comorera i un 18,13%. Aquestes xifres estan preses quan l'escrutini de la circumscripció havia arribat al 99,39%.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article