L’independentisme supera el 50% dels vots amb Ciutadans capitanejant-ne l’oposició

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gràfics: Jordi Pascual

Junts per Catalunya ha estat la força més votada del 21-D a Sant Cugat amb un 29,24% dels vots, que sumats als d’ERC (20,82%) i CUP (5,2%) representen més de la meitat dels sufragis, un 55,26%, uns dos punts per sota del resultat dels independentistes al 2015. Seguint la lògica a nivell nacional, Ciutadans ha disparat els seus resultats passant d’un 17,6% a un 22,67% dels vots –també en termes absoluts ha passat de 8.690 a 11.966 vots– i es manté així com la segona força més votada. La participació ha tocat sostre amb un 87,23% d’electors, en xifres absolutes 52.900 persones, 3.400 més que ara fa dos anys.

L’independentisme surt reforçat respecte als dos darrers comicis, les eleccions generals del 2015 i del 2016, en què tot just es va quedar fragant el 40% dels suports davant d’En Comú Podem, que llavors es va situar al voltant del 20% del vots. El seu equivalent al 21-D, Catalunya en Comú - Podem, tot just ha aconseguit un 6,6% dels vots, mig punt per sobre del que va aconseguir Catalunya Sí que es Pot al 2015. Respecte ara fa dos anys, el PSC ha remuntat dos punts fins situar-se al 10,9% dels suports mentre el PP ha marcat el seu mínim històric amb un 3,2%, la meitat del que va aconseguir al 2015 i un punt menys del que va aconseguit l’extinta Unió al 27S.

Des de la perspectiva de l’eix dreta-esquerra, les candidatures que, malgrat els acords d’algunes d’elles, s’autodefineixen obertament d’esquerres (ERC, PSC, Catalunya en Comú - Podem i CUP) han aconseguit un 43,52% dels suports per davant del 25,87% aconseguit per Ciutadans i PP. Entenent, tal com reivindiquen alguns partits d’esquerra, Junts per Catalunya com una candidatura situada a la dreta, tot i que han reivindicat constantment en campanya la seva transversalitat, l’espectre ideològic que va del centre a la dreta ha aconseguit a Sant Cugat un 55,11% dels vots.

Respecte a les eleccions del 2015, Ciutadans ha estat el partit que més ha crescut amb més de 3.000 vots mentre la CUP ha estat el més penalitzat amb més de 2.000 vots menys. Creix també considerablement la suma de Junts per Catalunya i ERC, que ha aconseguit 2.700 suports més que quan es van presentar com a Junts pel Sí; el PSC, que ha aconseguit 2.400 vots més que ara fa dos anys, i més subtilment els Comuns, que tot just han aconseguit mig miler de suports més que al 27-S. El PP ha perdut 1.300 suports respecte al 2015.

Sant Cugat, amb Sant Quirze, ha estat l’excepció del seu entorn amb una Àrea Metropolitana clarament marcada per la victòria dels Ciutadans. Tots dos municipis han fet de Junts per Catalunya la força més votada, amb més avantatge de l’independentisme a Sant Quirze que a Sant Cugat. També Molins i el Papiol han esdevingut excepcions en haver donat la victòria a ERC. Tant a Sant Quirze com a Molins la primera i la segona força més votades són independentistes, fet gairebé inèdit a l’entorn.

La jornada electoral s’ha produït sense incidents. Tots els col·legis electorals han obert les seves portes de nou del matí a vuit del vespre amb afluència de gent, sobretot, al matí. Al final de les votacions l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha remarcat el civisme de la jornada i el “valor responsable” de la ciutadania en haver acudit a les urnes de manera massiva. També ha destacat la “neutralitat dels espais electorals” després de dies de crítiques per part de Ciutadans i el PP pels llaços grocs que engalanen molts punts de la ciutat i també zones properes als centres de votació. Amb aquests resultats, hi ha quatre diputats santcugatencs. Per part de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra i Munia Fernández-Jordán. Per part de Junts per Catalunya, Clara Ponsatí. Finalment, per part d’ERC, Raül Romeva.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article