I l’interventor sense poder parlar

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Imagina per un moment que tothom comença a parlar de la teva feina. Ningú et fa cap lleig però el resultat del teu esforç acaba servint de base per a una denúncia davant la Fiscalia. Tothom debat. I debaten de tu. D’aquella feinada. Però no. No pots parlar. Eres un mer espectador enmig de la discussió. Una ànima disposada a seguir treballant i, si cal, que això porti més discussions en què no podràs dir ni una paraula.

L’interventor municipal ha estat –sense voler-ho– el protagonista del punt més aferrissadament discutit al Ple d’inici de curs. I no, no ha pogut parlar. Ningú li ha demanat la seva opinió. Ben vist, segurament tenia poc a aportar perquè ja ho va aportar tot a finals del mandat passat en un informe en què apuntava a despeses d’un total d’1,4 milions d’euros que s’havien efectuat sense seguir els procediments de la llei de contractació. L’escrit també diu que no hi ha cap prejudici per a l’Ajuntament però que cal fer un pla per solucionar-ho.

Però solucionar el què? Un error administratiu, una irregularitat penal..? Per a Ciutadans la cosa és grossa. Molt grossa. I per això van portar l’afer a la Fiscalia, el que els permet penjar-se la medalla de ser l’únic partit que vol aixecar catifes –així ho ha dit el seu portaveu–. La denúncia va portar el numeret d’aquest estiu, amb els Mossos d’Esquadra requerint documentació a l’Ajuntament i l’alcaldessa, Mireia Ingla, dient que calia tenir una gestió neta i transparent. Els taronja, volent augmentar la pressió, han presentat una moció per demanar una auditoria al respecte.

Tot recau sobre Junts per Sant Cugat com a hereu del govern anterior. La seva portaveu i exalcaldessa, Carmela Fortuny, recorda que tots els procediments van ser revisats i que tenien la corresponent justificació per no fer un concurs públic i, per tant, es pren com un atac tota l’ombra de dubte que se li ha caigut a sobre. Considera que amb propostes com la de Ciutadans es va mal a la institució i recorda que encara amb ella com a alcaldessa es va aprovar el pla demanat per l’interventor.

Joder Carmela, que ho vas fer in extremis i ara l’hem de modificar!ˮ, deu haver-li passat pel cap al regidor d’Hisenda, Pere Soler; que ha acabat expressant això mateix però amb paraules menys malsonants. Així que el govern actual no està per fer l’auditoria i apunta diversos motius: 1- L’interventor no ho ha demanat i si no ho demana l’Ajuntament no ho pot fer, 2- No es té la partida pressupostària suficient, que arribaria a 60.000 euros, ni el múscul per analitzar prop de 600 contractes fets durant dos mandats i 3- L’interventor segueix amb la feina de control intern i potser en breus poden donar noves xifres.

“Si cal, jo els trobo una empresa que fa l’auditoria per 30.000 eurosˮ, ha etzibat Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, davant l’argumentació del govern. Clar que l’expressió és una mica desafortunada i ha estat ràpidament resposta per la tinenta d’alcalde de Bon Govern, Transparència i Participació, Lourdes Llorente: “Justament es tracta de no fer contractes a dit!ˮ Tot i així els taronja no veuen clara la transparència del govern, a qui critiquen de no facilitar més informació i de tenir noves xifres de compres i serveis que no han passat per contractació pública i no anunciar-les.

Segons el tripartit, encara s’hi treballa i, tot desitjant que no hi hagi cap responsabilitat penal, assegura que es col·laborarà amb la justícia. És més, si l’interventor demana l’auditoria o la Comissió de Comptes decideix impulsar-la pel seu compte, faran el que sigui a les seves mans perquè es tiri endavant. El govern es defensa com a transparent i posa com a mostra la creació de la tinença d’alcaldia de Llorente.

Mentre, Ciutadans recorda l’auditoria aturada el mandat anterior perquè les empreses que s’hi van presentar eren donants de Convergència. És el que utilitzen per dir que sí és possible auditar i que, amb aquest aprenentatge, es pot fer millor –si bé, en aquest cas no era la revisió de serveis i compres que no havien passat per un concurs.

Durant una bona estona s’han repartit culpes i també algun elogi: Fortuny, tot i que no ha rebut les disculpes que ha demanat al govern, els ha reconegut un canvi d’actitud que el tripartit no reconeix. Sigui un canvi d’actitud o no, el que no ha aconseguit Junts per Sant Cugat és la retirada de la moció, que, efectivament, ha acabat rebutjada amb els únics vots favorables dels regidors del grup proposant.

I sí, l’interventor, figura d’on neix tot el debat, no ha pogut dir res. Ha restat callat, mirant-s’ho i esperant poder seguir treballant en el control intern de l’Ajuntament, malgrat que això signifiqui debats al Ple i denúncies a la Fiscalia. Aquest treball, sembla, ens portarà un creixement del llistat d’adquisicions i serveis que no han passat per la llei de contractació. Però, de moment, Soler demana discreció i no fer córrer bulos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article