ERC treballarà el programa electoral a partir del setembre mentre insta el govern a complir els acords

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El que ha estat un dels dos grups bàsics per a l’estabilitat del govern de PDECAT-Demòcrates en minoria d’aquest mandat ha acabat el curs polític fent un balanç del primer any en què no han donat suport als pressupostos. ERC-MES marxa de vacances, com la resta d’actors polítics, amb la mirada fixada en el curs vinent, any electoral i de definició de programes, pactes i estratègies. Segons la portaveu i candidata d’ERC, Mireia Ingla, a partir del setembre es començarà a treballar el programa, la candidatura i els pactes. Fins ara, l’aliança amb Moviment d’Esquerres ha estat valorada de manera positiva per les dues parts però no s’ha confirmat encara la reedició.

Mentrestant, l’estratègia que segons Ingla ha de seguir el grup municipal al Ple és la d’exigir al govern de Carmela Fortuny el compliment dels acords als quals van arribar en el marc dels pactes d’estabilitat pressupostària dels primers dos anys de mandat però que avui dia encara no s’han executat. “La major part dels acords del pacte no s’han complit”, critica la portaveu, “no hi ha hagut la prioritat política per fer-ho”. A més, els tres regidors del grup també lamenten la tardança en l’aplicació d’alguns elements bàsics del pacte: la cobertura de la piscina del Parc Central, la sala polivalent, la creació d’una targeta ciutadana de renda o l’aplicació de l’àrea verda d’aparcament –de la qual també critiquen la implementació conjunta amb més zones blaves.

Els republicans entren en any electoral reivindicant-se com la força capaç d’aportar polítiques alternatives a les del govern (ex)convergent per fer de Sant Cugat “una ciutat per a tothom”. Reconeixen que el canvi d’alcaldessa ha suposat, almenys de forma aparent, un nou tarannà però en essència, lamenta Ingla tot dient que Fortuny no s’ha desdit de cap de les accions més polèmiques de l’era Conesa, “el govern continua sent el mateix i forma part del mateix projecte polític”.

Amb un “govern sòlid que s’ha trencat diverses vegades”, Ferran Villaseñor, regidor per la banda de MES i president del Consell de Barri del Centre-Est, fa especial èmfasi en l’acord polític del Pla Estratègic del Monestir-Sant Francesc. Avui mateix es presenta davant la premsa el projecte de vianantització de l’avinguda Cerdanyola, on assistirà, però reivindica que s’ha de complir el termini i aplicar plans complementaris de mobilitat i dinamització del comerç per desdibuixar els dubtes que molts comerciants i alguns veïns mantenen al voltant del projecte. Així mateix, reivindica que les presentacions s’han de fer quan s’executen les obres i no abans, tot criticant la presentació pública del Pla que va fer el govern al Xalet Negre i a la qual no hi va acudir com a mostra de desacord.

En clau retrospectiva però també mirant al futur, els tres regidors que formen el grup municipal han fet un repàs en roda de premsa als que consideren afers centrals: la lleialtat amb el desenvolupament de la República, la pressa de decisions polítiques com el compliment del Pla local d’habitatge i l’ús de l’Observatori Social de l’Habitatge per fer front als problemes d’exclusió residencial, millorar al Pla d’Igualtat amb més polítiques feministes, entomar el debat sobre zonificació escolar, retornar a la unitat d’acció envers Torre Negra, enllestir el Pla director de seguretat, prendre mesures no només d’augment d’agents per millorar la percepció de seguretat, canviar la majoria de polítiques de joventut, implementar l’àrea vermella d’aparcament, enllestir ja l’ordenança de terrasses i el Pacte per la Nit i començar a treballar ja el Pla LGTBI, entre d’altres.

L’aliança d’ERC-MES va aconseguir retornar els republicans al Ple amb tres regidors i 4.100 vots (un 11,21%, 6,33 punts més que al 2011). Des de llavors, han mantingut una lògica fluctuant en les diferents eleccions celebrades, aconseguint al juny del 2016 esdevenir primera força a les eleccions estatals amb un 21,05% dels vots, poc menys d’un punt per sobre de Convergència. En els darrers comicis, les catalanes del 21 de desembre, van aconseguir un 20,82% dels vots, esdevenint tercera força per darrere de Junts per Catalunya i Ciutadans.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article