El govern respon: pressupostos participatius, estelada, Pacte per la Nit, seguretat i Hospital General

per Anònim (no verificat)

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Membres del govern en l'esmorzar amb els periodistes. Fotos: Jordi Pascul 

Miquel Margalef i Jordi Pascual 

Un any més, com és tradició, el govern ha comparegut davant dels mitjans de comunicació de la ciutat i de fora per explicar el seu balanç de l'any així com per respondre a les preguntes dels periodistes. De nou, l'esmorzar nadalenc amb la premsa ha esdevingut una forma de fiscalització amb la petició d'informació d'alguns dels assumptes de l'any i del mandat dels quals no es tenen novetats des de fa setmanes.

El govern ha destacat la seva acció en base a quatre eixos, com ja va fer en la presentació del Pla d'Actuació Municipal (PAM): el desenvolupament econòmic, el progrés social, la cultura innovadora i l'entorn urbà. D'aquesta manera l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha dit que s'ha tocat sostre en l'afiliació a la seguretat social amb 62.266 persones i ha destacat la reindustrialització de Delphi com un èxit. També ha destacat l'ajut per al pagament de l'IBI i l'inici de la tarifació social arran del pacte amb ERC-MES.

Ha assegurat així mateix que el govern treballa per la “democratització de la cultura” amb l'exemple de la gratuïtat dels museus aprovada als preus públics del 2016. Finalment, ha posat en valor la campanya de neteja intensiva del centre de la ciutat, Sant Cugat Ben Neta, amb la frase “jo sóc capaç de sortir amb l'escombra”. El govern es felicita també de l'augment d'un 7% del pressupost de seguretat ciutadana i civisme de cara a l'any vinent i ha ressaltat els pressupostos participatius com un èxit.

Tot i això, els periodistes de mitjans locals i nacionals han plantejat algunes qüestions que el govern ha respost amb més o menys definició en funció del tema. A continuació reproduïm els temes i respostes que ha donat l'equip de Conesa als neguits plantejats per la premsa.

Els districtes i els pressupostos participatius

Conesa ha explicat que entén la crítica d'alguns veïns però que els diners de lliure disposició dels Consells de Barri ja funcionen a la pràctica com uns pressupostos participatius territorialitzats. Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Economia, ha reforçat l'alcaldessa dient que, a més, Les Planes, La Floresta i Mira-sol tenen més partida que els districtes del centre perquè inclouen una suma que es destina a inversió i ha defensat que els pressupostos participatius tenen ambició de ciutat pel que considera la divisió per barris, ja sigui amb vot ponderat o qualsevol altra forma, “implantejable”.

Compromís amb l’independentisme: Estelada i referèndum

Pel que fa al procés que està vivint Catalunya l’alcaldessa ha reafirmat el seu compromís amb la instal·lació de l’estelada a la plaça d’Octavià i ha indicat que col·locar-la hauria de ser plenament normal. També ha confirmat que els serveis jurídics de l’Ajuntament ja han donat resposta a l’incident de nul·litat que va presentar Societat Civil Catalana i que elCugatenc ja va explicar en primícia quan el consistori encara no havia rebut la notificació. Malgrat això, Conesa ha indicat que l’estelada està instal·lada en un espai públic i apel·lant la llibertat d’expressió.

La màxima mandatària de l’Ajuntament, la Diputació i presidenta del consell nacional del PDECAT també ha volgut reiterar que seguirà treballant perquè es faci el referèndum d’independència i ha deixat clar que “indefectiblement es realitzarà”. Aquestes paraules són contràries a les que la mateixa Conesa va indicar en una entrevista a Nació Digital, on va posar en dubte la realització del referèndum. “Aquesta vegada m’ha tocat a mi la polèmica, potser encara em toca aprendre”, ha confessat entre rialles.

