Junts per Sant Cugat guanya les municipals i les esquerres podrien formar govern

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gràfics: Jordi Pascual

Les eleccions municipals han deixat Junts per Sant Cugat com a primera força amb nou regidories i un 27,53% dels vots. La jornada ha estat marcada per l’alta participació, que ha crescut en 9 punts respecte al 2015 fins situar-se al 70,58%. D’aquesta manera, la candidatura de l’actual alcaldessa, Carmela Fortuny, esdevé la gran vencedora de la jornada electoral, que s’ha desenvolupat amb un únic incident: l’obertura d’un informe perquè uns apoderats de Sant Cugat per la Independència - Primàries Catalunya portaven llaços grocs. El resultat de Junts per Sant Cugat suposa una davallada de dos regidors respecte al resultat aconseguit per CiU a les eleccions municipals del 2015.

Al seu darrere es troba ERC-MES, que ha doblat representació fins situar-se amb sis regidories i un 19,47% dels vots seguits del PSC, que quadruplica representació fins arribar als quatre regidors i un 12,15% dels vots. Tots dos amb la CUP-PC, que ha perdut un regidor i quatre punts (11,04%) respecte al 2015, sumarien els 13 representants necessaris per arribar a la majoria absoluta i fixar un govern d’esquerres a la ciutat. Al marge dels pactes resta Ciutadans, amb tres regidors i un 11,76% dels vots.

Les candidatures separades de Sant Cugat en Comú i Podem han deixat fora del Ple a totes dues representacions, que no han arribat al 5% dels vots per separat. El mateix ha succeït al PP i Vox. Tampoc han aconseguit representació Units per Sant Cugat, Primàries i Proposem per les minories, que ni tan sols han arribat al 3% de suports.

D’aquesta manera, la fragmentació política es veu reduïda al Ple municipal, que passarà de tenir 7 partits i dos regidors no adscrits a 5 forces polítiques. Una vegada més des que al 2015 es va començar a reconfigurar el mapa polític català, el resultat no respon a cap evolució aparent tot i que és cert que des de les eleccions generals del mes passat Junts, ERC i PSC s’han repartit els tres primers llocs.

Tenint en compte l’eix nacional, el de les eleccions municipals és el segon millor resultat per a l’independentisme des de les eleccions municipals del 2015. Si bé, en els termes que s’ha desenvolupat la campanya electora, l’eix dreta-esquerra té molt més pes en aquest resultat tornant a deixar els partits obertament d’esquerres lleugerament per sobre de la resta.

El resultat ha estat marcat pel creixement exponencial d’ERC-MES que, en termes absoluts, ha crescut en gairebé 4.500 vots respecte al 2015. L’altre gran augment és el registrat pel PSC, amb 2.994 vots. Tot i que ha perdut percentatge de vot per l’increment de la participació, Ciutadans també ha guanyat 461 vots. La suma de Sant Cugat en Comú i de Podem també representa 465 vots més que els aconseguits per ICV-EUiA al 2015.

Pel que fa als partits que perden força, la davallada més gran és la registrada per Junts per Sant Cugat, que ha perdut quasi 1.400 votants respecte als resultats de CiU a les darreres municipals. La CUP-PC ha perdut 690 votants i el PP 350. A tots dos partits els ha costat un regidor.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article