ERC - Sobiranistes guanya a Sant Cugat unes generals marcades per l’alta participació

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gràfics: Jordi Pascual

Ni la irrupció de Vox ni la recuperació de força dels socialistes ha aturat la candidatura d’ERC i Sobiranistes per aconseguir el millor resultat d’aquest espai polític des del retorn de la democràcia a la ciutat. Un 26,75% de la ciutadania ha depositat la confiança en la llista encapçalada per Oriol Junqueras, fent de la candidatura republicana la força més votada, 10 punts per sobre de Junts per Catalunya i del PSC. La fita esdevé especialment meritòria enmig d’un augment de la participació que s’ha disparat fins un 84,24%, 12 punts per sobre que a les generals del 2016, que també va guanyar ERC però amb una majoria menys folgada.

Les eleccions espanyoles del 28A suposen un sotrac polític local en comparació amb les darreres generals ja que, tot i que ERC i Junts per Catalunya –comparant amb CDC– mantenen posicions, varien els percentatges de vot. A més, el PSC, que al 2016 va ser la sisena força, ha arribat a ser tercera amb un 16,61%, fent que a En Comú Podem li pesi encara més la pèrdua d’electors i passi de la tercera a la quarta posició, seguit d’un Ciutadans que perd percentatge de vot però no vots totals.

El del 28A torna a ser un resultat marcat per la reconfiguració dels espais polítics que porta produint-se des del 2014. Només es percep una tendència a l’alça continuada per part d’ERC i del PSC mentre la resta de partits segueixen vinculats a la recomposició del vot dual i a l’aparició de nous actors polítics. En aquest sentit, l’extrema dreta de Vox (4,13%) i l’independentista Front Republicà (3,59%) han irromput per sobre de l’animalista PACMA (1,39%) i tocant els talons al PP (4,49%), que no aixeca cap de la patacada de les catalanes del 2017.

Des de la perspectiva de l’eix nacional, Sant Cugat aposta clarament pel sobiranisme (59,57%) i per l’independentisme (47,07%). De fet, és el millor resultat local de l’independentisme en el marc d’unes eleccions espanyoles des de l’inici del procés.

Si es té en compte l’eix dreta - esquerra, Sant Cugat consolida l’aposta esquerrana ja que la suma d’ERC, PSC, En Comú Podem i Front Republicà arriba a gairebé el 60% dels vots, una fita que s’aconseguiria sumant els resultats dels partits d’esquerres que han rebut menys d’un 3% de suports. Junts per Catalunya obté un 16,73% dels vots mentre la dreta i ultradreta favorables a la unitat d’Espanya (Ciutadans, PP i Vox) suposa un 20,7% dels vots.

El PSC ha estat el partit que més vots ha guanyat respecte al 2016, seguit d’ERC, tots dos amb prop de 4.700 votants nous. El seu creixement supera clarament els vots aconseguits per les dues forces que concorrien per primer cop a unes generals, Vox i Front Republicà. Ciutadans és l’únic partit que guanyant quasi 600 votants perd percentatge de vot respecte a les darreres generals. PP i En Comú Podem han estat les forces que més votants han perdut.

Qui anirà al Congrés?

Els vots emesos a Sant Cugat serveixen per escollir els representants polítics al Congrés per la circumscripció de Barcelona. A la província el PSC ha estat la força més votada (24,67% i 9 diputats), seguida d’ERC-Sobiranistes (22,95% i 8 diputats), En Comú Podem (16,36% i 6 diputats), Ciutadans (11,98% i 4 diputats), Junts per Catalunya (10,13% i 3 diputats), PP (5% i 1 diputat) i Vox (3,6% i 1 diputat). El Front Republicà no ha superat el llindar d’un 3% dels vots necessari per obtenir representació.

Suport massiu a Raül Romeva per accedir al Senat

Pel que fa als senadors, Sant Cugat ha votat en massa pel santcugatenc Raül Romeva, candidat d’ERC-Sobiranistes, amb un 42,18% de vots, seguit de la seva companya de candidatura Ana Surra (26,65%), del candidat de Junts per Catalunya Lluís Puig (23,68%) i del candidat d’ERC-Sobiranistes Robert Masih (21,4%). Els percentatges poden haver variat una mica ja que a l’hora de redacció d’aquesta notícia l’escrutini es trobava en un 97%.

La circumscripció de Barcelona havia d’elegir quatre senadors, dos dels quals són entre els més votats pels santcugatencs. En primera posició ha quedat Raül Romeva amb un total de 30,85% dels vots i, en la quarta, Ana Surra (22,49%). Els altres dos electes són els socialistes Manuel Cruz (24,35%) i Elia Tortolero (22,9%), que a la ciutat han obtingut prop d’un 15% dels vots.

Els altres dos candidats santcugatencs al Senat han quedat molt lluny dels primers llocs fins i tot a Sant Cugat. Un 4,88% dels santcugatencs han marcat la casella d’Álvaro Benejam (PP) i un 3,11% la d’Alejandro Cuesta (PACMA).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article