Sense actuació immediata prevista: La Xesca i la municipalització de l'aigua

El govern no ha especificat cap acció nova respecte al casal jove ocupat i autogestionat de l'avinguda Cerdanyola, La Xesca. Tot i que inicialment es va posar en contra de l'ocupació i va publicar uns informes en què es deia que l'edifici tenia aluminosi, fet que els ocupants negaven, ara no preveu fer res més pel que fa a un assumpte que ha arribat a tenir una denúncia del propietari que va quedar arxivada.

Així mateix, l'estudi de la municipalització del servei d'aigua, actualment en mans de Sorea, tampoc té cap acció immediata prevista. Segons Calvet, el grup de treball, nascut d'una moció presentada per la CUP-PC, avança però no té un calendari fix. L'únic límit que tenen és el venciment del contracte amb l'actual subministradora al 2019.

Una empresa mediarà el Pacte per la Nit mentre l'ordenança de terrasses segueix als serveis jurídics

Cristina Paraira, tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, ha acceptat que la represa del Pacte per la Nit, que ha de permetre compaginar l'oci nocturn al carrer i el descans dels veïns, no ha arribat a bon port de moment. Per això s'ha contractat una empresa que començarà a mediar entre les parts l'any vinent. Alhora, valora que s'ha endreçat l'espai públic amb l'eliminació de conflictes a “alguna plaça” i ha anunciat que l'anàlisi de sonoritat que ja s'ha fet a la plaça del Rei i Pep Ventura també es farà al parc Ramon Barnils i a les places Lluís Millet i Barcelona. Tot plegat l'anima a dir: “Estem millor que fa any i mig”.

Tot i això, l'ordenança de terrasses encara no ha vist la llum. Inicialment hi havia el compromís de tenir-la enllestida al març passat. En una entrevista amb elCugatenc a l'abril, Paraira va explicar que el text es trobava en serveis jurídics i que, un cop acabés aquest tràmit, es portaria a aprovació. Ara, vuit mesos després d'aquelles declaracions, torna a donar la mateixa resposta i afegeix que l'aprovació “esperem que sigui ja”.

El tall de Can Solà els caps de setmana es mantindrà indefinidament

El botellón de Can Solà ha estat un altre dels punts de preocupació dels veïns. El govern va decidir a finals de setembre tallar el carrer cada cap de setmana per evitar l'abús d'alcohol a la via pública. Paraira defensa que la mesura continuarà indefinidament tot i que implica un esforç per les hores extres del personal, el reforç de la patrulla i la instal·lació de les tanques mòbils. Per això avança que es posarà una barrera fixa. Tot plegat diu que resulta més barat que mantenir-ho obert perquè després s'havien de fer tasques de neteja intensiva.

La seguretat: baixen els robatoris

Paraira, davant de l'onada de crítiques per les dades que mostraven un augment de robatoris durant el darrer any, explica que les últimes informacions de la Junta Local de Seguretat mostren un descens dels robatoris en domicilis del 19%. Diu que, en part, el mèrit ha estat de la patrulla conjunta de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra. Accepta, així i tot, que el delicte zero no existeix però s'ha de treballar per millorar la percepció de seguretat i destaca el nou cap d'àrea de seguretat ciutadana, Jaume González, que es va incorporar a l'estiu tot i que de moment no ha fet declaracions a cap mitjà exceptuant la participació en una roda de premsa.

Hospital General, sense novetats

L’alcaldessa també ha parlat de l’Hospital General de Catalunya (HGC), un dels temes estrella que ha portat cua, sobretot, al final d’aquest 2016. En aquell moment Antoni Comín, conseller de Salut, va indicar que la conselleria estava disposada a comprar l’HGC. Al conèixer aquesta notícia a través dels mitjans, Conesa va carregar durament contra la conselleria i les seves maneres de fer. En referència a aquest aspecte l'alcaldessa ha indicat que no hi ha novetats sobre de la taula i que l’únic que poden fer és esperar i mantenir-se atents a tots els moviments.

