L’independentisme es mobilitza en defensa del referèndum

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Després de la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional, prop de dos centenars de persones s’han trobat a la plaça de la Vila per reivindicar el dret a votar l’1 d’octubre. La concentració, que s’ha celebrat divendres a les vuit del vespre, ha estat convocada en primera instància per la CUP i posteriorment s’hi han afegit altres partits, entitats i persones a títol individual. A l’acte han acudit membres d’ERC, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d’Òmnium.

La concentració ha arribat just un dia després que els partits independentistes amb representació al Ple municipal s’unissin en una declaració conjunta en defensa del referèndum i que s’aprovessin els decrets d’alcaldia i de presidència en què es fa palès el compromís l’Ajuntament i l’EMD de Valldoreix amb la consulta. Just mentre es produïa el debat polític a la ciutat, el Constitucional va suspendre la llei i la convocatòria del referèndum, base dels decrets.

Davant això, CUP, ERC i ANC criden a l’activació popular. En un manifest conjunt, han animat la ciutadania a posar-se al costat del govern de la Generalitat davant d’un tribunal que consideren deslegitimat. També critiquen les advertències del govern espanyol als polítics catalans que donen suport al referèndum, les peticions per tancar la web i aplicacions de la consulta i la petició de la Fiscalia perquè els Mossos l’impedeixin.

Aquest acte de rebuig a la suspensió és només un de molts que els partits i entitats independentistes organitzen i organitzaran durant les properes setmanes com a campanya en defensa del sí a la independència. Aquesta mateixa setmana, dilluns Joves Demòcrates va organitzar una xerrada sobre l’habitatge en una Catalunya independent i dijous l’ANC va fer una conferència de la mà del Centre Català de Negocis sobre els “despropòsits de les elits espanyoles”. Aquest dissabte el Comitè de Defensa de la República es presenta públicament en un acte que començarà a dos quarts de nou del vespre a la plaça del Rei. Així mateix, diumenge se celebrarà la marxa de torxes que l’ANC i Òmnium organitzen cada vespra de la diada.

Josep Lluís Lliberia, coordinador local de l’ANC, explica que la crida a l’activació popular ha de servir per “donar suport als polítics que han tingut la valentia d’aprovar les lleis i portar-nos a un punt que hem estat esperant durant sis anys”. Oriol Cisteró, d’ERC, considera que és un moment que precisa unitat d’acció política i social. “L’1 d’octubre es podrà votar amb normalitat, com sempre”, diu, “volem guanyar i que es proclami la República Catalana”. Lourdes Llorente, de la CUP, fa una crida a la ciutadania per fer palesa “la nostra voluntat de votar al referèndum”.

Cap dels partits no independentistes farà campanya de cara a l’1 d’octubre. De fet, Ciutadans ha presentat un recurs d’impugnació al decret d’alcaldia i ha demanat un informe al secretari de l’Ajuntament. El PSC també ha demanat l’informe i seguretat jurídica per als funcionaris municipals. El PP no ha anunciat cap acció concreta però no descarta la possibilitat de presentar algun recurs pel decret. Finalment ICV-EUiA reconeix el referèndum com una mobilització sense garanties ni valor vinculant. Encara han de decidir si criden a participar o no.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article