“ICV-EUiA no es presentarà mai més a les eleccions, serem Comunsˮ

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El grup municipal d’ICV-EUiA mantindrà el nom fins a final de mandat però no hi haurà la marca de partit enlloc de cara a les eleccions municipals del maig. Els ecosocialistes no estan disposats a fer cap passa enrere en la creació de la candidatura de l’entorn dels Comuns i, de fet, rebutgen fins i tot que la seva proposta de cara als comicis sigui una coalició de partits: “No parlem en lògica de partitˮ, defensa el portaveu del grup i membre de l’equip motor del Comú de Sant Cugat, Ramon Gutiérrez.

L’inici del nou curs polític suposa l’arrencada de la cursa cap a les eleccions i els dos regidors d’ICV-EUiA apunten a un canvi que cada cop veuen més possible. Gutiérrez creu que confiar en un canvi de paradigma de l’actual govern és “gastar esperança en una cosa que no en té” tenint en compte les mancances en sostenibilitat, perspectiva de gènere als pressupostos i habitatge que al seu parer ha demostrat l’equip de Carmela Fortuny. Tot i així, assegura que el seu grup municipal treballarà de la mà del govern en aquells aspectes que siguin positius per a la ciutat i, especialment, en l’aposta per la transparència.

L’anàlisi que fan, però, és que de moment el govern perd credibilitat amb mancances importants en habitatge, regeneració democràtica i polítiques medioambientals i marcat, a més, per la marxa de Mercè Conesa i Damià Calvet. “Hi ha un desgavell absolut”, denuncia la regidora ecosocialista Roser Casamitjana, “no hi ha coordinació entre departaments i és difícil saber qui fa què”. Això provoca, denuncien, que hi ha temes que van canviant de mans i dels quals no es pot fer un seguiment exhaustiu.

“El govern no només incompleix algunes mocions aprovades sinó també els seus propis projectes creant consells de seguretat que es reuneixen un cop l’any o un consell de ciutat que ho ha fet dos cops”, explica Casamitjana. Els ecosocialistes apunten també a la sentència del cas Palau i els altres indicis de corrupció, alguns dels quals estan als jutjats, així com l’auditoria de diversos contractes sota sospita que encara no ha estat adjudicada. “Tenim un govern que en realitat no governa”, clouen.

Els Comuns com a projecte a les municipals

Gutiérrez defensa el nou curs polític com una possibilitat de canvi. Si bé, el canvi arribarà, reconeix, al final del mandat, amb les eleccions municipals. La seva tasca de cara als comicis va començar la primavera passada amb l’inici del procés participatiu Imagina en Comú Sant Cugat, una primera aproximació a les línies programàtiques i a la distribució territorial que va servir de punt de trobada d’ICV, EUiA, Podem i els Comuns –llavors encara no constituïts com a partit a nivell local–. “Tenim la gent i les ganes”, defensa.

L’arrencada del procés participatiu va portar debat entre els militants de Podem, que semblaven apuntar a estratègies diferenciades, i fins i tot alguna adaptació a l’Imagina en Comú Sant Cugat. Si bé, el Cercle local ha acabat fent costat a la confluència i part dels seus militants també ho són de Catalunya en Comú, formació que ha donat el vist i plau a la creació del Comú de Sant Cugat com a partit després de l’assemblea fundacional del passat mes de juny.

Els Comuns tenen prop de 160 persones inscrites a Sant Cugat i ja centren esforços en les eleccions veient clar que es renunciarà a les sigles per tenir un projecte compartit. “ICV-EUiA no es presentarà mai més a les eleccions, serem Comunsˮ, assegura Casamitjana, “molt malament haurien d’anar les coses perquè féssim marxa enrere”. El proper 20 de setembre celebraran una assemblea que haurà de servir especialment per donar resposta a les dues claus de cara als comicis: el desplegament territorial i l’elaboració del programa.

La relació amb la resta de les esquerres

Tant els Comuns com la resta de forces d’esquerres són conscients que per fer fora del govern al PDECAT els caldrà treballar plegats. En aquest sentit, Gutiérrez rebutja una candidatura conjunta però sí posa en valor la tasca feta plegats durant aquest mandat i fa una crida a seguir trobant-se per trobar punts en comú i facilitar un acord postelectoral en cas que els partits d’esquerres sumin el nombre de regidors suficients per assumir el govern de la ciutat.

Tot i les diferències en l’eix nacional, consideren que hi ha suficients punts de trobada com per crear un govern compartit que, al parer de Gutiérrez, haurien de compartir amb CUP-PC, ERC-MES i PSC. “Valldoreix també és un punt de trobada històric que volem reforçar perquè el treball conjunt en continuï més enllà d’elegir un presidenciable compartit”, apunta.

En les eleccions municipals del 2015 ICV-EUiA va revalidar els dos regidors que ja tenia el mandat anterior amb 2.419 vots (6,61%). En aquell moment Podem no es va presentar i l’extint Cercle de La Floresta va demanar el vot per la candidatura de la CUP-PC. Sumant els regidors obtinguts per la CUP-PC, ERC-MES i PSC, les esquerres es van quedar a una única regidoria de PDECAT-Demòcrates. Posteriorment, en les eleccions espanyoles l’espai dels Comuns (En Comú Podem) ha demostrat molta força a nivell local amb un 20,10% dels vots al 2015 i un 19,8% al 2016; no així a les catalanes amb un 6,02% dels vots al 2015 (Catalunya Sí que es Pot) i un 6,59% al 2017 (Catalunya en Comú - Podem).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article