La setmana en què Hospital General va revolucionar la política catalana

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Miquel Margalef 

Els dies previs al pont de Tots Sants es preveien moguts en relació a l’estat actual de l’Hospital General de Catalunya, de fet el Ple ja anava carregat amb la moció de Convergència i C’s per demanar que no s’exclogués l’HGC de la xarxa pública i l’entrega de signatures recollides per part dels treballadors demanant quelcom similar a la moció. Però pocs es pensaven que el debat sobre la sortida de l’Hospital General del Siscat agafaria la volada mediàtica que es va arribar a generar.

El Conseller de Salut, Antoni Comín, despertava el passat divendres 21 amb un anunci que ho canviava tot: Comprar l’HGC per un valor d’entre 50-55 milions amb la intenció de fer-lo públic. Amb aquesta nova idea, segons la conselleria de salut, es solucionarien tots els problemes que hi actualment sobre la taula. El treballadors passaran a formar part de la plantilla pública i el Vallès Occidental passarà a tenir l’hospital de referència que necessitava. No queda clar, però, com es faria. Hi haurà alguna mena d'oposicions? S'absorbiran directament?

Malgrat aquest nou posicionament de la Generalitat, l’equip de govern de Sant Cugat continua mostrant-se contrari a aquest moviment. “No es pot gestionar el sistema sanitari públic a cop de titular”. Així de contundent era Mercè Conesa en resposta a les declaracions del conseller a Catalunya Ràdio. L’alcaldessa va acusar a Comín de no buscar la complicitat ni del territori, ni dels sindicats ni dels treballadors afectats. La màxima dirigent de la ciutat també va indicar que valora positivament la voluntat de comprar l’hospital però avisava que “de la voluntat als fets hi ha una distància i no sabem si és gran o petita.”

El Partit Popular s’afegia a la crítica i indicava que la possible compra de l’HGC és un brindis al sol. “D’on traurà 50 milions d’euros sinó pot pagar les factures del servei sanitari del mes d’agost?”, preguntava Xavier García Albiol, diputat del PP al Parlament de Catalunya. Pere Soler, regidor del PSC a Sant Cugat, anava més enllà i indicava en un roda de premsa davant de l'hospital que li sorprenia l’anar i venir del conseller.

A més els socialistes del Vallès Occidental es mostraven molt indignats perquè la compra de l’HGC impediria la possible construcció de l’hospital bàsic de Cerdanyola. A totes aquestes crítiques s’hi afegia una carta de la direcció de l’Hospital General de Catalunya on s’indicava que no s’havia realitzat cap oferta en ferm. 

Per la seva banda, l'agrupació local d'ERC està molt satisfeta amb la nova proposta de la Conselleria de Salut i responia amb contundència la denúncia de la inexistència de contactes:

Segons es pot consultar en el registre de les trobades amb els grups d’interès del departament de Salud, David Elvira, director del CatSalut, s’ha reunit dues vegades amb els dirigents de l’Hospital General de Catalunya. La primera trobada es va realitzar el 22 de setembre amb Xavier Maté, director de l’HGC, i la segona vegada el 10 d’octubre amb Víctor Madera, director de l’IDC Salud, hòlding empresarial que comprèn l’Hospital General de Catalunya. Malgrat l’existència d’aquests contactes, però, en cap lloc s’indica que s’hagi parlat de cap oferta en ferm per comprar l’hospital privat.

L’embranzida mediàtica ha estat tant gran que el conflicte ha arribat al Consell de Barri de Mira-sol en forma de peticions d'anàlisi conjunta de l'estat de la sanitat a la ciutat, i concretament en relació al futur de l’HGC. Molts dels veïns preocupen pels efectes sobre la mobilitat i el seu dia a dia que pot tenir la compra del centre per part de la Generalitat. El fet que l’hospital passi a ser públic fa pensar al veïnat de Mira-sol, barri on està ubicat el centre, que tindran molta més afluència de pacients i visitants, i per tant, de vehicles privats. 

On queda el debat de fons?

Darrera de tota aquesta batalla de declaracions i contradeclaracions s’amaga un debat que de moment és inexistent: Quin és el model sanitari que vol tenir Catalunya? Ara pot ser el moment dels arguments, de veure quins models de sanitat es plantegen, qui aposta per la pública, qui per les externalitzacions, qui per la privatització i qui per una sanitat nacional de beneficència.

Tot i que el meló encara està per obrir si la compra s'acaba realitzant de manera satisfactòria la posició de la Conselleria actual quedarà més clara: Una aposta per la sanitat pública. Però malgrat això, no es pot oblidar que va ser la mateixa Conselleria la que va signar els contractes amb l’Hospital General de Catalunya i que durant molts anys l’ha mantingut.

Com comença el conflicte?

Des que Comín ocupa el càrrec de conseller de salut es va posar entre cella i cella que tot el que pugui gestionar la sanitat pública no ho farà la privada i això apunta directament a l’Hospital General de Catalunya, situat a Sant Cugat. Una defensa que els republicans argumenten en el Pla de xoc pactat entre Junts pel Sí i la CUP. 

D’aquesta manera Comín va posar sobre la taula l’expulsió immediata de l’Hospital General de la xarxa pública i el 12 de setembre el DOCG feia oficial que l’HGC serà expulsat del sistema sanitari el 31 de desembre del 2016 ja que no se li renovarà el contracte. Des del minut zero que es va plantejar la sortida de l’hospital de la xarxa pública l’equip de govern i els treballadors de l’hospital s’hi van oposar amb fermesa. L’equip treballador al·lega que al perdre l’acord amb la Generalitat l’hospital perd un 12% dels ingressos i per tant 147 persones podrien patir un ERO.

Malgrat l’oposició dels treballadors i de l’equip de govern la Conselleria de Salut va continuar amb la mateixa idea. Per solucionar el possible ERO va indicar que tots els treballadors que fossin acomiadats serien ressituats en els altres centres hospitalaris que farien la feina que fins ara feia l’HGC. Tot aquest pla salta pels aires quan Comín anuncia la compra de l’hospital, però l’equip de govern continua ara estant en contra d’aquest moviment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article