Un exinspector de policia de Canet contractat de forma irregular aspira a ser director de seguretat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Joan Carles de Blas amb Jesús Marín. Foto: Ràdio Canet (Facebook)

El Ple de març debat si cal crear una nova plaça de director d'àrea de seguretat ciutadana i via pública. Carmela Fortuny va explicar la proposta en la roda de premsa en què es presenten els punts que el govern porta a sessió plenària: “Es necessita gestionar la via pública”. Tot i que no va dir noms, fonts coneixedores informen a elCugatenc que, en cas que el Ple aprovi la plaça, el govern vol atorgar-li-la a Joan Carles de Blas. Ell havia estat inspector de la Policia Local de Canet des que al març de 2013 va ocupar el càrrec de forma interina i fins al passat mes de febrer quan va dimitir coincidint amb el bloqueig de les negociacions laborals entre el cos i l'actual govern (ERC-CDC).

Abans del decret d'alcaldia que ha d'adjudicar el lloc de feina, el Ple ha d'aprovar la plaça. Només la CUP-PC, ERC-MES i el PP han avançat el seu posicionament a aquest diari. Els dos primers grups municipals votaran en contra mentre que el tercer, amb un únic regidor, ho farà a favor. Amb un vot favorable més o una abstenció que activi el vot de qualitat de l'alcaldessa davant d'un empat, la plaça quedaria aprovada. És un lloc de feina que no estava previst en el cartipàs presentat pel govern a principi de mandat i, en cas d'aprovar-se, tindrà una retribució de 70.700€ anuals. A nivell polític l'àrea depèn directament de l'alcaldessa, Mercè Conesa.

La contractació irregular com a inspector

Joan Carles de Blas va ser nomenat inspector de la Policia Local de Canet al març del 2013 en condicions estranyes. Tal com va explicar La Vanguardia, el cos representava un problema per a l'Ajuntament de la població del Maresme ja que s'havia vist immers en un procés judicial després que s'obligués l'anterior cap a prendre's vacances després d'una baixa. Va ser el moment en què el llavors alcalde, Joaquim Mas (PSC), va dir que havia perdut la confiança amb l'inspector.

L'alcalde següent, Jesús Marín (CiU), va decidir nomenar Joan Carles de Blas com el nou cap de la Policia Local a través d'un Decret d'Alcaldia. El procediment ignorava l'informe jurídic de la Secretaria Municipal en què es demanava que s'havien de complir “els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat”.

Prorrogació del càrrec obviant els informes jurídics

El comunicat de l'Ajuntament deixava clar que es tractava d'un càrrec “de forma interina durant un període de sis mesos”. Passat aquest temps, es va prorrogar el nomenament fins que es resolgués la convocatòria per seleccionar un nou inspector, tal com havia aprovat la Junta de Govern. El 3 d'octubre del 2013 es va declarar deserta tot i que un mes abans s'havien admès quatre aspirants.

Un nou Decret d'Alcaldia va tornar a situar a de Blas com a inspector. Llavors va començar una prorrogació continuada a través de decrets que obviaven els informes jurídics que emetia la Secretaria Municipal. Cada cop s'indicava que durant el període de temps de la pròrroga s'havia de convocar un nou procés selectiu.

Punts dels informes jurídics de febrer del 2014 i maig del 2015 de la Secretaria Municipal de Canet destacats en l'acte del Ple del 24 de setembre.

L'efecte de les eleccions municipals

De Blas va continuar com a cap de la Policia Local a Canet tot aquest temps però les darreres eleccions municipals van ser el principi del canvi. Blanca Arbell (ERC) va passar a ser l'alcaldessa després d'un pacte amb CDC. L'alcalde que havia situat el fins llavors guàrdia urbà de Barcelona com a inspector va passar a ser regidor de Seguretat Ciutadana.

L'organigrama del nou govern deixava en mans de l'exalcalde la negociació amb policies i sindicats arran de la manca d'efectius i les demandes laborals del cos. Segons explica El Punt Avui, els regidors d'Hisenda i de Seguretat Ciutadana van proposar que cada agent fes 52 hores extres per cobrir esdeveniments multitudinaris. L'alcaldessa s'hi va negar i, en ple conflicte, la policia va anunciar que no cobriria el Carnaval, el que va acabar amb un decret que els obligava.

Només passar la celebració, de Blas va anunciar la seva dimissió que estava acompanyada de la del regidor de Seguretat Ciutadana i exalcalde, Jesús Marín; una situació que tensa el pacte de govern de la població del Maresme. Ràdio Canet va informar que l'inspector situava “un cúmul de circumstàncies que s'han anat encadenant en els últims mesos” com a causa de la seva decisió. De Blas va demanar tornar a la seva ocupació anterior a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En mans del Ple de Sant Cugat està crear la plaça de director de seguretat i via pública perquè després, a través d'un Decret d'Alcaldia, l'exinspector passi a formar part de l'estructura gerencial de l'Ajuntament. L'agrupació local de Convergència va convidar de Blas al passat gener, quan encara era cap de la Policia Local de Canet, per a fer una conferència sobre jihadisme a la seva seu conjuntament amb l'analista Jofre Montoto.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article