El model de Promusa

Davant d'unes conclusions de la comissió Teyco que determinen que cal reprovar el gerent de l'empresa pública d'habitatge, Promusa, Conesa i Calvet, que també té la cartera d'Urbanisme, la defensen com un “gran instrument de la ciutat per impulsar projectes”. Posen en valor l'aposta pel lloguer nascuda del nou pacte amb ERC-MES i plantegen que pot traspassar el món de l'habitatge, com ja ha fet amb la gestió de les zones blaves, amb altres serveis com l'energia.

Susanna Pellicer, tinenta d'alcalde d'Habitatge, també n'ha destacat la vesant social i ha assegurat que, després d'una aturada que van fer pública els futurs residents, la masoveria urbana a La Floresta avança a bon ritme, tot i que sense data de concreció. Així mateix, el govern afegeix que probablement la propera promoció de Promusa, de lloguer, serà a prop del CAP del Turó de Can Mates.

L'autobús elèctric pot fallar però es manté l'aposta

Segons ha pogut saber aquest diari, el nou autobús elèctric ha tingut alguns problemes que han provocat que no sortís del garatge alguns dies. Calvet explica que l'aposta del govern continua sent la mobilitat elèctrica i de baix consum. Accepta que en ser un tipus de vehicle poc habitual en les flotes d'autobusos, les homologacions i reparacions es fan més llargues. Paraira considera que “sempre hi ha conflictes i es van gestionant” referint-se a les averies que poden tenir els autobusos.

Rehabilitació del Monestir

Un dels punts fort que ha anunciat el govern durant l’esmorzar amb els periodistes és la injecció de capital per dur a terme la rehabilitació del Monestir. El consistori destinarà al llarg del 2017 un total de 500.000 € per tal que l’edifici adquireixi, encara més, la posició d’element central de la ciutat. A més, també s’ha indicat que ja s’han realitzat accions de millora i manteniment de les galeries, muralles i la font central del Claustre. 

Leonardo i la 12a escola, amb tempos diferents

En temes d’educació el govern ha destacat la realització dels primers passos per començar a construir l’institut Leonardo da Vinci. De fet, han avançat que ja hi ha una empresa que té adjudicada la construcció i que de cara als primer trimestre de l’any vinent es col·locarà la primera pedra. En aquest mateix sentit Calvet ha volgut recordar que la realització del Pavelló va lligada de manera directa amb la construcció de l’institut.

En referència a la dotzena escola, han indicat que s’està treballant però la data de tot plegat s’estima que serà el 2020. De fet, s’ha avançat que hi ha una reunió planificada pel gener de 2017 per parlar amb la conselleria d’Educació per definir el calendari.

Calefacció a Can Llobet i el carril bici de can Sant Joan

Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Presidència, Cultura i Promoció de la Ciutat, ha donat per vàlides les declaracions d’Eloi Rovira, regidor d’Esports i Joventut, que fa uns dies va indicar que la calefacció del pavelló de Can Llobet no té una partida pressupostària per l’any que ve. Carmela ha dit que és prioritari arreglar i remodelar les condicions de l’activitat esportiva de les instal·lacions però que el confort, com és la instal·lació de la calefacció, forma part d’una segona etapa que encara no té data concreta. “Per nosaltres és més important que un nen quan caigui no es faci mal per culpa del paviment en mal estat que no pas passar una mica de fred perquè tots ens podem posar una jaqueta”, ha explicitat Fortuny.

Pel que fa a l’activació econòmica i l’atracció de noves empreses Calvet ha volgut d’estacar la bona planificació del govern que, al seu parer, ha servit per fer d’imant de les empreses i ha deixat entreveure que hi haurà moltes novetats a l’entorn de l’AP-7 l’any que ve. Una d’aquestes novetats és la implementació d’un carril bici de 12 quilòmetres a can Sant Joan per connectar el parc empresarial amb l’estació. Aquesta inversió es dotarà de 3,2 milions d’euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article