Ingla es reivindica com a alcaldessa i dona veu als presos a l’acte central de campanya d’ERC-MES

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La voluntat d’un canvi al capdavant del govern municipal ha estat palesa a l’acte central de campanya d’ERC-MES, que ha agrupat al voltant de 200 persones al Celler Modernista divendres a la tarda. La candidata, Mireia Ingla, ha reivindicat que les eleccions municipals del proper 26 de maig són una oportunitat per canviar la ciutat i que “continuï sent una ciutat acollidora i amb ànima de poble”.

Segons Ingla, la victòria d’ERC-MES hauria de servir les persones en una ciutat que “també estimen totes les persones que es veuen expulsades pel preu de l’habitatge”. Sense aprofundir en la concreció de cada política, la candidatura republicana es postula com la més capacitada per protegir el comerç de proximitat, millorar la qualitat de l’aire, reduir la presència de cotxes, fer que clubs i entitats tinguin espais dignes, aconseguir una ciutat educadora i gestionar els recursos amb criteri, transparència i honestedat.

“Alguns s’omplen la boca parlant de model”, argumenta la candidata, “nosaltres definim la ciutat com les persones, entitats, comerços, clubs esportius, associacions... i això volem preservar, les persones”. En clara referència al seu principal competidor polític, Junts per Sant Cugat, Ingla ha cridat a no parlar només de models per passar a tractar Sant Cugat i la seva gent “com es mereix”.

Bona part de la crítica ha anat centrada a les dificultats d’accés i manteniment de l’habitatge, un discurs que ha protagonitzat la representant del Jovent Republicà, Alba Gordó: “El que més volem és apostar l’habitatge jove a Sant Cugat, doblant la partida pressupostària”. També ha dit que si ERC-MES arriba al govern es crearà una partida pressupostària específica per al jovent als pressupostos participatius i que s’apostarà per tenir oci de proximitat i amb propostes alternatives amb “espais il·luminats, feministes i sostenibles”.

Vídeo de Romeva i Junqueras i suport als presos

L’acte ha estat carregat de referències al judici del procés i també ha incorporat un vídeo des de la presó de Raül Romeva, que tanca la llista municipal, i d’Oriol Junqueras, que és candidat a les europees. El santcugatenc ha defensat la candidatura d’Ingla com la capacitada per contribuir a una ciutat millor i més inclusiva. En referència al procés, ha dit: “Sabíem que no seria fàcil ni tan ràpid com ens hauria agradat i que comportava una certa dosi de patiment i de dolor però estem convençuts que aquesta és la bona via, la republicana”.

Referint-se a la seva parella i candidata a les europees, Diana Riba, Romeva ha dit que serà al seu costat per seguir treballant “aquest projecte amb mirada europea des de la teva mirada, feminitat i singularitat”. Tant Romeva com Junqueras han posat en valor la unió d’ERC amb BNG i Bildu per a la candidatura al Parlament Europeu i la unió de partits independentistes d’arreu d’Europa per proposar Junqueras com a candidat a la presidència de la Comissió Europea.

“Tenim l’oportunitat de tenir el primer europarlamentari pres polític de la història d’Europa”, ha dit el candidat referint-se a ell mateix, “és una oportunitat fantàstica de portar la causa de la justícia, la democràcia i la llibertat al Parlament Europeu”. Junqueras considera que “la millor manera d’apropar-nos és guanyant eleccions, és disposar de millors i més eines per assolir els nostres objectius”.

En lògica europea i nacional

L’acte central de campanya d’ERC-MES també ha comptat amb la presència del diputat de Bildu Jon Iñarritu, que ha reivindicat la necessitat de tornar a pintar electoralment Catalunya de groc i Euskal Herria de verd. Considera que “Espanya s’ha convertit en la Turquia occidental” amb la judicialització i repressió del procés mentre tem que les propostes de diàleg no es concreten mai expressament. “A Euskal Herria l’Estat va utilitzar tots els mètodes excepcionals dins i fora de la llei: cloaques de l’Estat, guerra bruta...”, ha assegurat.

Riba, per la seva banda, ha dit que mentre la repressió segueixi la solidaritat no s’aturarà i ha agraït els suports rebuts des de l’empresonament de Romeva. Així mateix, ha reivindicat l’entrada de dones a les institucions com una forma de transformar la política. “El passat 28A vam trencar els murs de les presons. Ara fem que tots aquells que voldrien que es podreixin a la presó vegin que Oriol Junqueras entra al Parlament Europeu. Fem que un pres polític guanyi les eleccions europees a Catalunya”, ha reivindicat.

El vicepresident Pere Aragonès també ha acudit a l’acte i, a banda de donar suport a les candidatures a les municipals i europees, ha defensat que les properes eleccions també serveixen per defensar els drets civils alhora que ha criticat la lògica repressiva en contra de l’independentisme. Alhora, ha reivindicat el diàleg tot i que matisant què significa: “El diàleg no va de posar a ningú a una cadira, va de fets i de trobar una solució política. Si Pedro Sánchez només parla amb el PSOE i no amb l’altra part això no serà diàleg, serà un monòleg. Haurien de pensar que si volen representar Catalunya, qui hauria de presidir el Senat hauria de ser el candidat més votat a Catalunya [Raül Romeva]”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article