Examen de comprensió lectora sobre l’informe de la Fiscalia

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Mireia Ingla

CONTRACRÒNICA. Les versions sobre l’informe de la Fiscalia sobre el pagament de factures fora de contracte durant els mandats precedents a l’Ajuntament són tan diverses que potser, així d’entrada, el millor és que t’ho miris tu directament. Aquest diari en va publicar una notícia i, sobretot, l’informe complet. Si t’has perdut en un mar de posicions creuades i ja no et fies ni dels grups polítics ni dels mitjans, entra aquí, passa de la notícia i ves directament al document.

Te’l llegeixes, 16 pàgines; ràpid, diria. Res massa tècnic. Sí una mica de llenguatge pompós judicial però res inassumible per a una persona habituada a llegir alguna cosa més llarga que un tuit. I ja està! Fes la teva anàlisi, treu les teves conclusions i comparteix-ho als quatre vents. O guarda-t’ho per a tu, és igual. Perquè si t’has de muntar una opinió en base a escoltar els grups polítics, potser acabes pensant que s’han llegit documents diferents.

Hi ha qui diu que la feina d’un periodista s’explica de forma senzilla: Si algú diu que plou, no es tracta de donar-li la veu a un altre que diu que no ho fa; el que s’ha de fer és obrir la maleïda finestra i veure si plou. Doncs bé, plou a la Fiscalia? A mode de resum –ja et dic, que si vols teca, et mires la notícia o el document–:

1- La Fiscalia emet un decret d’arxivament dient que no hi ha cap infracció penal –premi per al discurs de Junts!

2- La Fiscalia també diu que hi ha hagut falles importants en la tasca de fiscalització i control, en primer terme per part de la secretaria i intervenció anteriors i, en segon terme i subsidiàriament, dels responsables polítics del moment –premi per a la resta de grups!

3- Tot i el decret d’arxivament, aquest es trasllada a l’Oficina Antifrau de Catalunya –premi per a la resta de grups!

En resum, el grup de Junts per Sant Cugat ha defensat al Ple de novembre que l’arxivament és una notícia molt bona. “La satisfacció l’hauria de tenir tot el consistori”, ha dit la seva portaveu, Carmela Fortuny, sense despertar cap incredulitat en la resta de grups, que ja sabien que Junts optaria per aquest discurs. Per a la portaveu del grup municipal, la resta de grups tergiversen i manipulen la informació, els acusen de corruptes sense proves i, enmig de la discussió, acaba etzibant: “Vostès fan reconeixement de deute?”

“Sí, fem reconeixements de crèdit, la majoria de contractes que vostès van deixar sense fer”, li respon Lourdes Llorente, tinenta d’alcaldia de Transparència i regidora de la CUP-PC, que també li ha recordat la sentència del cas Palau i altres indicis de corrupció investigats com el del cas 3%. Llorente, com han fet altres companys de plenari, ha llegit diversos fragments de l’informe de la Fiscalia per dir que el govern no se sent orgullós perquè allà es parla d’irregularitats administratives que, tot i no tenir una tipificació penal, s’han de corregir, motiu pel qual l’afer ha arribat a Antifrau: “Vostè s’ha llegit l’informe? Per què no l’expliquen del tot als ciutadans?”

Com Llorente, la resta de grups del govern s’han mostrat insistents amb les irregularitats administratives apuntades a l’informe de la Fiscalia. El portaveu d’ERC-MES, Francesc Duch, ha aprofitat l’avinentesa per defensar el pacte de govern –“volem emfatitzar que aquest pacte de govern es va fer per voluntat d'enfortir un govern honest. S'han demostrat irregularitats dels governs anteriors”– mentre que el portaveu socialista, Pere Soler, directament ha demanat que els representants de Junts demanin perdó en nom del govern anterior.

Aldo Ciprian, portaveu de Cituadans, que s’ha mirat la discussió com un partit de tennis tot i que és el seu grup el que va portar l’afer a la Fiscalia, també s’ha posat a llegir l’informe per apuntar les mancances en la fiscalització interna per acabar preguntant a Junts: “De debò estan orgullosos d'aquest informe que destrossa la seva imatge?” Tot recordant que aquest afer ara està en mans d’Antifrau, el portaveu taronja s’ha mostrat magnànim: “Seguirem fiscalitzant, també al govern tripartit”.

Vaja, que, en aquest cas, la comprensió lectora no depèn de les capacitats intel·lectuals i de concentració sinó, més bé, de l’interès polític de cadascú. Per això, enmig del debat, l’alcaldessa, Mireia Ingla, s’ha erigit com la veu que havia de cloure el debat: “El veïnat veu massa sovint com el nom de Sant Cugat apareix en informes i sentències relacionades amb la corrupció”. També ha recordat que si la Fiscalia porta l’afer a Antifrau és perquè “hi veu irregularitats evidents”.

Clar que si tens simpaties per Junts probablement pensis que la resta de partits estan fent guerra bruta de desgast. I, si ets més a prop d’alguna de la resta de forces, deus pensar que els càrrecs electes de Junts tenen més cara que esquena. Bé, també és possible que entre tanta mirada no tinguis res clar, que ja no et refiïs ni del que t’he explicat en aquest article. Així que, ei!, el que t’he dit al principi; mira’t el document. És ràpid. Va, et recordo l’enllaç: aquí va. I ja m’expliques tu què en penses.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article